|
|
|
|
İncirlik tamam ABD'ye sitem
Genelkurmay 2. Başkanı Org. Başbuğ: "İncirlik'in rotasyon için kullanımına yeni izin gerekmiyor. ABD ile PKK konusunda henüz tam uyum yok."
*** Genelkurmay'dan 3 mesaj
1: Irak'ta etnik federasyon çok kan döker
2: İncirlik'in kullanımı milli menfaatlerimiz gereği
3: Kıbrıs'ta tam çözüm sağlamak uzun sürecek.
Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, üç kritik konuda Türk Silahlı Kuvvetleri'nin görüşlerini açıkladı. İncirlik Üssü'nün, ABD'nin Irak'taki güçlerinin rotasyonu için kullanmasının Türkiye'nin ulusal çıkarlarına uygun olduğunu ve yeni bir tezkereye gerek olmadığını belirten Orgeneral Başbuğ, Irak'ta etnik yapıya dayalı bir federasyon kurulmasının da gelecekte çok kan dökülmesine yol açacağı uyarısında bulundu.
AMBARGO KISMEN KALKTI Genelkurmay Karargahı'nda düzenlenen basın bilgilendirme toplantısına TSK'nın ikinci ismi Orgeneral İlker Başbuğ'un yanı sıra çok sayıda üst düzey komutan da katıldı. Brifinge, uzun süredir Genelkurmay'a alınması yasak olan Yeni Şafak Gazetesi'nin temsilci düzeyinde davet edilmesi dikkat çekti. Orgeneral Başbuğ, basın özgürlüğünün sınırsız olması ancak sorumlu kullanılmasından yana olduklarını ve konuyu cumhuriyetin vazgeçilmez temel ilkeleri bağlamında ele aldıklarını belirterek, zaman zaman akreditasyon listesini gözden geçirmelerinin normal olduğunu belirtti. İncirlik konusu başta olmak üzere Irak'tan, Afganistan'a, bölücü örgütün faaliyetlerinden Kıbrıs sorununa kadar pek çok konuda TSK'nın görüşlerini açıklayan Orgeneral Başbuğ'un, satır başları ve mesajları şöyle:
* İNCİRLİK ÜSSÜ: ABD, 28 Kasım 2003'te İncirlik Üssü'nü, Irak'taki personelinin rotasyonu için 1 Ocak- 30 Nisan 2004 tarihleri arasında kullanmayı talep etti. Hükümet, 23 Haziran 2004'e kadar geçerli olan Bakanlar Kurulu kararı uyarınca rotasyonu uygun gördü. Bu karar yeterlidir. Rotasyon Irak- İncirlik- ABD şeklinde tek yönlüdür. Irak'a yönelik gidiş talebi yoktur. ABD askerleri İncirlik'te en fazla 24 saat kalabilmektedir ve üst dışına çıkmaları mümkün değildir. Biz, Genelkurmay olarak, ABD'nin İncirlik'i Irak'taki güçlerinin rotasyonu için kullanmasını Türkiye'nin milli menfaatleri açısından uygun buluyoruz. Rotasyona olumlu yaklaşmak Irak'ın yapılanma sürecinde Türkiye için olumlu olacaktır. ABD ile ilişkilerin geliştirilmesi de milli menfaatlerimize uygundur.
AMBARGO KALKTI MI? * IRAK'TA FEDERASYON: Irak'ın yeniden yapılanmasına dönük geçiş takvimi belirlendi. Şubat ayının sonunda geçici yönetim, yeni siyasi yapılanmayla ilgili belgesini Bremer'e sunacak. Önümüzde 1,5 ay süre var. Bu süre içinde Türkiye, etkin bir politika izlemeli. Türkiye'nin kaygıları vardır. Tartışılan modellerden biri federatif yapıdır. Eğer Irak'ta etnik yapıya dayalı federatif yapı olursa Irak'ta gelecek çok zorlu ve kanlı olur. KYB yetkilisi Berham Salih de, etnik federasyonun pek çok belaya neden olacağını söylemiştir. Bunun için, ABD'den de yansıyan bilgiler de şu yönde; mevcut yapıdaki gibi 18 vilayete dayalı bir coğrafi federasyonun olması en doğru yaklaşım.
