|
 |
|
 |
Yabancılar da evlat edinebilecek
Cumhurbaşkanı Sezer, bundan böyle yabancıların da Türkiye'deki sosyal hizmetler kurumları aracılığıyla evlat edinebilmesine olanak tanıyan uluslararası sözleşmeyi imzaladı. Sözleşme daha önce Meclis'te kabul edilmişti.
*** Kimsesiz çocuklara yabancı kucak
Çocuk Esirgeme Kurumları'nda yaşayan kimsesiz çocuklara başka ülkelerden ebeveyn edinme yolu açıldı. Cumhurbaşkanı Sezer'in imzaladığı sözleşme sayesinde; dünyanın her yerinden istekli aileler, eğer şartlar da uygunsa Türkiye'den evlat edinebilecek.
Kimsesiz çocuklara Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in imzaladığı yasa ile dış ülkelerde evlat edinmenin yolu açıldı. 2001 yılında 'Çocukların Korunması ve Ülkelerarası Evlat Edinme Konusunda İşbirliğine Dair' başlığı altında Lahey'de imzalanan sözleşme, TBMM'de görüşülerek Cumhurbaşkanı Sezer'in imzasına açılmıştı. Özellikle 1999 yılında yaşanan Marmara Depremi'nden sonra bazı Avrupa ülkelerinden kimsesiz kalan çocukları evlat edinme isteği ile gündeme gelen konu, hazırlanan sözleşmenin Sezer tarafından imzalanması ve protokole dahil olmamız ile yürürlüğe girdi. Sözleşme ile kimsesiz çocuklar bir başka ülkeye evlatlık verilecek veya Türkiye'deki aileler bir başka ülkeden evlat edinebilecekler.
EVLAT EDİNME ŞARTLARI SÖZLEŞME gereği devlet, kimsesiz çocuğun bir aile ortamında sevgi, mutluluk ve anlayışla yetiştirilmesi gereğini kabul edecek. Ardından da her çocuğa önce kendi devleti içinde bir aile ortamı aranacak. Bunun gerçekleşmemesi halinde ülkelerarası evlat edinme koşulları aranacak. Ülkelerarası evlat edinme prosedüründe evlat edinecek ailelerin devamlılığı şartı aranacak. Sözleşmeye göre uluslararası evlat edinme şartları ise şöyle:
* Ailenin ekonomik durumu çocuk evlat edinmeye uygun olacak * Ailenin sosyal yapısı çocuk yetiştirebilecek düzeyde olacak * Çocuğun rızası alınacak ve verileceği aileyle ilgili görüşü sorulacak * Uluslararası çocuk evlat edinilmesi konusunda görev alacak ofislerdeki görevlilerin kimlikleri ve ahlaki durumları tek tek incelenecek * Bu kişilerin isim ve adresleri Lahey Milletlerarası Özel Hukuk Konferansı Daimi Bürosu'na bildirilecek. * Sözleşme kapsamında çocuğun evlat edinilmeye uygunluğu da belirlenecek. * Evlat edinme için muvaffakiyeti zorunlu olan kişiler, kurumlar ve makamlarca gerekli görülen hallerde görüş alışverişinde bulunulacak * Çocuğun ailesi ile hukuki ilişkisinin kesilip kesilmediği araştırılacak ve aileye mensup kişilere bilgi verilmesi gerekecek. Lahey Sözleşmesi'ne imza atan devletler her hangi bir maddeye çekince koyamayacaklar.
5GÖRÜŞME YAPILACAK EVLAT edinmek için başvuranlar hakkında en geç 6 ay içinde ikamet ettikleri yerde sosyal inceleme yapılacak. İncelemede; eğitim, kültürel özellikleri, ekonomik güçleri, sağlık durumları, aile bireylerinin birbirleriyle ve çevreyle olan ilişkileri, evlat edinmek istedikleri çocuğun özellikleri ve çocuktan beklentileri dikkate alınacak. Evlat edinecek olanlarla en az 5 görüşme yapılacak ve kapsamlı bir inceleme raporu hazırlanacak.
PARA SÖZKONUSU DEĞİL SÖZ konusu aile bireyi, onayını yazılı olarak verecek ve makamların evlat edindirme işine izin verecek. Ayrıca çocuk verilirken, verilme onayının para veya herhangi bir bedel karşılığında olmaması şartları aranacak. Hiç kimse sözleşmenin aksine haksız kazanç ve menfaat için faaliyette bulunamayacak. Sözleşme üyesi devletler evlat edinme işlemlerini hızlı ve uygun bir biçimde sonuçlandıracak.
59 ÜLKE İMZALADI "Milletlerarası Evlat Edinmede Çocukların Korunması Hakkında Lahey Sözleşmesi" diye bilinen sözleşmeye bugüne kadar İngiltere, Almanya, İtalya, Fransa ve Avusturya'nın da dahil olduğu 43 ülke imza attı ve sözleşmeyi yürürlüğe soktu.16 ülke ise sözleşmeyi imzaladı ancak kanunun yürürlüğe girmesini bekliyor. Bunlar arasında ABD, İrlanda, Çin ve Rusya var. Sözleşmenin amacı, uluslararası çocuk ticaretinin engellenmesi ve ülkesinde ebeveyn bulamayanların yeni ailelere kazandırılması.
SHÇEK: OLUMLU BİR ADIM Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu (SHÇEK)'ndan adını vermek istemeyen üst düzey bir yetkilisi sözleşmenin kabul edilmesinin olumlu bir adım olduğunu belirterek şöyle konuştu: "Burada öne çıkan gizliliktir. Biz kurum olarak hep gizlilikten yanayız. Evlat verdiğiniz bir çocuğun annesi veya babası bir sene sonra ortaya çıkıp, polise gidiyor ve adresini alabiliyordu. Mahkemeler de çocuğu evlat edinen aileden alıp geri veriyordu. Lahey Sözleşmesi ile bunlar engellenecek ve çocuğun geleceği garanti altına alınacak. Bizim gibi kurumların gizlilik etiği vardır. İstanbul'da yılda 150 çocuk terk ediliyor ve 750 aile de sırada bekliyor. Avrupa ve diğer ülkelere yollayacak kadar çocuğumuz yok ama eğer istenirse sözleşme kapsamında hareket edilecektir. Artık taşlar yerine oturuyor. Eskiden aile terk ettiği çocuğun gidip polisten adresini alır, mahkeme yoluyla da evlat edinen aileden alırdı. Bunların önüne geçilmiş olacak."
Türkler de yurt dışından evlatlık edinebilecek SHÇEK İstanbul Bölge Müdürlüğü'nde görevli, yine adının saklı kalmasını isteyen bir başka uzman ise yıllardır Avrupa'da yaşayan ve çocuğu olmayan Türk ailelerine evlat edindirme işlemi yaptıklarını, bu işlemler sırasında ailelerin evraklarını Avrupalı meslektaşlarının hazırladıklarını söyledi. Uzman, "Biz zaten onlarla sürekli bağlantıdayız. Ama bugüne kadar Türk ailelere çocuk verdik. Eğer sözleşme gereği bir Avrupalı aile çocuk isterse ve onay olursa tabii ki verilecektir. Bu sözleşme bizim de dış ülkelerden çocuk almamızı kolaylaştıracak. Ama bugüne kadar hiçbir Türk ailesi yabancı ülkelerden çocuk talep etmemişti" dedi.
Hasan ERŞAN / MERKEZ
|
|
|
|
|
 |
|
 |
|