Genç aşçılar yarıştı
Aşçılık artık bir sanat olarak kabul görüyor. Ve bu sanatın yetenekli uygulayıcıları da önceki gün hünerlerini ortaya koydu. Gastronomi Birliği Rotisörler Zinciri Derneği'nin düzenlediği 'Genç Aşçılar Yarışması' sonuçlandı.
Gastronomi Birliği Rotisörler Zinciri Derneği tarafından önceki gün Ankara'da düzenlenen 'Genç Aşçılar Yarışması'nda İstanbul Four Seasons Otel'den Cevat Tezel birinci oldu. 14 yarışmacı arasından seçilen Tezel, eylül ayında Kanada'da yapılacak Dünya Aşçılar Yarışması'nda Türkiye'yi temsil edecek. Bu sene sekizincisi düzenlenen 'Genç Aşçılar Yarışması', restoranlarda veya otellerde aşçı veya aşçı yardımcısı olarak çalışan 27 yaşını doldurmamış aşçılar arasında gerçekleştirildi. Yarışmada, İstanbul'dan Lokanta'nın bayan aşçısı Didem Şenol ikinci, yine İstanbul Çırağan Palace Kempinski'den Ercan Yamantürk üçüncü oldu.
MALZEMELER SÜRPRİZDİ Ankara'da, Bilkent Üniversitesi Turizm ve Otelcilik Fakültesi'nin uygulama mutfağında yapılan yarışmada, genç aşçılar, kendilerine verilen sürpriz sepetten antre, ana yemek ve tatlıdan oluşan bir mönü yarattılar. Yarışmacılara, içinde malzemeler bulunan bir sürpriz sepet verildi. Bu malzemelerle bir antre, bir ana yemek ve bir tatlı yapmaları istenen aşçılar, ellerindeki malzemeleri düşünerek, mönüyü 45 dakika içinde kağıda döktü. 3.5 saat içinde de, her yemekten 4'er tabak olmak üzere, yemeklerini hazırladı.
Hazırlanan mönü 12 kişiden oluşan jüri tarafından değerlendirilmeye alınarak uluslararası yarışmaya katılacak ve Türkiye elemelerine de girecek bir, iki ve üçüncü belirlendi. Diğer aşçılar ise belli bir puanlama yapılmadan dördüncü olarak kabul edildi. Gastronomi Birliği Rotisörler Zinciri Derneği Türkiye Başkanı Atok İlhan, yarışma hakkında bilgi verirken; yemeğin lezzetinin yanı sıra, yaratıcılık, sunum ve zamanlamanın da puanlamada etkili olduğunu söyledi: "Yarışmaya bu sene İzmir, Ankara ve İstanbul'dan 14 genç aşçı katıldı. Yarışmada iki bayan aşçımız da bulunuyordu. Bu iki kişiden Lokanta'nın aşçısı Didem Şenol ikincilik kazandı. Yaptığımız bu organizasyonlar sayesinde aşçılar birbirini tanıyor ve beraber çalışmayı öğreniyorlar."
Yarışmanın genç aşçı adaylarına kendilerini de tanıtma, yaşıtları ile eşit şartlar altında yarışarak yeteneklerini gösterebilme imkanının tanıdığını ifade eden İlhan, böylece gençlerin özgüven kazanarak mesleklerinde yükselme olanağı elde ettiklerini söyledi. Yarışmanın standardının her sene yükseldiğini belirten İlhan, "Bu sene 28'incisi düzenlenecek olan finallerde Türkiye'nin başarılı olacağına inanıyorum. Şef aşçılar gençleri yarışmaya sıkı bir şekilde hazırlıyor. Yarışmaya katılım müessese için de prestij sağlıyor. Uluslararası yarışma jürisinde Türkiye'den de jüri üyesi bulunuyor" diye konuştu.
GENÇLERİMİZ ÇOK YETENEKLİ Türkiye'de yeni aşçıların özellikle son on senedir hem Türk yemeklerinin hem de dünya mutfaklarının sunumunu başarılı bir şekilde sağladığını ifade eden İlhan, şöyle devam etti: "Aşçılık, Bilkent gibi üniversitelerde bölüm olarak okutulmaya başlandı. Çok sayıda yetenekli genç mezun oluyor. Çoğu müessesenin mutfakları modernleşti. Artık aşçılığın bir meslek ve sanat olduğu kabul ediliyor. Profesyonel ve amatör olarak bu işle uğraşanların sayısı arttı. Yarışma içinde de sunumlar, tat ve yaratıcılık zaman içinde çok gelişti. Artık aşçılarımız gözü dolduracak mönüler hazırlamak yerine yaratıcılığa yönelik sunumlar yapıyor."
Özlem EROĞLU / MERKEZ
|