|
|
|
|
120 yıllık yaşamın yol haritası
Uzun yaşamın sırlarını araştıran ABD'li uzmanlar dokuz mucize besini açıkladı. Onlara göre bu yiyeceklerle 120 yaşı görmek işten bile değil....
Uzun bir yaşamın sadece şanstan ibaret olmadığını açıklayan Amerikalı uzmanlar, bunun dokuz yiyecekle mümkün olduğunu açıkladı. Amerikalı uzmanların yaptığı son araştırmalara göre 120 yıl yaşamanın kilometre taşlarını brokoli, papatya, yaban mersini, balık, limon, soğan yulaf, domates ve yeşil çay oluşturuyor. Uzmanlar "Tüm bu süper yiyecekler bedenin bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklarla savaşmasına yardımcı oluyor" diyor. Peki bu yiyecekler hangi hastalıklar için ve nasıl yenmeleri gerekiyor? İşte o 9 süper yiyecek ve özellikleri:
1-Brokoli: İçinde turunçgillerden çok daha fazla C vitamini, bir bardak sütte bulunan kalsiyumdan çok daha fazla kalsiyum, tüm bir ekmekte bulunan yulaftan çok daha fazla lif var. Kanser, katarakt, kalp hastalıkları ve ülseri önlemeye yardımcı oluyor. Çiğ ya da haşlanarak yenmesi tavsiye ediliyor.
2-Papatya: İyileştirici özelliği var. Stres yüzünden gerilen kasların rahatlamasına yardımcı oluyor. Böylece strese bağlı kalp krizinin önüne geçiyor. İçindeki bazı maddeler artık maddelerin vücuttan atılmasını kolaylaştırıyor. Böbrek hastalıkları için de tavsiye ediliyor. Kurutulmuş papatyaların sıcak suda kaynatılarak içilmesi gerekiyor.
3-Yaban mersini: C vitamini ve bakterilerle savaşan antioksidantlar bakımından oldukça zengin. İdrar yolları enfeksiyonları ve vücuttaki iltihaplarla savaşmaya yardımcı oluyor. Tadını sevmeyenler için, elma ya da ahududu suyuyla karıştırılması tavsiye ediliyor.
4-Balık: Somon, uskumru ve ton balığı özellikle omega 3 yağ asitleri bakımından zengin olan balıklar. Kolestrolü düşürüyor, depresyonu engelliyor, felç geçirme riskini azaltıyor, kanseri ve depresyonu engelleyen en önemli yiyecekler arasında üst sıralarda yer alıyor. Ağır yağda kızartma haricinde çiğ, fırında ya da ızgara yaparak da yenilebiliyor.
5-Limon: C vitamini bakımından zengin. Anti-bakteriyel özelliği sayesinde, ağız kanseri ve üst solunum yolu hastalıklarına yakalanma riskini azaltıyor. Somon balığının üzerinde, bir bardak ılık suyun içinde, salatanın üzerine ya da salatanın üzerine hazırlanan sosla tüketilebilir.
6-Soğan: C vitamini, antioksidant ve kükürt bakımından zengin. Her ne kadar yendiğinde çevreye kötü kokular verse de astım gibi solunum yolu hastalıklarını engelliyor. Ayrıca kolestrolü düşürüyor ve hücrelerin kansere yakalanmasını önlüyor. En yararlı olan türü kırmızı soğan. Salatanın içinde ya da hazırlanan sandviçlerin içine konulabilir.
7-Yulaf: Kalsiyum ve içerdiği lifler sayesinde insanların erken yaşta dişlerini kaybetmesine engel oluyor. Kemik kırılmasını ve kolon kanserini engelliyor, yüksek tansiyonu ve yüksek kolestrolü düşürmeye yardımcı oluyor. Haşlanarak yenmesi tavsiye ediliyor.
8-Domates: İçerdiği likopen isimli bir madde, insanların kansere yakalanma riskini azaltıyor. Özellikle prostat ve mide kanserini önlüyor. Genellikle sebzelerin çiğ olarak yenmesi tavsiye edilse de uzmanlar pişmiş domatesin çiğ domatesten daha fazla likopen içerdiğini ve bu nedenle domatesin pişmiş olarak yenmesi gerektiğini ifade ediyor.
9-Yeşil çay: A, C ve E vitaminleri içeriyor. Kalp hastalıklarıyla mücadele ediyor, bağışıklık sistemini güçlendiriyor ve kalp hastalıklarına karşı önleyici güç görevi görüyor.
DIŞ HABERLER
|
|
|
|
|
|
|
|
|