kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Yaşama Dair
    Sinema
    Hobi
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Omer Celik @ SABAH
 

Sorumluluk üretmek...

Her konuda görülen uç saflaşma biçimleri "Büyük Ortadoğu" temelinde çıkan tartışmalarda da görülüyor. Projenin yabancı siyasetlerin nüfuz aracı olmasına dikkat çekilmesinden bir tür örtülü sömürü politikalarının etiketi olarak adlandırılmasına kadar bir dizi argüman ileri sürülüyor.
Kuşkusuz bu ve benzeri konularda çok ciddi tartışmalar yapılması ve her türlü ihtimalin hesaba katılması önemlidir. Kaygıların ve itirazların sonuna kadar dillendirilmesinden doğal bir şey olamaz. Bunun doğallığını kabul etmeden yola çıkmak, hem kötü niyetli bir yaklaşım olur, hem de sonuçsuz kalmaya mahkumdur.
Kaygıları ve itirazları içselleştirmeyen bir siyasi projenin anlamı yoktur. Fakat bir siyasi projenin sadece kaygıların ve itirazların dile getirilmesi yoluyla konumlandırılması da sağlıklı bir durum değil. İtirazlar, tartışmanın gerçek gündemini gölgelememeli. Tabi ileri sürülen kaygılar ve itirazlar gerçek bir siyaset zeminine dayanıyorsa...

***

Problemin esasında, Büyük Ortadoğu bölgesinin terör ve siyasi kaosla anılması var. Demokrasi, hukuk devleti, insan hakları ve rasyonel ekonomi politikaları konusundaki temel eksiklikler, bu büyük coğrafyayı sorunlu alan haline getiriyor. Rejimlerin karakteri içe kapanmayı ve buna bağlı olarak şeffaflıktan uzak düzenleri teşvik ediyor.
Bölgenin kendi zenginliklerini doğru alanlarda kullanamaması, zenginlikleri bölge halklarını doğrudan ilgilendirmeyen dinamikler uğruna tüketmesi de bir gerçek. Bölgeye hakim olan düzenler, zenginliğe rağmen yoksulluk üretiyor, ortaya çıkan tablo da terörün istismarına ve siyasi kaosun beslenmesine müsait bir ortam oluşturuyor.
Bu noktada bölgenin demokratikleşme dinamiklerini güçlendirecek ve zenginleşmesine katkıda bulunacak projelerin üretilmesi çok önemlidir. "Büyük Ortadoğu" projesini bu içerikle "kodlamak" gerekir.
Kuşkusuz her büyük projenin çok ciddi semptomları vardır. Bu riskleri değerlendirmek çok önemli ve gereklidir. Zaten "siyasi kodlama" faaliyeti de bunu gerektirir. Fakat projenin dillendirildiği yere itiraz adına bu kodlama faaliyetinden vazgeçmek doğru bir yöntem değildir. İtirazlar, siyasi kaos ve yoksulluk üreten yapılar karşısında suskun kalmak anlamına gelmemelidir. Tam tersine, bölgenin demokratikleşmesi ve zenginleşmesi için, yerli, incelikli ve iyi çalışılmış yöntemler üretme iradesini güçlendirmelidir.
***

Esas olan, bölgenin kendi iç dinamikleri ve doğal unsurları yoluyla demokratikleşmeyi ve zenginleşmeyi gerçekleştirmesidir. Bunun adının ne olduğu önemli değildir. Bunu bölge ülkelerinin kendi kendilerine oturup yapma konusundaki isteksizlikleri ve kısıtlılıkları ortadadır. Yapılacak olsaydı, bugüne kadar yapılırdı. Bu durumda, zengin demokratik ülkelerin, bölgedeki demokratikleşme yanlısı iç dinamiklerin işlemesini kolaylaştırıcı bir sorumluluk üretmeleri gerekmektedir.
Bölgeye dönük zorlayıcı ve güç kullanımına dayanan yaklaşımların her zaman ters teptiği ve iç dinamikleri zedelemekten, doğal unsuları zayıflatmaktan başka işe yaramadığı defalarca görülmüştür. Demokrasi yanlısı iç dinamikleri siyaset ve diplomasi araçlarıyla desteklemek, herkesin katılımına açık bir dünya düzeninin doğal unsurları haline getirmek, bugünün şartlarında kullanılması gereken tek yöntemdir.
Gelişmiş demokrasilere sahip zengin ülkelerin dünyanın geri kalanına dönük "sorumluluk üreten" bir düzen içinde hareket etmeleri, dünya barışının geleceği için tek yoldur. Bu "sorumluluk üretimi" olmadan "güvenlik üretimi" olamayacağının anlaşılması gerekmektedir.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 AB'nin stratejik eşiği   / 27-02-2004
 Siyasi fikir ve iyi yaşam   / 25-02-2004
 İyi yaşam ve yerel perspektifler   / 22-02-2004
 NATO ve Büyük Ortadoğu   / 18-02-2004
 Küresel güvenlik mantığının demokratikleşmesi   / 16-02-2004
 BM'nin siyasi reenkarnasyonu   / 15-02-2004
 Dış rekabet mi iç kutuplaşma mı?   / 13-02-2004
 Ticaret siyasetin yerini aldı mı?   / 11-02-2004
 Merkezsiz güç   / 09-02-2004
 Kıbrıs, iç siyaset, muhalefet   / 08-02-2004
ERDAL ŞAFAK
Derviş nereye koşuyor?
Kemal Derviş kulisleri bir kez...
MEHMET BARLAS
İşte bir Dolar Milyarderi... Turgay Ciner'le bir...
ÖMER ÇELİK
Sorumluluk üretmek...
Her konuda görülen uç saflaşma...
ALİ SAYDAM
İşte İnsan! İşte reklam!
Ne zaman SABAH'ın...
SAVAŞ AY
Sultan Süleyman'a kalmadı!..
İhtiras tramvayı yolcu...
REFİK DURBAŞ
Karasularının önemi...
FransIz FR3 TV'de yayınlanıp...
NEBİL ÖZGENTÜRK
Eski kuruşlarınızı çıkarın!
Kaç zamandır hazırlıyorlar,...
HINCAL ULUÇ
Keyif eşekte mi olur, Hürriyet'te mi?..
Pazar...
İşte Derbinin Şifreleri
İşte Derbinin Şifreleri
1- 22 golde ya son vuruşu ya asisti kafayla yapan Fener, bugün de...
Arzuman ilk kez bir FB-GS derbisinde
Arzuman ilk kez bir FB-GS derbisinde
Geçen sezon 13 Süper Lig maçı yöneten İsmet Arzuman, bu sezon 22...
'Modern hırsızlar vardı'
'Modern hırsızlar vardı'
Başbakan Erdoğan 'Modern hırsızlar cebinizdeki parayı çalıyorlardı.
Baykal ilk mesajı Karayalçın'a verdi
Baykal ilk mesajı Karayalçın'a verdi
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Solda Güç Birliği konusunda...
'Kardeş' kavgası PKK'yı ikiye böldü
'Kardeş' kavgası PKK'yı ikiye böldü
Abdullah Öcalan'ın kardeşi Osman Öcalan'ın, örgüt içinde kendisine...
RTÜK'ün uyarısı yargıdan döndü
Ankara 8. İdare Mahkemesi, RTÜK'ün atv'ye yaptığı Kürtçe yayın...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Bizimcity | Sizinkiler | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin Sağlık | Cumartesi | Aktüel Pazar | Yaşama Dair | Sinema | Hobi
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.