kapat
29.11.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL



GÜNTAY ŞİMŞEK


Deliye her gün tatil

Özellikle son 7-8 yıldır bayramların üzerine bir kaç gün de devlet ekleyerek özel günlerin karnaval havasında geçirilmesine katkı sağlıyor. İyi mi yapıyor? Tartışmasız hayır. Verimliliği ve üretimin sürekliliğini kesinlikle engelliyor. Çalışma hayatına olumsuz katkı sağlıyor.

Ne hikmetse Cuma günlerinde namaz saatlerinin ayarlanmasında çalışma yaşamına odaklı çeşitli sıkıntılar yaşanırken, iki dini bayramda tatilin uzatılmasında hiç bir sıkıntı ortaya çıkmıyor. Laik, antilaik bu konuda çok iyi anlaşıyoruz.

Başlangıçta devletin uzatmalara bıraktığı tatil günlerine özel sektör tepki gösterirdi. Ancak, son bir iki yıldır ise devletin dini ve resmi bayramların üzerine eklediği arada kalan hafta içi günlerinin tatil kapsamına alınması uygulamasına özel sektörde uyum sağlamak zorunda kaldı. Fabrikanın, okulun, ofisin, devlet dairesinin kapalı olduğu anlamına gelen bu tablo, 365 günün önemli bir dilimini yatarak geçirmemize zemin hazırladı.

Bu uygulamayı en fazla isteyen ve sonucuna sevinenler ise turizimciler. Zira bayramların uzun tatillere dönüşütürülmesinde, 1990'dan bu yana kriz yaşayan turizm sektörünün ciddi katkısı var. Mesala, Türkiye Seyahat Acentalar Birliği (TÜRSAB) bu amaçla girişimlerde dahi bulundu.

Hakikaten de bayram karışımlı uzun tatiller iç turizmin hareketlenmesini sağladı. Hem yurtiçinde tatil olgusunu olgunlaştırdı hem de yurtdışına yönelik paket turların belli mesafe kaydetmesine imkan verdi. Ülkeye döviz sokmak yerine, Anadolu'dan dövizin uçup gitmesine de vesile oldu. Ama iç turizm belli bir mesafe aldı.

O halde hükümete ve turizm sektörüne şunu teklif edebiliriz; Yılın yarısını tatil yapalım ki, turizmi en azından kendi ellerimizle patlatmış olsun. En azından bu konuda yabancıya muhtaç olmayalım.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
hibe destekler

Sarı Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır