kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
  » Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Yaşama Dair
    Sinema
    Hobi
Bizimcity
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Harbiye'de bir Alman
Gerçek Alman lezzeti

Uzun süre Almanya'da yaşayan Nükhet Okyay, Türkiye'deki ilk orjinal Alman lokantasını Harbiye'de "Inge Restaurant" adıyla açtı.

***

Harbiye'de bir Alman

Türkiye'de gerçek Alman mutfağı özelliklerini taşıyan "Inge Restaurant"ı uzun yıllar Almanya'da yaşayan Nükhet Okyay işletiyor. Mutfakta ise bu ülkede aşçılık yapmış deneyimli bir isim var
Menü Alman mutfağının en lezzetli yemeklerinden oluşuyor. Mekanda aynı zamanda canlı müzik de dinleyebilmek mümkün
Uzun yıllar Almanya'da yaşadıktan sonra Türkiye'ye dönen ve işletmeciliğe soyunan Nükhet Okyay, iki kültür arasında çok eskiye dayanan tarihi, sosyal ve ekonomik bağlara karşın Türklerin Alman mutfağını tanımadığı gerçeğinden yola çıkmış. Almanya'ya 18 yaşında eğitim için gittiğini orada kaldığı 12 yıl boyunca da evinde sadece Alman yemekleri pişirdiğini söyleyen Nükhet Okyay, Türkiye'de kendisi gibi bu lezzetleri özleyenleri düşünerek Inge Restauran'ı açmış. Türkiye'ye 1988 yılında dönen ve bugüne kadar Hollanda kökenli bir şirketin Türkiye ofisinde inşaat mühendisi olarak çalışan Okyay, işinden sıkılınca böyle bir mekan açmaya karar vermiş. Önce uzunca bir süre uygun bir mekan arayışına girmiş. Şehir merkezinde gürültüden uzakta izole bir mekan arayan Okyay, Harbiye Halaskargazi Caddesi üzerindeki 53 numaralı mekanda karar kılmış. Mekanın sahibi Ahmet D. Özcıbır da Avusturya lisesi mezunu ve Alman kültürünü yakından tanıyan eski işletmecilerden. O da Nişantaşı'nda Avusturya mutfağına özgü yemekleriyle bilinen bir restoran işletmiş ama daha sonra bu mekanı kızına devretmiş. Mekanın aşçısı Murat Avlamaz da Alman kültürünü çok yakından tanıma fırsatı yakalamış. Avlanmaz, Almanya'da hem çeşitli restoranlarda hem de daha sonra kendi mekanında 12 yıl boyunca çalışmış deneyimli bir aşçı. Uzmanlık alanı Alman yemekleri başta olmak üzere, tüm Avrupa yemekleri. Almanya'da kaldığı süre boyunca çeşitli ülkelerdeki yemek okullarına da devam eden Avlanmaz, yakın bir zamanda Türkiye'ye dönmeye karar vermiş. Inge Restaurant için İsviçreli bir aşçıdan ders almış ve yine Almanya'da özel bir kursa katılmış. Restoranda yapılan yemeklerin tarifleri ise Alman danışmanlar nezaretinde hazırlanmış. İşletmeci Nükhet Okyay: "Alman mutfağı denildiğinde büyük çoğunluğumuzun aklına öncelikle sosis, patates ve bira gelir. Oysa, Almanca konuşulan ülkelerde yöresel kültürlerin farkılıkları mutfaklara da yansımış ve böylece ortaya zengin bir Orta Avrupa mutfağı çıkmıştır" diyor ve devam ediyor; "Örneğin Bavyera'da, kızarmış ve yoğun soslarla tatlandırılmış etler, patates çeşitleri, ekşi lahana bira ile, kuzeyde balık ve deniz ürünleri beyaz şarapla tercih edilir. Saksonya'da tatlı ve ekşinin karışımı ile yepyeni lezzetler denenirken, Baden yöresinde güneşe doymuş bahçelerden gelen sebzelerle, etler tencere ve tava yemeklerinde birleşir" diyor. Inge Restoran'da Alman yemeklerinin en lezzetlileri büyük bir özenle hazırlanıyor ve servis ediliyor. Bütün malzemeler özenle seçiliyor. Yemekler için kullanılan ve Türkiye'de bulunmayan malzemeler Almanya'dan getiriliyor. Mönüde bulunan spesiyalitelerin çoğu Türkiye'de hiçbir restoranda rastamayacağınız örneklerle donatılmış. Örneğin, sebzeli Alman çorbası ve sosis, avcı usulü domuz şinitzel ve kroket, Zürih usulü ince dilinmiş domuz eti ve rende patates tava, kremalı mantar sosunda domuz bonfile ve tereyağlı erişte, ızgara domuz pirzola ve tava patates ile yeşil salata, istiridye mantar soslu ev yapımı Knödel, sadece Inge Restaurant'da tadına bakabileceğiniz spesiyaliteler arasında bulunuyor.

