|
|
|
|
Örtbas devri bitti
AB sayesinde dokunulmazlık zırhı da delindi. Artık siyasiler karşılıklı anlaşma yapıp yolsuzlukları hasıraltı edemeyecek
Yıllardır iktidarların dokunamadığı dokunulmazlık konusunda da AB kriterlerine uyuldu. Meclis, önceki gece Avrupa Konseyi Yolsuzluğa Karşı Ceza Hukuku Sözleşmesi'ni onayladı.
GRECO'NUN GÖZÜ RÜŞVETTE Bu sözleşmeye uygun olarak Anayasa ve yasalarda da gerekli düzenlemeler yapılacak. Sözleşme hükümleri yerine getirilmezse, Yolsuzluğa Karşı Devletler Grubu GRECO devreye girecek.
VEKİLLER YARGILANABİLECEK Sözleşme, kamu görevlileri ve mahkemelerin yanı sıra, milletvekilleri ve özel sektör kuruluşlarının da rüşvet alıp vermesinin soruşturma konusu yapılıp bunların yargılanmasını öngörüyor.
*** Vekillere dokunulacak
TBMM Genel Kurulu, Avrupa Konseyi Yolsuzluğa Karşı Ceza Hukuku Sözleşmesi'ni uygun bulan yasa tasarısını onayladı. Böylece vekilleri yolsuzluk suçlarına karşı koruyan bir ayrıcalık kaldırılmış oldu.
ON yılı aşkın süredir her iktidar döneminde gündeme gelen, AKP ve CHP arasında da tartışma konusu olan milletvekili dokunulmazlık zırhının kapsamının daraltılması için Meclis'te önceki gece önemli bir adım atıldı. Vekillerin dokunulmazlıklarının sınırlandırılmasını da kapsayan uluslararası sözleşme, TBMM Genel Kurulu'nda çekinceler kaldırılarak kabul edildi. TBMM Genel Kurulu'nda önceki gece yarısı Yolsuzluğa Karşı Ceza Hukuku Sözleşmesi'nin onaylanmasına ilişkin yasa tasarısı ele alınıp, kabul edildi. Türkiye tarafından 27 Eylül 2001 tarihinde imzalanan sözleşme, "ulusal kamu görevlileri, ulusal yasama meclisi üyeleri, yabancı kamu görevlileri, yabancı yasama meclisi üyeleri, özel sektör görevlileri, uluslararası kuruluş görevlileri, uluslararası yasama meclisi üyeleri ve uluslararası mahkemeler hakim ve üyelerine rüşvet verilmesi ve bunların rüşvet almalarını, ayrıca yetki istismarının ceza mevzuatlarında suç olarak sayılmasını" öngörüyor. Sözleşme, yolsuzluk ve rüşvetten kaynaklanan gelirlerin aklanmasını da suç suç kabul ediyor.
ÇEKİNCELER KALKTI Sözleşmenin TBMM'ye sevk edilmesinden bu yana yoğun tartışmalar yaşandı. Tartışmalar sonunda TBMM Dışişleri Komisyonu, bu madde ile birlikte tasarının üç maddesine daha konan çekinceleri kaldırarak, onayladı. Komisyona gelen Dışişleri Bakanlığı yetkilileri ise buna karşı çıktı. Sözleşmenin Genel Kurul'daki görüşme sırası geldiğinde Dışişleri Komisyonu üyeleri, tasarı metninde kaldırdıkları çekincelerin yer aldığını görünce, tasarıyı apar topar komisyona geri çekti. Dışişleri Komisyonu, çekincelerin kaldırılmasını tekrar kabul edip, sözleşmeyi Genel Kurul'a gönderdi. Genel Kurul'da önceki gün komisyonun kararı doğrultusunda hareket etti ve çekinceleri kaldırarak sözleşmeyi onayladı. Türkiye'nin, kabul edilen sözleşmede yer alan hükümleri, yapacağı düzenlemeler ile iç hukukuna da geçirmesi zorunluluğu bulunuyor. Bu kapsamda, milletvekili dokunulmazlıklarının da ele alınıp, gerekli düzenlemenin yapılması gerekiyor.
AKP VE CHP BİRLİKTE ONAYLADI AKP de bir süre önce dokunulmazlıkların kaldırılması için daha önceki direnişini yumuşatmış ve Adalet-Anayasa Karma Komisyonu'nun toplanmasını sağlamıştı. Böylece dokunulmazlık dosyalarının incelenmesi için hazırlık komisyonlarının çalışmasına olanak tanınmıştı. Dosyalar hazırlık komisyonlarında bir ay süren incelemenin ardından üst komisyon olan Adalet- Anayasa Karma Komisyonu'na gelecek ve buradan da Meclis Genel Kurulu'na indirilerek oylanıp dokunulmazlıklar kaldırılacak. Meclis Başkanı Bülent Arınç da geçen hafta yaptığı açıklamada, "Dokunulmazlıklarının kaldırılmasını isteyen milletvekili varsa bunun önü açılmalı" demişti.
ANKARA
|
|
|
|
|
|
|
|
|