|
 |
|
 |
Ankara, yalnız başkent olacak
Yerel Yönetimler Reform Paketi TBMM Başkanlığı'na sunuldu. Tasarıyla belediyeler güçleniyor. Halk yerinden yönetimin ağırlığını daha çok hissedecek. Her sorun için Ankara'nın yolları aşındırılmayacak.
ANKARA/ Yerel Yönetimler reform Paketi, TBMM Başkanlığı'na sunuldu. Pakette Belediyeler Yasa Tasarısı, Büyükşehir Belediyeleri Yasa Tasarısı ve İl Özel İdareleri Yasa Tasarısı yer alıyor. Plan ve Bütçe Komisyonu gündemine giren üç tasarı için alt komisyon oluşturuldu. Tasarılar, yerel seçimler sonrasında görüşülecek. Tasarı ile belediye kurulması için gerekli nüfus şartı 2 binden 5 bine çıkarılıyor. Motorlu taşıtların muayenesi ile emisyon ölçümleri belediyelere bırakılıyor. Nüfusu en az bir milyon olan ve 3 ilçe veya ilk kademe belediyesi içeren illerde Büyükşehir belediyesi kurulacak. TBMM'ye sunulan yasalar şu düzenlemeleri öngörüyor:
1-Belediyeler Yasa Tasarısı: * Belediye kurulması için gerekli nüfus şartı binden, 5 bine çıkıyor.
* 'Hemşehri hukuku'' kavramı getirilerek hemşehrilerin belediye hizmet ve kararlarına katılma, belediye faaliyetleri konusunda bilgilenme ve belediye idaresinin yardımından faydalanma hakkı bulunduğu hükme bağlanıyor.
* Kanunlarla başka bir kamu kuruluşuna verilmeyen mahalli müşterek nitelikli her türlü görev ve hizmetlerin, belediye sınırları içerisinde belediyelerce yürütülmesi hükme bağlanıyor.
* Gayrisıhhi müesseseler ile umuma açık yer ruhsatları, motorlu taşıt muayeneleri ile emisyon ölçümleri gibi kimi yetkiler belediyelere devrediliyor.
* Nüfusu 10 binin üzerindeki yerlerde belediye hesaplarını incelemeküzere denetim komisyonu ve 50 bini aşan yerlerde plan-bütçe komisyonu kurulması zorunlu kılınıyor.
* Personel kadrolarının ihdası, iptali ve değiştirilmesi, belediye ve il özel idaresinin teşkilat yapısı, stratejik planların yapılması, borçlanma gibi yetkiler meclislere bırakılıyor.
* Yerel yönetimlerde personel istihdamı yeniden düzenleniyor. Üst yönetici kadrolarında kadro karşılığı sözleşmeli ve uzmanlık gerektiren sağlık, hukuk, teknik hizmetler, kültür ve sanat, araştırma-geliştirme gibi alanlarda sözleşmeli personel çalıştırma olanağı getiriliyor.
* Belediyelerde personel giderlerinin nüfusu 10 bini aşan belediyelerde bütçenin yüzde 40'ını, diğerlerinde yüzde 30'unu geçemeyeceği hüküm altına alınıyor.
* Yerel yönetimlerdeki başarılı memurlara yılda 2 defa ikramiye verilecek.
* Belediyelerin mali işlem ve kararla ile performans ölçütlerine uygunluk açısından Sayıştay, mali işlemler dışında kalan iş ve işlemler açısından da İçişleri Bakanlığı tarafından denetlenmesini öngörüyor.
* Mahalli hizmetlerdeki yetersizlik ve aksamanın halkın sağlığını, esenliğini ve huzurunu önemli ölçüde ve olumsuz etkilemesi durumunda İçişleri Bakanlığı belediyeyi önce uyaracak. Makul sürede yetersizlik giderilmediği takdirde validen bu hizmetlerin yapılması istenecek.
* Sivil toplum örgütlerinin oluşturduğu kent konseyleri kurulacak.
* Nazım imar planları içinde kalan Hazine'ye ait arazi ve arsalar, toplu konut ve şehircilik hizmetlerinde kullanılabilmesi için bedelsiz olarak belediyelere devredilecek.
2-Büyükşehir Bld. Yasa Tasarısı: * Nüfusu en az bir milyon olan ve 3 ilçe veya ilk kademe belediyesi içeren illerde Büyükşehir belediyesi kurulacak.
* İlçe ve ilk kademe belediyelerinin imar uygulamaları Büyükşehir belediyesi tarafından denetlenecek.
* Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, üniversitelerin ilgili bölümleri, sendikalar ve uzlaşmış sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, Büyükşehir belediye meclis toplantılarına katılabilecek.
* Nüfusu 2 milyonu aşan Büyükşehir belediyelerinde 10, diğer Büyükşehir belediyelerinde ise 5'i geçmemek üzere, en az 4 yıllık yükseköğretim kurumlarından mezun başkan danışmanı görevlendirilebilecek.
3-İl Özel İdaresi Kanunu Tasarısı: * Valinin il genel meclisi başkanlığına son verilecek.
* Meclis kendi içinden bir üyeyi başkan olarak seçecek.
* İl genel meclisi Halk Denetçisi seçecek.
* Meclis toplantıları her ayın ilk haftasında yapılacak. Meclis gündemi, valinin görüşü alınarak il genel meclisi başkanı tarafından belirlenecek.
* 'İl Daimi Encümeni'' olarak bilinen organ, ''İl Encümeni'' olarak değiştirilecek. * Encümen, 5 il genel meclisi üyesi ile biri mali işlerden sorumlu müdür olmak üzere valinin diğer birim amirleri arasından görevlendireceği 5 kişiden oluşacak.
|
|
|
|
|
 |
|
 |
|