EN ÇOK TÜRKLER GELİYOR
Şehrin merkezindeki bu nezih mekanda çevresindeki pahalı restoranların aksine, tatlı ve içki de dahil 20-25 milyona bir öğlen ya da akşam yemeği yiyebilirsiniz. Restoran şehir merkezinde bulunduğu için hem öğlen hem de akşam servisine açık. Öğlenleri daha çok çalışan kesimden insanların tercih ettiği restoran, akşamları müdavimleri tarafından istilaya uğruyor. Müşterilerinin yaklaşık yüzde 40'ı Türkiye'de yaşayan yabancılardan oluşan restoranı, en çok da Türkler tercih ediyor. Özellikle haftasonları dolup taşan mekanda canlı müzik dinlemek de mümkün. Kısaca, gecenin geç saatlerine kadar barında eğlenilebiyor ve müzik dinleyebiliyorsunuz. Inge'nin dekorasyonu da en az mönüsü kadar titiz bir çalışmanın ürünü. Duvarda asılı tablolardan masa örtülerine kadar her ayrıntının özenle düşünüldüğü mekanda, Alman ambiyansını derinden hissetmek mümkün. Özellikle üzeri camla kaplanmış ve güneşi tümüyle içeri alan bar bölümü, insanı kendisine çekiyor. Nezih bir müşteri kitlesine sahip Inge, yeni açılmış olmasına rağmen oldukça rağbet görüyor. Inge, İstanbul'da hem leziz Alman yemeklerinin tadına varmak hem de canlı müzik dinlemek isteyenlerin mutlaka uğraması gereken mekanların başında geliyor. Inge Restaurant: Halaskargazi Cad. No: 53/A Harbiye/İstanbul Tel: (212) 230 29 93, 296 99 45

Aynur Erdem

DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 Göklerden gönüle müzik
 Kitaptan Satırlar
 Ünlülerden "aşk"a mektuplar
 Az makyaj sade güzellik
 Aşk dolu bir gün için unutulmaz alternatifler
 Güzel şarkıcının yeni albümü onu anlatıyor
 Yüzün şifresini çözün insanları iyi tanıyın
 Lösemili çocuklar kenti
 Bu babaların sertifikası var
 Fantastik edebiyatın yükselişi
 Haftanın etkinlikleriyle hayata uzak kalmayın
 Barın arkasında ödüllü bir kadın
    Cumartesi Yazarlar
  » Güncel
    Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
BALÇİÇEK PAMİR
Sokaktaki panoda aşklarını haykırıyorlar
Bugün saat tam...
AYŞEGÜL ALDİNÇ
Kırmızı kalpler
Kalbimiz hakkaten kırmızı mıdır? Şöyle...
KENAN ONUK
Giselle Balesi
AKM'de sahnelenmeye başlayan Giselle...
ŞAFAK KARAMAN
Aşk acıdır
Önce güzel olandan başlayalım... Bugün 14...
Hem çocuklar, hem çocukluğu için yazdı
Hem çocuklar, hem çocukluğu için yazdı
Refik Durbaş'ın iki çocuk kitabı yayımlandı: Şimşek Yayınları...
Mesleğine aşkla bağlıydı
Mesleğine aşkla bağlıydı
Nil Baransel, ülkemizde çağdaş reklamcılığın öncüsü olan Eli...
Onları Aziz Nesin buluşturdu
Usta yönetmen Ömer Kavur'un, Aziz Nesin'in "Koltuk" romanından...
Bu heykeli kazanmak çok zor ama saklamak kolay
GOLDIE HAWN
Fotoğraf 2001 yılında Los Angeles'da çekildi.
Suadiye'de farklı bir restoran
Menüyü açtığınızda adeta bir yemek bonbardımanına tutuluyorsunuz. Ama iki...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Bizimcity | Sizinkiler | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin Sağlık | Cumartesi | Aktüel Pazar | Yaşama Dair | Sinema | Hobi
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.