kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Teknoloji
    Otomobil
    Sinema
    Hobi
    Çizerler
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Gül de ikna edemedi
Gül de ikna edemedi

Dışişleri Bakanı Gül, KKTC Cumhurbaşkanı Denktaş'ı arayarak İsviçre'deki görüşmelere katılmasını istedi. Ancak Denktaş'ın kararını değiştirmediği öğrenildi Gazetecilere "Kimseyi zorla ikna edecek halimiz yok" diyen Dışişleri Bakanı, bugün Ankara'da bir değerlendirme toplantısı yapılacağını da açıkladı.

Kıbrıs sorununun çözümü için Türkiye ile Yunanistan'ın katılımı ile başlayacak dörtlü zirveye KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş katılmayacağını kesin olarak açıklarken, Ankara da sorunu bugün masaya yatırıyor. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Denktaş'ın dörtlü görüşmeye katılmama kararına, "Kimseyi zorla ikna edecek halimiz yok" tepkisini gösterirken, bugünkü zirvenin Genelkurmay Başkanı Org. Hilmi Özkök ve Dışişleri diplomatlarının da katılımıyla yapılması kararlaştırıldı.

GÜL-DENKTAŞ GÖRÜŞMESİ
Cumhurbaşkanı Denktaş'ın İsviçre'de yapılacak toplantıya katılmayacağını önceki gün açıklamasının ardından dün KKTC Dışişleri Bakanı Serdar Denktaş'ın da benzer bir tavır içine girmesi Ankara'yı hareketlendirdi. Dışişleri Bakanı Gül, öğle saatlerinde Rauf Denktaş'ı telefonla arayarak İsviçre'de yapılacak dörtlü toplantıya katılması için iknaya çalıştı. Gül, "Olmazsa olmazlarımız bellidir. Bu konuda ödün verilmeyecek" dedi ve "Dörtlü görüşmelerin Türk tarafının isteği üzerine siyasi düzeyde olacağını" anımsattı. Gül, "Siz de orada olmalısınız" dedi. Gül'ün sözlerine rağmen ikna olmayan Denktaş ise, "Kararında bir değişiklik olmadığını" vurguladı. Denktaş, Ankara'ya haber vermeden yaptığı açıklamalar için ise "Sizi üzdük ama mecburduk" diye konuştu. Denktaş, "İsviçre'ye gidilmeden önce olmazsa olmazlardan ödün verilmeyeceğinin, bu uğurda gerekirse birlikte masadan kalkılacağının Türk hükümeti tarafından kamuoyuna duyurulmasını" da istedi.

"ZORLA İKNA" OLMAZ
KKTC Cumhurbaşkanı'ndan umudunu kesen Ankara hükümeti, Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Baki İlkin'in dün Denktaş'ı ikna etmek üzere Ada'ya gitmesi planından da son anda vazgeçti. Ankara yeni stratejisini "Annan'ı etkilemek" olarak belirledi. Denktaş'ın dün öğleden sonra dörtlü zirveye gitmeyeceğini BM'ye de yazılı olarak bildirdiğini ve gitmeme kararından kesin adım atmayacağını açıklaması Dışişleri Bakanı'nın tepkisine neden oldu. Gül, Denktaş'ı ikna edip etmediğine ilişkin bir soru üzerine de, ''Kendisinin bir kararı var, zorla kişileri ikna edecek halimiz yok tabii ki'' diye konuştu.

