|
 |
|
 |
 |
11 ülke garanti
|
|
AB'de Kıbrıs rüzgârı: 15 üyeden sadece Danimarka ile Avusturya Türkiye'ye karşı. İsveç ve Hollanda ise kararsız
Ankara hayati önemdeki 2004'e hızlı girdi ve Kıbrıs'ta çözüm kararlılığıyla Avrupa'yı çok olumlu etkiledi. Türkiye'nin üyeliğine destek veren AB'nin dört büyüğü Almanya, İngiltere, İspanya ve İtalya'ya, son olarak beşinci büyük Fransa da eklendi.
FRANSA DA RESMEN DESTEĞİNİ AÇIKLADI FRANSA Dışişleri Bakanı de Villepin, Uluslararası Politika dergisine verdiği demeçte "Kimlik ve dinsel nedenlerle Türkiye'nin üyeliğine karşı çıkmak büyük hata olur" diyerek ülkesinin desteğini resmen ilan etti.
TÜRKİYECİLER EZİCİ ÇOĞUNLUĞA ULAŞTI YUNANİSTAN, Belçika, İrlanda, Finlandiya, Portekiz ve Lüksemburg da "Kopenhag Kriterleri dışında engel yok" görüşünde. Hollanda ise haziranda dönem başkanı olunca tutumunu netleştirecek.
*** Geriye 4 ülke kaldı
Kıbrıs'taki son gelişmeler, AB içinde rüzgarı Türkiye lehine çevirdi. AB diplomatlarına göre üyeliğimizi 11 ülke destekliyor. 2 ülkenin kafası hâlâ karışık. 2 ülke ise karşı çıkıyor.
vrupa Birliği sürecinde Türkiye açısından hayati önem taşıyan 2004 yılı çok olumlu geçiyor. Aralık Zirvesi'nde AB devlet ve hükümet başkanlarının esas alacakları 2004 İlerleme Raporu'nda ilk verilerin 'Türkiye açısından umut verici' olduğu belirtiliyor. Hükümetin gerçekleştirdiği reformları uygulama konusunda kararlı görünmesi ve Kıbrıs'taki son gelişmeler AB'deki 'Türkiye havası'nı da değiştirdi. Türkiye'nin AB üyeliği için son destek Fransa'dan geldi. AB'nin ağır topları Almanya, İngiltere, İtalya ve İspanya'dan sonra Fransa da "Türkiye'nin AB üyeliğine tam destek verdiğini" açıkladı. 5'linin dışında Yunanistan, Belçika, İrlanda, Finlandiya, Portekiz ve Lüksemburg "Kopenhag kriterlerinin yerine getirilmesi kaydıyla Türkiye'nin AB üyeliğine tam destek verdiklerini" beyan etti. Böylece kısa süre içinde Türkiye'nin AB üyeliğini destekleyen hükümet ve devlet sayısı 11'e çıkmış oldu. Haziran ayında dönem başkanlığını İrlanda'dan devralacak olan Hollanda ise Türkiye'nin üyeliğiyle ilgili iç siyasette ikiye bölünürken, İsveç çekimserliğini sürdürüyor. AB uzmanlarına göre de "Türkiye'yi istemeyen" iki ülke olarak Avusturya ve Danimarka kaldı.
"KİNİ KÖRÜKLER" Türkiye'ye karşı çıkanlara en güzel cevabı Fransa Dışişleri Bakanı Dominique de Villepin şu açıklamasıyla verdi: Müslüman bir ülke olduğu için Türkiye'nin AB'ye girmesine karşı çıkmak sadece kin duygularını körükler... 1 Mayıs 2004 itibariyle birliğe katılacak 10 yeni üye, Türkiye'nin üyeliği konusunda 'söz sahibi değil.' Ancak yine de sembolik olarak onların da üyeliğe destekleri önemli... Bu konudaki en önemli gelişme, yeni 10'lunun en büyük ülkesi Polonya'yla ilgili yaşandı. Polonya Dışişleri Bakanı Wlodzimierz Cimoszewicz, "Türkiye'nin AB perspekitifine her türlü desteği vereceğiz" dedi.
PAT COX GELİYOR Son bir ay içerisinde AB başkanlarının Türkiye'yi ziyaret etmeleri dikkat çekiyor. AB Komisyonu Başkanı Romano Prodi ve Genişlemeden Sorumlu Komiser Günter Verheugen'den sonra Avrupa Parlamento Başkanı Pat Cox da Türkiye'ye geliyor. Cox'un, 1-2 Mart'ta TBMM ve Boğaziçi Üniversitesi'nde birer konuşma yapması bekleniyor.
...mini bilgi... United Parcel Serviceşirketinin anketine göre,AB işadamlarının yalnızca yüzde 11'i Türkiye'nin üyeliğini destekliyor.
* Tam destek verenler Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac İspanya Başbakan J. Maria Aznar İngiltere Başbakan Tony Blair Almanya Başbakan G. Schröder İtalya Başbakan S. Berlusconi
* Koşullu destek verenler Yunanistan Başbakan Kostas Simitis Başbakan Başbakan G. Verhofstadt Belçika İrlanda B. Ahern Finlandiya Başbakan M. Vanhanen Portekiz Başbakan J. M. Barroso Lüksemburg Başbakan J. C. Juncker
* Kesinlikle "Hayır" diyenler Avusturya Başbakan W. Schüssel Danimarka Başbakan A. F. Rasmussen * Çekimser olan tek ülke İsveç Başbakan G. Persson
* Hükümet krizi yüzünden kararsız Hollanda Başbakan P. Balkenende
|
|
|
|
|
 |
|
 |
|