kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Yaşama Dair
    Sinema
    Hobi
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
AB'den Kuzey'e tam destek
Sizi Rumlar'a yem yapmayız

AB Genişleme Komiseri Verheugen Denktaş'la yaptığı görüşmede destek vaad etti: "Birleşmeden sonra Rumlar'la denge sağlamanız için özel yardım yapacağız."

İKİSİ DE GAYRETLİ
BM
Özel Temsilcisi De Soto dünkü ilk görüşmeden sonra umutlu konuştu ve "Her iki taraf da iş yapmak niyetinde görünüyor" dedi.


***

AB'den Kuzey'e tam destek

AB Komiseri Verheugen, müzakerelerin ilk günü liderlerle görüştükten sonra, "AB'nin hem çözüme, hem de çözümden sonra Türk tarafının Rum tarafını yakalaması için yardım taahhüdünde" bulundu.

KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş ve Rum yönetimi lideri Tasos Papadopulos, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Alvaro de Soto'nun gözetiminde tarihi müzakerelere başladı. İlk gün 2.5 saat süren görüşmenin ardından de Soto, ''Herkesin iş yapmak istediğini gördük, her iki tarafın son derece istekli olduğunu gördük'' dedi. Müzakerelerin son bölümüne katılan AB Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Günter Verheugen, daha sonra iki liderle de ayrı ayrı görüştü. Ara bölgede, görüşmeleriyle ilgili basına bilgi veren Verheugen, Denktaş'ı New York'taki yapıcı tavrını sürdürmesi için cesaretlendirdiğini belirterek, "Birleşmiş Kıbrıs'ın AB'ye girişinden hemen sonra Türk tarafının diğer tarafı yakalaması yönündeki yardım taahhütümüzü tekrarladım'' dedi. Denktaş da, daha sonra yaptığı basın toplantısında, Verheugen'in, AB'nin Türk tarafına ekonomik yardım vaat ettiğini, ''Türkiye'nin bir yılda verdiğini beş yılda vereceklerini göğsünü gere gere söylediğini'' kaydetti.

AB KURALLARI İHLAL EDİLMEMELİ
Verheugen, sorunun sadece çözüm olmadığını, aynı zamanda AB'ye üyelik hazırlığının sürdüğünü belirterek, "Yani Kıbrıs'ın AB'ye katılması için sadece 70 gün var. Bu nedenle Kıbrıslı Türk toplumu bu süreci nasıl yakalayabilir, yardımcı olmak istiyoruz'' dedi. Türk tarafındaki durumla ilgili fazla bilgi sahibi olmadıklarını, bir mekanizma organize etmeye çalıştıklarını ifade eden Verheugen, "Çözümün AB kurallarını ihlal etmemesi gerekiyor" diye konuştu.

TALAT: YAZILI GÜVENCE VERİLDİ
Denktaş ise, Verheugen'le derogasyonların (istisnalar) nasıl AB temel hukukunun bir parçası olacağını ele aldıklarını belirtti. KKTC Başbakanı Mehmet Ali Talat da, Verheugen'in ''Annan Planı'nın öngörülerinin AB kurallarına aykırı olmadığını'' ifade ettiğini ve AB'den yazılı güvence verildiğini kaydetti. Ankara bulunan Avrupa Parlamentosu Karma Komisyon Eşbaşkanı Oost Lagendik de, "Kıbrıs'ta varılacak bir anlaşma AB'nin temel yasasının bir parçası olabilir. Eğer bir anlaşmaya varılırsa bunun AB Müktesabatı'yla örtüşeceğinden eminim" dedi.

TEHLİKE OLURSA ANKARA DEVREYE GİRSİN
KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, düzenlediği basın toplantısıyla, ilk gün masaya koydukları taleplerinin; Annan Planı'nda iki kesimliliğin güçlendirilmesi, mal-mülk konusunda Türklerin 1963-74 arasında yaşadığı zararların ödenmesi, AB müktesebatının Türk kesiminin özel haklarını ortadan kaldırmaması, Türkiye'den gelen vatandaşların durumu ve Türkiye'nin garantörlük konumu üzerine olduğunu açıkladı. Denktaş, Kıbrıs müzakerelerinin Türkiye'nin başarısıyla başladığını belirterek, ''Bizim üzerinde tehlikelidir diye durduğumuz konularda, Türkiye'nin bizi sonuna kadar desteklemesini istiyoruz, bekliyoruz. Çünkü müzakerelerin başlama becerisini ve başarısını Türkiye sağlamıştır'' dedi. Denktaş, Rum tarafı için de, "Neticede gördüğümüz Rum tarafı bir rahatlık içinde. İnşallah yavaşça değişirler'' dedi. Rum Yönetimi lideri Tasos Papadopulos da, Türk tarafının değişiklik önerilerinin çoğunun, Annan Planı kapsamı dışında olduğunu savundu. Papadopulos, "Avrupa Birliği'ne uyumlu bir çözüm için siyasi iradeye hazır olduğunu, ancak aynı zamanda da Kıbrıs Helenizminin elinden alınamaz haklarını savunacağını" söyledi. Görüşmeler sürerken Ankara'da Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Türkiye'nin Kıbrıs müzakereleri çerçevesinde anavatan ve garantör ülke olarak KKTC ile yakın işbirliği içinde olacağı duyuruldu.

AP'den 'evet' kampanyası
RUM
kesiminde yayımlanan Fileleftheros gazetesine demeç veren Avrupa Parlamentosu Başkanı Pat Cox, "Referandumda 'Evet' denmesi için Kıbrıslıların cesaretlendirilmesini amaçlayan bir kampanyada AP'nin de fiilen yer alacağını'' bildirdi. Cox, "Avrupa siyasetinin sorumluluğu, iki topluma mesaj göndermek ve onları, anı yakalamaya çağırmak olmalıdır. Bu tür anlar her neslin önüne bir kez gelir. Önümüzdeki aylar içinde gelirse, o zaman bu, reddedilmemesi gereken bir andır'' dedi.

'Türkiye bu birliğe uyar'
ALMANYA'NIN
haftalık Die Zeit gazetesi, Türkiye'nin Avrupa'ya bu yıl üye olacak ülkelerin tümünden daha fazla ağırlık kazandıracağı yorumu yaptı. Gazetenin birinci sayfasında "Türkiye uyar" başlığıyla yayınlanan yorumda, Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi Genel Başkanı Angela Merkel'in Türkiye'ye önerdiği "imtiyazlı ortaklık" önerisi de "küçük öneri" olarak eleştirildi, Alman halkının 2004 yılında alınacak yeni üyelerden dolayı bu endişeleri dile getirmesi gerektiği savunuldu.
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Denktaş: Bomba atmak yerine planı anlasınlar
 En uzun seçim sonuçlandı
 Kar paniğine gerek yok
 Askeri helikopter düştü
 Annan Şişe Cam'da
 28 ton kaçak çay ele geçti
 Kredi ve burslara sıkı denetim
 Pasaport Yasası askıya alındı
 'Troyka'dan sadece Cowen uğradı
SAVAŞ AY
Pornocu Sibel ne ilk ne de tek!..
Kıyamet kopuyor...
ÖMER LÜTFİ METE
Azgına direncin namı var mı?
Bir tarafta, dün...
MEHMET TEZKAN
Üniversiteli AB'ye karşı olabilir mi?
Önceki akşam Genç...
EMRE AKÖZ
Çirkin oyuncaklar
Kültür ve edebiyat dergisi 'E'nin...
UMUR TALU
Laminat Büyük Ortadoğu
"Libya, Türkiye, Afganistan ve...
MUHARREM SARIKAYA
Muhalefetsizliğin sancısı
AKP'de dün adaylar...
İkinci molla devrimi
66 milyon nüfuslu İran, bugün genel seçime gidiyor. Ancak...
Kitle İmha Silahı Konusundaki Kavga Gittikçe Büyüyor
'Bizi yanıltanların kafası kopartılmalı'
ABD Savunma...
Fener Hava Yolları
Fener Hava Yolları
'Fenerbahçe' adının verileceği uçak için Sabiha Gökçen Havalimanı'nda...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Bizimcity | Sizinkiler | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin Sağlık | Cumartesi | Aktüel Pazar | Yaşama Dair | Sinema | Hobi
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.