2004 yılına ilişkin öngörülerde iş dünyası ikiye ayrıldı. Batılı sanayiciler, ekonomik tahminlerin tutacağını düşünürken, doğulu sanayici, piyasanın henüz oturmadığı düşüncesinde Ancak, Mayıs 2004'e kadar çözülmesi gereken Kıbrıs sorunu bütün dengeleri değiştirecek güce sahip. Bir de buna baharda yapılacak yerel seçimler eklenince gelecek yıl kritik hale geliyor.
TÜRKİYE, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da 2001 krizinin yaralarını sarmak için canla başla çalıştı. Tek parti iktidarının da avantajlarını kullanan hükümet, sıkı sıkıya sarıldığı IMF politikalarını milli program haline getirmeyi başardı. Bu da makroekonomik dengelere yansıdı. Enflasyon 30 yıl sonra ilk defa yüzde 20'lerin altını gördü. Bir yıl sonunda ilk defa makroekonomik hedefler tutturulmuş oldu. Şimdi gözler 2004'te. Hemen herkes 2004'ün 2003'ten de zor olacağında hemfikir. Çünkü 2004'te sergilenecek tutumla ekonomideki iyileşmenin sürekliliği sınanacak. Buna bir de Kıbrıs sorunu, yerel seçimler ve AB için müzakere tarihi alınması eklenince, gelecek yıl daha da kritik hale geliyor. Zira bir adımda yaşanacak tekleme ekonomik dengeleri de alt üst edebilecek nitelikte.
BÜYÜME YÜZDE 4'TE KALIR Peki, iş dünyası nasıl bir 2004 bekliyor? Sanayici, oluşan güven ortamının en azından teknoloji ve yenileme yatırımlarını gündeme getireceğini düşünüyor. Ancak enflasyon, büyüme, döviz ve faizde bu yılki kadar hızlı bir gelişmenin olmayacağı öngörülüyor. Hükümet, ekonomide yüzde 5 civarında bir büyüme öngörmesine rağmen iş dünyasının tahmini ağırlıklı olarak yüzde 3.5-4 seviyesinde. 2004'e damgasını vuracak olayların siyasi olduğu fikrinde birleşen iş dünyası, oldukça temkinli. Deyim yerindeyse, 'bir zamanlar sütten ağzı yandığı için' şimdi, 'yoğurdu üfleyerek yemeyi' tercih ediyor.
ÖNSEZİLERİ KUVVETLİ Mİ? 2004 öngörülerine ilişkin görüş aldığımız sanayicilerin verdiği cevaplarda dikkat çeken bir unsur da Ankara'nın batısının gelecekten daha umutla bahsetmeleri. Ankara'nın doğusu ise henüz herşeyin iyi gideceğine inanmış görünmüyor, geleceğe karamsar bakıyor. Zira doğuda hükümete güven tam oluşmamış. Hatay Sanayici ve İşadamları Derneği'nden Kemal Altunay, hükümetin her gün yeni bir yasa çıkardığına işaret ederek, "Bir tebliğle herşeyin değişmeyeceği garantisini kim verebilir? Üstelik yarın ABD Suriye'ye saldırsa, bizim için herşey biter" diyor. Karamsarlığın nedenini sorduğumuz Diyarbakır Sanayici ve İşadamları Derneği (DİSİAD) Başkanı Şeyhmus Akbaş'tan ise şu ilginç cevabı aldık: "Bana göre önsezilerimiz daha kuvvetli. Şu anda ekonomideki düzelmeye güvenip adım atacak güçte değiliz."