kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Englısh Man In KKTC
Englısh Man In KKTC

KIBRIS'TAKİ seçimlerin sonucu ve Annan Planı'yla ilgilenenler sadece Türkler ve Rumlar değil. Kıbrıslı İngilizler de fikir belirtiyor. Trevor Barnes onlardan biri. Kıbrıs'ta bir yazlığı olan Barnes, 'Annan Planı kabul edilirse Rumlar evlerini Türkler'e satar' diyor.

SEÇİMLERE 48 saat kala adanın nabzının yalnızca Lefkoşa'da tutulamayacağını düşünüp, seçimler için kritik olabilecek yerleri dolaşıyorum. Girne-Güzelyurt arasındaki Karşıyaka köyü de bunlardan biri. Karşıyaka, Annan Planı'yla birlikte etrafındaki birçok köyün Rumlar'a geçmesi nedeniyle önemli bir yer. Diğer köylerdeki CTP korkusunu anlatmamın herhalde bir anlamı yoktur. Ancak hem deniz kıyısı hem de dağ eteklerine kurulmuş bir köy olan Karşıyaka'nın, bir özelliği daha var. Burası, İngilizler'in (Lapta, Karaman, Alsancak dışında) ev ve arsa aldıkları bir köy. İnanmayacaksınız ama bu köyde KKTC vatandaşı olup bu seçimlerde oy verecek olan İngilizler bile var. Geçen yerel seçimlerde oy kullanmış bu insanların çoğu ya okullarda öğretmenlik yapıyor ya da emekliler. Kapısını çaldığımız bir çok İngiliz, "off-the record" (yani kaydedilmemesi şartıyla) görüşmeyi kabul ediyor. Annan Planı'nın esaret olduğunu söyleyip UBP'ye oy vereceklerini belirtiyorlar. İlginç değil mi?..

KIBRIS'TA BİR GALLİ
SONUNDA Karşıyaka sırtlarında, leb-i derya bir evin kapısını çalıyoruz. Karşılıklı "hello"ların ardından röportaj teklifini kabul eden bir İngiliz buluyorum. Oy hakkı olmayan bu kişinin ismi Trevor Barnes. Aslen Güney Galler'deki Devon kentinden. Doktormuş. Köylünün şaşkın bakışları arasında (İngiliz, bir gazeteciyi nasıl kabul etti dercesinedubleks evin direkt ikinci katına çıkan merdivenini tırmanıyoruz. Deniz ve dağ arasındaki muhteşem manzarada Mr. Barnes hikayesini anlatıyor: "Evliyim ve 4 çocuğum var. Güney Afrika, Suudi Arabistan, Falkland Adaları'nda görev yaptım. Bazen İngiliz Dışişleri Bakanlığı bazen de özel şirketlerin davetlisi olarak dünyayı dolaşıyorum. 4 yıl önce Karşıyaka'ya gelip aşık olduk. Ev bir İngiliz'indi. Ondan satın aldık. Yılın 4 ayını eşimle tatil amaçlı KKTC'de geçiriyoruz. Aslında Yeni Zelanda'ya göreve gidecektik. Ancak işlerimizde bir sorun çıktı. Hemşire olan eşim, prosedürlerle ilgilenirken benim de 4 hafta kadar bir boş zamanım vardı. Galler'in soğuk havası yerine, KKTC'deki evime gelip boya yapmayı tercih ettim." "Burada yabancıların ev alması konusunda kanunlar sürekli değişiyor. Bir yabancı 1 dönüm arazi alabiliyor. Eskiden aynı aileden olan yabancılar (eş, çocuklar v.s.) birer dönüm alabiliyordu. Ancak bu son zamanlarda değişti" diye konuşmaya devam eden Barnes, "Hükümet artık daha ince eleyip sık dokuyor. Şimdi aileden biri, bir dönüm satın aldı mı, diğer fertlerin satın alma hakkı olmuyor. Ben bu evi bir İngiliz'den aldım. Bir yabancı, ancak bir yabancı evi bir Türk'ten alacaksa, birkaç ay süren bir prosedür işliyor. Ancak bir yabancı bir yabancıdan satın alıyorsa, aylarca süren araştırma yapılmıyor. Ben öyle yaptım. Ve bu eve 4 yılda 50 bin sterlin para yatırdım. İngiltere'de bir evin yalnızca yıllık vergisi 3 bin sterlin. Ben burada, bu manzara, su, elektrik, vergi dahil bin sterlinden az para ödüyorum. İngiltere'de bunun en az 4 mislini öderdim. İngilizler'in dışında KKTC'de Almanlar da var" diye konuşuyor.

