MERKEZ Bankası Başkanı "Enflasyon pazarda düşmedi" diyenlere sert çıktı: "Oturduğu yerden aynı parayla daha fazla mal almak isteyenler var. Kusura bakmayın bu mümkün değil. Verimlilik ve gelir artacak, maliyet düşecek, o zaman olur."
***
Serdengeçti: İstihdam 2004 içinde artmaya başlayacak
Süreyya Serdengeçti, enflasyonun son 28 yılın en düşük düzeyine inmesinin sevindirici olduğunu söyledi.
MERKEZ Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti, enflasyonun son 28 yılın en düşük seviyesine gerilemesinin sevindirici olduğunu vurgularken, "Şaşırtıcı olan enflasyonun düşmesi değil, Türkiye'nin 30 yıl enflasyonla yaşamasıdır'' dedi. Serdengeçti, NTV televizyonunda 2004 yılı para politikası konusunda değerlendirmelerde bulundu. Enflasyondaki düşüşte kurun mutlaka olumlu etkisi olduğunu, ancak bunu çok abartmamak gerektiğini belirten Serdengeçti, Türkiye'de TL'nin geçmişte de değer kazandığı dönemler olduğunu, ama enflasyonun hiç bir zaman bu seviyelere inmediğine dikkat çekti.
EN ÖNEMLİ FAKTÖRLER Enflasyondaki hızlı düşüşü sadece kura bağlamanın yanlış olduğunu belirten Serdengeçti, bu düşüşte 7-8 tane faktörün önemli olduğunu, geçmişte bunların hiç birisinin bir araya gelmediğini vurguladı. Serdengeçti, bu konuda şunları söyledi: ''Bu neyle oluyor derseniz, bir takım unsurlar var. Geçmişten farklı olarak sıkı para ve mali politikaları, bunların çok önemli bir rolü var. Enflasyonun düşmesinde, artan güvenin, olumlu bekleyişlerin, piyasalarda sağlanan istikrarın rolü etkili. Türkiye ekonomisinde yaşanan verimlilik artışının, artan rekabet gücü, düşük iç talep, tüketici ve üretici davranışlarının bu yeni program çerçevesinde artık değişmesinin, gelir ve fiyatlama politikasının bunda rolü var. Geçmişte bunların hepsini bir arada görmedik.''
SADECE KURA BAĞLANAMAZ Serdengeçti, "Bunda hükümetin Merkez Bankası'nın ve diğer kamunun yaptığı bir sürü şey var. Bunu görmezlikten gelip sadece kura bağlamak kabul edilebilir şey değil" diye konuştu. Bazılarının da alınan sonuca "dış konjonktür yardım etti" yorumunu yaptığını belirten Serdengeçti, "Başarı ne hükümetin, ne kamu kuruluşlarının ne Merkez Bankası'nın ne de özel sektörün. Varsa yoksa dış konjonktür diyenler var. Bunu hayretle karşılıyorum" dedi.