|
|
|
|
İlkbahar geldi bahçeler uyandı
Baharla birlikte bahçeye çıkma zamanı da geldi. Rüya gibi bir bahçeye sahip olmak isteyenlerin bir an önce işe koyulması gerekiyor. Çiçekli çalılar, meyve ağaçları, sebze bahçeleri ve mevsimlik çiçek tohumları için ideal günler.
*** Bahçeler çiçek açmaya başlıyor
Bahar geldi, şimdi yeşile dönme zamanı. Bitkilerin seçimi, ekimi ve bakımını doğru yaparak göz alıcı bir bahçe yaratabilirsiniz
Artık kazma ve küreklerin bahçelerimiz için kullanılma zamanı geldi. Kataloglarımızı alıp eldivenlerimizi giyip ufak tefek bahçe işlerini yapmaya başlayabiliriz. Peyzaj Mimarı arkadaşım Bahar Sezgin'in bahçe ve çiçek bakımıyla ilgili önerilerini mutlaka okuyun, bakımlı bahçelere kavuşun! İşte yemyeşil bahçeler için izlenecek yollar... Bahçelerin mevsimlere göre değişen, yeniden oluşan yapısı ilkbaharı karşıladığımız şu günlerde kendini gösteriyor. Çiçeklenmeye başlayan erik ağaçları (Prunus sp.), bahar dalları (Cydonia japonica) uyanmaya başlayan doğanın göstergesi. Günlük yaşamın sıradanlıklarından kurtulup doğa ile başbaşa kalabileceğimiz bir tür sığınak olan bahçelerimizin her yaşayan varlık gibi bakıma ihtiyacı vardır. Bahçelerimizin sağlıklı ve formlu bir yapıya sahip olmasında sulama, gübreleme, ilaçlama, budama gibi bakım tekniklerinin zamanında ve tekniğine uygun olarak yapılması önem taşır. Erken ilkbahar, kar ve buzları çözünmüş toprakta, özellikle çıplak köklü söküm ağaç, çalı ve güllerin dikimi için uygun zaman. Dikimi yapabilmek için kökün genişliği ve derinliğinin iki katı kadar bir çukur açmak gerekiyor. Bu hafriyat oranının 1/3 kadarının toprak ve kompost ile karıştırarak dikim çukurunu doldurup bitkiyi yerleştirerek karışımın geri kalanı ile çukuru kapatmak gerekir. Daha sonra bitki çevresinde, su kaybını önlemek amacıyla kök bölgesinde çanak yaparak sulama işlemini tamamlamak gerekir. Suda eriyen gübrelerle bitkinizi besleyebilirsiniz.
Çalı ve ağaççıkları budayın Bitki çitleri kesilirken yanlardan yukarı doğru hafif daralan bir duvar gibi şekillendirilmelidir. Işık azlığına duyarlı olanlarda alt kısımlar daha az gün ışığı alacağından zamanla alt kısımlarda bozulmalar olabilir. Çalıları budamaya başlamadan önce bitkinin dal yapısı ve formunu iyice gözlemleyelim. Dallanma yapılarını ve doğal şekillerini teşvik edecek yönde her cins ve tür için doğru mevsimi seçtiğimizden emin olalım. Öncelikle, zayıf dalları, birbirinin üstüne gelenleri ve bitkinin formunu bozan dalları alabilirsiniz. Bütün yaşlı dallar alınarak genç sürgünlerin gelişmeleri desteklenebilir. İlkbahar, yazın ve sonbaharda çiçeklenen çalıların da budama ve şekillendirmesi için en uygun zamandır. Budama ile bitkinin yeni gövdeler oluşturması sağlanır. Bu şekilde o yıl meydana gelen yeni sürgünler üzerinde bol miktarda tomurcuklar oluşur ve sonra da bol çiçeklenme meydana gelir.
Çim alanlarınıza bakın Mart ayında çim alanların zayıf olan kısımlarına tohum ekebilirsiniz, ekilen tohumun mevcut çiminizin orijinal karışımı ile aynı olmasına dikkat etmelisiniz. Ancak ilk atıma göre daha az tohum kullanılabilir. Ekilen tohumun üstü ince bir toprak ya da kum ile örtülmelidir. Çimlerinizin, ilkbaharda yapılan ilk biçim daha yüksek tutulabilir. Biçme işi, ilkbahardan itibaren yaz mevsimi döneminde diğer mevsimlere nazaran kısa periyodlarla yapılır. Biçim atıklarının tırmıkla toplanarak sahadan uzaklaştırılması önemli bir bakım tekniğidir. Ayrıca nisan-mayıs aylarında kompoze gübreler çim alanlara atılabilir.
Yeni dikimler yapın Erken bahar çiçekli çalılar, meyve ağaçları ve çiçekli bitkilerin tohum atımı, sebze bahçeleri ve mevsimlik çiçek tohumları için ideal zamandır. Başlangıç için kolay büyüyen bitkilerden seçim yapabilirsiniz. Mevsimlik bitkiler: cosmos marigolds impatiens (Cam güzeli), calendula officinalis (portakal nergisi), ayçiçeği ve zinia elegans (Kirli hanım çiçeği) vb. Yeni dikim yaptığınız bitkileri henüz gelişme gösterirken her gün sulamak gereklidir. Tohumlar hiçbir zaman kuru kalmamalıdır. Kökler gelişene kadar gün aşırı sulamaya devam etmek gerekir. Daha sonra toprağınızın yapısına bağlı olarak iklim, nem durumu ve yağış sıklığına göre sulamanızı ayarlayabilirsiniz. Çok sıcak zamanlarda sulamayı yavaş ve derinlemesine yapmanız gerekmektedir. Gübre vermeye devam edin.
Öneriler : Yerli toprak saksılar, vazolar: Birol Çömlek ve Seramik Galerisi. İthal seramik vazolar, bahçe süsleri: Muson- Nişantaşı. Tohum, gübre, ilaç ve bahçe malzemeleri: İstanbul Tohum Eminönü. Eminönü' ne gitmişken Mısır Çarşısı yanındaki açık pazarda da bütçenize uygun bahçe malzemeleri bulabilirsiniz.
Meltem Etcheberry
|
|
|
|
|
|
|
|
|