AYRI GÖRÜNTÜ YANLIŞ
Gül, "Beraber başladık, beraber bitirmeyi isteriz. Ama 'Ben yetkilerimi Başbakan'a bırakıyorum, neticeyi de kabul ediyorum' derse bunu da saygıyla karşılarız" diye konuştu. Gül, KKTC'nin ve Türkiye'nin önceliklerinin aynı olduğunu da vurguladı ve "Bir ayrım varmış gibi görünüm ortaya çıkmamalı. Ayrı ayrı fikirlerimiz söz konusu değil. Türkiye ile KKTC ayrı bir yoldan gitmiyor ki" dedi. Gül, dörtlü zirveden umutsuzluğunu da ''Bunlar BM Genel Sekreteri'ne kalacak gibidir. O zaman hedefimiz, müzakere ederek, Annan'ın ortaya çıkaracağı planda, almak istediğimiz konuları almaktır'' diye dile getirdi.Gül, bir soru üzerine, Denktaş'ın istifa etme imasına ilişkin olarak ise, "Yine herkes sloganlarla konuşuyor. Hepimiz için önemli olan konular var. Hepimizin yapmak istediği değişiklikler var" dedi.

DENKTAŞ'A ELEŞTİRİ
Denktaş'ı isim vermeden eleştirmeyi sürdüren Gül, şöyle devam etti: "İsviçre'den çıkacak kağıt önceliklerimizi içermeli. Bunlar, iki kesimliliğin kuvvetlendirilmesi, daha az Rum'un aramıza gelmesi, harita konuları ve garantilerle ilgili. Çıkacak kağıt bizim önceliklerimizi içermeli. Bu da pazarlıkla olur. Oturmakla olmaz. Referandum kaçınılmaz. Biz inandığımız şeyleri yaparız. İnanmadığımıza hayır deriz. Halka elde ettiğimizi, edemediğimizi söyleriz. Halk ona göre oy kullanır."

KIBRIS TOPLANTISI
Dışişleri Bakanı Gül, bugün Ankara'da bir değerlendirme toplantısı yapılacağını da bildirdi. Toplantının Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök, ilgili teknisyen ve bürokratların katılımıyla akşam saatlerinde. yapılacağı kaydedildi. Toplantıya Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in katılmayacağını ve toplantının ''zirve'' olarak değerlendirilmemesi gerektiği ifade edildi.

Evren MESCİ-ANKARA

DİĞER SİYASET HABERLERİ
 İzmir meydan savaşı
 Erdoğan: Türkiye ortalaması diyemem
 Ecevitler'in başına talih kuşu
 Konvoyda kaza: 2 gazeteci öldü
 Karayalçın: Meydan okuyorum
 Gökçek: Benim oyum fazla çıkmış
 Ormanda gömülü cephane
 Asıl sonuç 29 Mart'ta
 'Beşiktaş'a vizyon kazandıracağım
 AKP adayı Ergül'ün mutlu Beykoz' vaadi
 'Bakırköy Ortaköy'e rakip olacak'
 Yeni belde Kıraç'ın sanatçı adayı
 DYP'li Duygu: Bolluca gelişecek
 Şiirle oy istediler
 Teziç: Aldığınız oylar bir gün tersine döner
 Papadopulos Zürih'e gidiyor
 Çakmakoğlu trafik kazası geçirdi
 Meclis olağanüstü toplantı yapacak
YAVUZ DONAT
Kaleiçi destanı
Kudret Özsoy, Kaleiçi'nin...
 Show TV 10.15
"Sevda Masalı"
 Show TV 14.15
"Aslı ile Kerem"
 Star 10.50
"Mavi Boncuk"
 Kanal D 10.30
"Hayvanların Efendisi"
 Kanal D 11.50
"Sıra Bende"
 TRT 1 10.00
"Çalıkuşu"
Yine tanker faciası
İstanbul'daki kazanın benzeri Şanlıurfa'da meydana geldi. Akaryakıt...
Öfkeli baba dehşet saçtı
İzmir'in Karşıyaka ilçesinde meydana gelen olayda aşırı...
Kadir Abi'nin rekorunu zorlarım
Kadir Abi'nin rekorunu zorlarım
16 yaşından beri sahnelerde olan Kenan Doğulu mtv'deki Şamdan...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Sarı Sayfalar | Günaydın | Bizimcity | Kapak Güzeli | Astroloji | ON Magazin | Sağlık | Cumartesi | Aktüel Pazar | Teknoloji | Otomobil |Sinema | Hobi | Çizerler
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.