kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Bush'tan başbaşa yemek daveti
Birinci sınıf davetli

Bush 28 Ocak'ta Erdoğan'ı Beyaz Saray'da öğle yemekli zirvede ağırlayacak

ABD Başkanı Bush, Başbakan Erdoğan'ı Washington'da çok az lidere uyguladığı bir protokolle misafir edecek.

BAŞ BAŞA GÖRÜŞME

İKİ lider "Oval Ofis"teki zirveden sonra basın toplantısı yapıp baş başa yemek yiyecek.


***

Bush'tan başbaşa yemek daveti

Erdoğan, Bush'la ikili görüşmeden sonra öğle yemeği yiyecek. Protokol dilinde bu yemek, Crawford çiftliğine çağrılmaktan sonraki en iyi davet.

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan ABD gezisinde, ABD Başkanı George W. Bush'la 28 Ocak'da Oval Ofis'te resmi görüşmesinden sonra ikili basın toplantısı yapacak ve Beyaz Saray'da öğle yemeği yiyecek. Geçen yıl AKP lideri olarak geldiği Beyaz Saray'da yarı resmi bir protokolle ağırlanan Erdoğan, bu kez Bush'la, Irak savaşı nedeniyle yaşanan ayrılıkları geride bırakıp Kıbrıs'tan Irak'a kadar ikili konuları bire bir görüşecek. ABD'li yetkililer, gezinin "gündemsiz" olduğu yolundaki iddiaları reddederek iki liderin Kıbrıs başta olmak üzere Haziran'daki NATO zirvesine ön hazırlık ve Irak'taki gelişmeleri tek tek ele alacağını belirtti. ABD tarafı iki liderin öğle yemeği yemesinin kişisel diyaloglarını daha da ilerletme fırsatı vereceğini belirtiyor. Washington protokol dilinde öğle yemeği, ABD'nin yakın müttefiklerine ayırdığı ve Bush'un Crawford'daki çiftliğine çağrılmaktan sonraki en iyi davet sayılıyor.

HARVARD SIRADA
26 Ocak'ta ABD'ye gelmesi beklenen Erdoğan, önce New York'taki Türk toplumu temsilcileri ve uluslararası finans çevreleriyle bir araya geldikten sonra Washington'a geçecek. ABD başkentinde Beyaz Saray yanında ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney ile de görüşecek olan Erdoğan, Kongre'yi de ziyaret ederek buradaki kilit isimlerle bir araya gelecek. Daha sonra Boston'a geçecek olan Erdoğan, oğlu Bilal'in de okuduğu ABD'nin önde gelen üniversitelerinden Harvard'da bir konuşma yapacak. Erdoğan'ın gezi programı, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da ağırlıklı olarak ABD'yi iyi tanıyan danışmanları tarafından hazırlandı. Dışişleri Bakanlığı ile koordinasyonlu çalışan AKP İstanbul Milletvekili Egemen Bağış ve Cüneyd Zapsu gibi danışmanlar, Erdoğan'ın ABD'deki imajını Irak savaşı sonrasında yeniden parlatmayı ve hem Türk hem de Avrupa kamuoyunda ikili ilişkilerin önemini vurgulamayı hedefliyor.

GÜNDEMDE KIBRIS VAR
Türk ve ABD makamları, Kıbrıs konusunun ikili gündemin temel maddelerinden biri olacağını, Türk tarafının geziye Kıbrıs'ta bir çözüm paketi sunduktan sonra gelmesi halinde Erdoğan'ın Bush'tan Annan Planı çerçevesinde bir çözüm için destek isteyeceğini belirtiyor. Başkan Bush'un da, Kıbrıs Rum Kesimi'nin AB üyesi olacağı Mayıs'a kadar Kıbrıs'ta çözüm için "bir şans" olduğunu vurgulaması ve bu çerçevede Türkiye'nin Annan Planı etrafındaki çözüm çabalarının Haziran'da İstanbul'daki NATO zirvesi ve yıl sonunda AB sürecine olumlu etkilerinin altını çizeceği belirtiliyor. ABD'li yetkililer, Haziran zirvesinin, Türkiye'nin AB üyeliği ve "demokratik Müslüman ülke" konumuyla ilgili önemli bir reklam platformuna dönüşmesi için çabalamak niyetinde olduklarını belirtiyor. Erdoğan'ın ayrıca Iraklı Kürt liderlerin sunduğu federasyon planı ve Kerkük'te yükselen tansiyonla ilgili kaygılarını Beyaz Saray'da doğrudan Bush'a aktarması bekleniyor.
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Bakan Babacan: Güzel yarınlar artık hayal değil
 'Kişi başına gelir 10 bin dolar olacak'
 Seçim yasakları 1 Ocak'ta başladı
 Simitis'e mektup Rum tarafında endişe yarattı
YAVUZ DONAT
Peynirciler Çarşısı'nda işler kesat
Van'a gidip de...
 atv 19.00
"Atv Ana Haber"
 atv 19.45
"Spor"
 Show TV 19.30
"Ana Haber Bülteni"
 Star 19.30
"Ana Haber Bülteni"
 Kanal D 19.00
"Ana Haber Bülteni"
 Kanal D 19.50
"Sihirli Annem"
'Mavi Çocuk' maça hazırlanıyor
Hastalığından dolayı dudakları morardığı için "Mavi Çocuk" diye...
Sahnelerin emzikli starı
Televizyon şovlarında ağzında emziğiyle darbuka çalıp, ünlü sanatçı...
Sosyete Nişantaşı'ndaydı
Sosyete Nişantaşı'ndaydı
Bu yılbaşına sokak partileri damgasını vurdu. İstanbul sosyetesinin...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Astroloji | Magazin | Sağlık |
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.