BEN DE OLSAM ALIRDIM
"BENİM de 50 bin sterlinim olsa bu manzarada bir alırdım" esprime uzun süre gülen Mr. Barnes, KKTC'li Türkler, Annan Planı ve uçak seferleriyle ilgili görüşlerini şöyle sıralıyor: "Annan Planı bence barış için en iyi plan. Ancak yine de kolay olmayacak. Birinin gelip evini senden istemesi çok kötü bir şey. Aynı şey bana olsa şok olurdum. Evimin sahibinin Türk olması beni mutlu ediyor. Burada herkes bize iyi davranıyor. Bir sorun oldu mu, yardımcı oluyorlar. KKTC'nin en büyük özelliği turistlerle dolup taşıp bozulmuş olmaması. Güney Kıbrıs'a gittim. Berbattı." Güneyliler'in buralara gelip Annan Planı'na göre hak olarak gösterilen evlerini geri isteyeceğini de sanmadığını belirten Barnes, "Hepsi evlerini Türkler'e satacaktır. Bu arada, mutlaka yazın bunu, KKTC'ye uçak seferlerinin düzelmesi gerekir. Bu kadar iptidai bir sistem görmedim" diye konuşuyor. Bu şirin köyden ayrılırken Türkiye'de nasıl herkes "teknik direktör" ise KKTC'de de herkesin (Türk olsun yabancı olsun fark etmez) ama herkesin Kofi Annan yüzünden "siyasetçi" olduğunu düşündüm.

EMRE ERGÜL

DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Almanya'da Kaplan avı
 'Cezamı çocuklarım verdi'
 Alistair'in katili hakim karşısında
 Diyarbakır'da çöp, Antalya'da biber gazı
 Kartal ve Cimbom'un elenmesi Uzan'ı üzdü
 Köşk'ten Demiröz'e üçüncü veto
 Türk avukat, 11 Eylül sanığını beraat ettirdi
SAVAŞ AY
Estetik ameliyat cinneti!..
Etik ve estetik... Böyle yan...
ÖMER LÜTFİ METE
Devleti İnkâr Komisyonu
Meclis Dokunulmazlıkları...
REFİK DURBAŞ
ABD, bu ne iş?
El Kaide:
ABD, bu ne iş?
ABD:...
EMRE AKÖZ
California ideolojisi
DÜN Mehmet Barlas ile birlikte...
MEHMET TEZKAN
Zarar veren gerekçe..
GEREKÇE düşündürücü.. Gerekçe...
UMUR TALU
'Dinci terör'le savaşın generali
"Anka Kuşu" yazısının...
MUHARREM SARIKAYA
Verhosfstadt'ın Erdoğan'a sorusu
Türk diplomatlar bugüne...
Sevgilisiyle bir oldu üç çocuğunu boğdu
Üç farklı erkekten üç çocuğu bulunan kadın, sevgilisiyle birlikte...
Altını ıslatan kızını döve döve öldürdü
AMERİKA'NIN Yonkers kentinde yaşayan 20 yaşındaki Uniqua Smith...
GÖZLER TORBADA
GÖZLER TORBADA
Seribaşı G.Saray'ın rakipleri dişine göre. Beşiktaş, G.Antep ve...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Günaydın | Astroloji | Magazin | Sağlık |
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.