|
 |
|
 |
 |
DEP davasını anti-reformcu kamp kullandı
|
|
Avrupa Parlamentosu, İnsan Hakları Ödülü verdiği Leyla Zana'nın serbest bırakılmamasını sert bir kararla kınadı. Kararda "DEP davasını Türkiye'de reformları engellemek isteyenler kullandı" dendi ve siyasi af istendi.
*** DEP kararı AB Raporu'nda
Avrupa Parlamentosu'nun tavsiye kararında, 'DEP davasının, Türkiye'de reformları engellemek isteyenler tarafından kullanıldığı' vurgulandı ve siyasi mâhkumlara genel af talep edildi.
Avrupa Parlamentosu (AP), Sakharov İnsan Hakları Ödülü verdiği Leyla Zana'nın serbest bırakılmamasına sert çıktı. AP'de kabul edilen bir tavsiye kararında, "DEP davasının, Türkiye'de reformları engellemek isteyenler tarafından kullanıldı" görüşü dile getirildi. AP aldığı tavsiye kararında, DGM'nin verdiği mahkumiyetin, "Türk hükümetinin adli sistemle ilgili başlattığı reformlara açıkça tezat teşkil ettiği vurulandı.AP, AKP hükümetine bir çağrı yaparak, siyasi görüşleri yüzünden mahkum olan herkese genel af çıkartılmasını istedi. Eski DEP milletvekillerinin yeniden 15'er yıl hapis cezalarına çarptırılması, AP'de tartışıldı. 'DGM kararının kınandığı' AP kararında, DEP davasının Türkiye yargı sistemiyle AB yargı sistemi arasında farkı göstermek açısından de örnek teşkil ettiğine ifade edildi. DGM'lerin kaldırılması için hükümete ve TBMM'ye çağrıda bulunulan AP, Yargıtay'ın mahkumiyet kararını bozmasının umut edildiği belirtildi. Ankara 1 No'lu DGM'nin, kapatılan DEP eski milletvekilleri Leyla Zana, Hatip Dicle, Orhan Doğan ve Selim Sadak'ı, yeniden yargılandıkları davada yeniden 15'er yıl ağır hapis cezasına çarptırıldığı davanın, Türkiye hakkında müzakere tarihinin verilmesi için büyük önem taşıyan AB Komisyon raporunda da yer alacağı belirtildi. AP, yargı ve idari mekanizmanın reformlara ayak uyduramadığını vurguladı.
Guantanamo Benzetmesi AP'de konuşan AB Komisyonu temsilcisi Paul Nielsen, DGM'nin kararının, Türkiye'de yapılan reformların uygulamadaki eksikliklerini ortaya koyduğunu belirtti. DGM'leri '11 Eylül esirleri'nin tutulduğu Guantanamo'ya benzeten Nielsen, "DGM'lerin tamamen kaldırılması veya Avrupa standartlarına getirilmesi gerekir. Bu konunun hükümetin gündeminde olduğunu biliyoruz" dedi.
Aralıkta Fatura Edilebilir Türkiye'ye yakınlığıyla tanınan AP milletvekili Andrew Nocholas Duff, verilen cezanın Türkiye açısından hayati önem taşıyan Aralık 2004 Zirvesi'nde fatura edilebileceğinden endişe ettiğini belirtti. Duff, "Bu kararın faturası, Aralık Zirvesi'nde Türkiye'nin karşısına çıkartılırsa kimse şaşırmasın" dedi. "Karar yüzünden hükümetin eleştirilemeyeceğini' ifade eden Avusturyalı Sosyalist parlamenter ve AP'nin eski Türkiye raportörü Hannes Swoboda da, yargı ile idari mekanizmanın reformlara ayak uydurması gerektiğini söyledi. AP Sosyalist Grup üyesi Ozan Ceyhun da, DGM'nin kararını, 'Türkiye'ye zarar veren bir gelişme' olarak değerlendirdi. Bu kararla Almanya, Fransa ve Avusturya sosyal demokrat partilerinin işlerinin daha da zorlaştığı ifade eden Ceyhun, Türkiye'yi savunan partiler olarak AP seçimlerinde seçmenlerin kendilerini terleteceklerini belirtti.
'Reformlara Ters' Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi de kararı eleştirerek "Bu davanın Türkiye'nin son yaptığı reformların geçerliliği bakımından sınav niteliği taşıdığını" bildirdi. Avrupa Konseyi Dönem Başkanı Hollanda Dışişleri Bakanı Bernard Bot tarafından yapılan açıklamada, DGM kararının "hayal kırıklığı'' yarattığı belirtildi. Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Başkanı Peter Schieder de yaptığı açıklamayla kararı eleştirdi. Schieder, "AKPM'nin gelecek hafta yapacağı toplantılarda Türkiye'nin izlenme sürecinden çıkartılıp çıkartılmayacağı konusunun ele alınacağına'' işaret etti.
|
|
|
|
|
 |
|
 |
|