kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Kuran kursunda sınırlar kaldırıldı
Akşam Kuran kursu genelgesi

DİYANET'TEN Sorumlu Devlet Bakanı Aydın, Kuran Kursları Yönetmeliği'ni değiştirdi. Genelgeye göre müftülük izniyle akşam kursları açılabilecek ve kursta ders saati sınırlaması kalkacak.


***

Kuran kursunda sınırlar kaldırıldı

Denetim Milli Eğitim'den alınıp, müftülüklere verildi, ders saatleri serbest bırakıldı. Gerekçe, “çalışan çocuklara hizmet vermek” olarak açıklandı.

ANKARA Diyanet İşleri Başkanlığı, Kuran kurslarını "sınırlandıran" yönetmeliği, çalışan çocukların da gece Kuran kurslarına devam edebilmesi gerekçesiyle değiştirdi. 24 Kasım 2003'te Resmi Gazete'de yayınlanarak, "sessiz" bir operasyonla yürürlüğe giren yönetmelik, Kuran kursu öğretmenliği şartlarını yumuşatıyor. Öğretmenlerin "kadrolu olması ya da devlet memuru, memur emeklisi, sigortalı olma" şartı değiştirildi, ihtiyacın karşılanamadığı hallerde, "imam hatip mezunu olanlar ve yardımcı hizmetli sınıfında çalışanların" da öğretmenlik yapabilmesi imkanı getirildi.

EN ÇOK DEĞİL, EN AZ 3 SAAT
Eski yönetmelik, öğrencilerin 'veli iznine bağlı olarak', yaz aylarında açılabilecek kurslara devam edebileceğini, ancak bu kursların süresinin de 'iki ay ve haftada beş günü aşamayacağı'nı hükme bağlıyordu. Değişiklikle okulların yaz tatiline girmesinden bir hafta sonra, ilköğretim birinci sınıfını tamamlayan öğrencilerin, yine veli iznine bağlı olarak kurslara devam edilebileceğini öngörüyor. Ancak, kursun süresi ve haftalık ders saati sınırlaması kaldırıldı. Yönetmelik, kursların 'günde üç saati aşamayacağı', bunun iki saatinin Kuran-ı Kerim meali, bir saatinin itikat, ibadet, siyer ve ahlak dersi için ayrılacağını hükme bağlanmıştı. Yeni yönetmelikle, günde "ençok üç saat" şartı, "en az üç saat" şeklinde değiştirildi. Ayrıca, her gün bir saat izcilik, spor, gezi, sergi, kermes, konferans gibi adlar altında etkinlik yapılabilecek.

MÜFTÜLÜĞE BAĞLI
Eski yönetmelikte Milli Eğitim Müdürlükleri görüşü alınarak düzenlenebileceği belirtilen Kuran kursları, yeni yönetmelikle müftülüklerin denetimine bırakıldı. Ayrıca, "Yaz Kuran kurslarında okuyan öğrenciler, imkanlar nispetinde yurt ve pansiyonlardan yararlanırlar" hükmü getirildi. Buna göre, Kuran kursu verilen yurt ve pansiyonlar, yaz ayları boyunca, "yatılı kurs" olarak da hizmet verebilecek. Yönetmelikte şöyle deniliyor: "İlköğretimi bitirmiş veya ilköğretim çağını geçmiş olup, gündüz çalışmak zorunda olan ve kursa devam edemeyen vatandaşlarımızdan Kur'an-ı Kerim'i öğrenmek isteyenler için, en az 10 kişinin müracaatı üzerine müftülüğün teklifi ve mülki amirin onayı ile kurs binaları veya müftülüklerce uygun görülecek yerlerde akşam kursları açılabilir. Akşam kurslarında günde kaç saat ders yapılacağı çevre şartları ve kursiyerlerin ihtiyaçları dikkate alınarak müftülüklerce tespit edilir. Yurt ve pansiyonlar kurslarda eğitim-öğretim yapıldığı sürece hizmete açık bulundurulur. Kapanış saatini, yönetici tespit eder, müftünün onayı ile uygulanır."
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Dehşetin bittiği an
 Motosikletle kaza yaptılar
 Balkan Kardeşler davası karara bağlandı
 Kilit altında can verdi
 -Alo, Cengiz, neredesin? -Cezaevindeyim memur bey...
 Beş kurşunla öldü ‘eceliyle’ gömüldü
 Savcı: Acemilik yaptık
 Doktor: Uzman değilim
 SABAH’tan bir de fakülte
 Engellilerin müzik ziyafeti
 Çocuk yuvasını ziyaret ettiler
 Eşi serbet bırakıldı kendisi tutuklandı
 Hizbullah: Bomba bizim işimiz değil
 ‘Ölüm sokağı’ 13 Aralık’ta açılacak
ERDAL ŞAFAK
Topal demokrasi
Tüm demokratik ülkelerde sistem, biri...
MEHMET BARLAS
"Nefret Medyası" olmaya özenenleri anlamak...
SAVAŞ AY
Uyuşturucu bir mayın tarlasıdır!..
Uyuşturucu kurbanı...
MEHMET TEZKAN
AB yolu dinci terörle mücadeleden...
UMUR TALU
Ecevit’in sır dolu mirası!
Bülent Bey artık bırakırken,...
MUHARREM SARIKAYA
Bakan Tüzmen'den "Çal koçum..."
DEVLET Bakanı Kürşad...
Kabil’e üç Kara Şahin veriyoruz
Türkiye, Afganistan'da bulunan NATO barış gücü birliklerinin...
Fikrini kendine sakla
Yunan Kilisesi lideri, “Barbar Türkler AB’ye girmek istiyor” deyince...
BLOK KRALI
BLOK KRALI
Detroit, Miami’yi 87-73 yenerken Mehmet, sahaya ilk 5 çıktı. Okur, 17...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Günaydın | Astroloji | Magazin | Sağlık |
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.