* KIBRIS'TA ÇÖZÜM: Türk Silahlı Kuvvetleri, Kıbrıs sorununun adil ve kalıcı bir şekilde çözülmesini istiyor. TSK'nın, Kıbrıs ile ilgili parametrelerinde bir değişiklik yoktur. Süreç devam etmektedir ve sorunun çözümünün yakın gelecekte sağlanacağını tahmin etmek doğru değildir. Soruna çözüm bulunması, Mayıs ayına kadar olması bizim de temennimizdir. Ama başka oyuncular da var. Nihai sonuca kadar uzun ve zorlu bir yol vardır. Kalıcı ve adil tam çözüm için Türkiye'nin vazgeçilmez parametreleri tespit edilmelidir. Kıbrıs sorunu, Kıbrıs sorunu çerçevesinde ele alınmalıdır. Mayıs 2004'te çözüm sağlanması temennimizdir, planın adı önemli değildir.
* IRAK KONUSU: ABD'li askeri yetkililerle Irak özellikle kuzeyinde olabilecek sorunların çözümü için tümgeneraller seviyesinde ortak platformda görüşüyoruz. Irak'ta istikrar için NATO da çalışma yapıyor. İlerde NATO'nun Irak'ın tümünde görev alabileceği biçiminde algılanan bu çalışmalara destek veriyoruz.
PKK ZAMAN MESELESİ * ABD VE PKK: PKK, Irak'ta siyasal alanda giderek etkisini artırmaya çalışıyor. Yeni adıyla Kongra-Gel, Musul, Kerkük ve Bağdat'ta ofisler açıyor. Bu durumu ABD'lilerle paylaşıyoruz. Dışişleri ve Genelkurmay çabalarını sürdürüyor. Beklentimiz terör örgütünün Kuzey Irak'ı boşaltarak başka ülkelere ya da Türkiye'ye gitmeye zorlanması değil, silahlı silahsız eylemlerinin sona erdirilmesidir. Kısa sürede ABD'nin askeri alanda terör örgütüne karşı operasyona başlaması lazım.
Bizim görüşlerimizi herkes bilir GENELKURMAY İkinci Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, cumhuriyet ve laiklik konusundaki sözleriyle olay yaratan Başbakanlık Müsteşarı Ömer Dinçer'le ilgili değerlendirme yaparken, Dinçer'in adını söylemedi. Başbuğ, Dinçer ile ilgili soruya şu yanıtı verdi: "Adı geçen kişinin savunduğu düşünceler konusundaki her halde Türk Silahlı Kuvvetleri'nin görüşlerinin biz herkes tarafından bilindiğini değerlendiriyoruz. Başka bu konuda ilave edilecek bir husus yok." Başbuğ, Dinçer'in istifasının istenmesine ve TBMM'de kavgalara yol açan Kamu Yönetimi Reformu Yasa Tasarı hakkında ise Meclis'teki gelişmeleri yakından izlediklerini söyledi. Başbuğ, "Kamu Yönetim Reformu tasarısıyla ilgili görüş, öneri ve tekliflerimizi Başbakanlığa, ilgili kişi ve kuruluşlara aktardık. Ancak, Meclis'teki gelişmeleri de yakından izliyoruz" dedi.
Kutlu'ya cevabı Özkök vermişti ATATÜRK'ÜN Meclis'teki mareşal üniformalı tablosu ve askeri tabur konusundaki açıklamaları nedeniyle disiplin kuruluna sevk edilen AKP Adıyaman Milletvekili Hüsrev Kutlu da, Orgeneral Başbuğ'un eleştirilerinden nasibini aldı. Hem Kutlu olayını hem de Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök'ün açıklamasına karşın, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Aytaç Yalman'ın bireysel çıkışını değerlendiren Orgeneral Başbuğ, Kutlu'nun adını ve soruyu anımsayamayınca yanındaki kurmaylarına Soru neydi. Kimdi o" diye sordu ve şu yanıtı verdi: "Hüsrev Kutlu'yla ilgili görüşlerimizi biz zaten bir basın bildirisiyle açıkladık. Bu bağlamda Kara Kuvvetleri Komutanımızın açıklamış olduğu görüşleri, biz Genelkurmay Başkanlığı olarak paylaştığımızı daha önce açıkladığımız bir basın bildirisiyle duyurduk. Bu açıklama bilgimiz dahilinde cereyan eden, istisnai bir durumdur."
ANKARA
|
|
|
|
|
|
|
|
|