kapat
29.11.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMI


TURKIYE
DUNYA
POLITIKA
SPOR
MEDYA
SERI ILANLAR
METEO
TRAFIK
SANS&OYUN
ACIL TEL



MEHMET BARLAS


Her seye tepki gosterenler, etkili olmayi basaramaz!

Inanilacak gibi degil.

Bati kulturu almis, hayatlarinin yarisini Bati kentlerinde geciren ve "Cumhuriyet"i Turk toplumunun yeniden dirilisi olarak goren kesimlerde de, koktenci bir "3'uncu Dunyalilik" ruzgari, surekli esiyor.

"Biz somurgeyiz" veya "Biz isgal altindayiz" benzeri soylemlerin, bu defa, UEFA'nin teror korkusu ile Besiktas ve Galatasaray'in maclarini Turkiye disina kaydirmasi kararina tepki olarak seslendirildigini duyuyorum.

Bunlarin izdusumundeki bir baska kesim de, "Bati"ya ofkelenirken, ayni anda Islam'a ve Turk'u Turk yapan tum kulturel ogelere ofkeli.

"Din"i veya "Milliyetcilik"i, dunyaya tepki veya farklilik ogeleri olarak gorenler, zaten fazlasiyla var.

Bunlar beni sasirtmiyor.

Bu tur dusunen ve davranan kesimler, dunyanin her ulkesinde, her inanc sistemi icinde ve her ulus/toplumlarda var...

Ama Turkiye'nin kaderini "Batili" olarak goren, egitimlerini de, yasamlarini da bu dogrultuda sekillendiren kesimler, nasil olur da Turkiye'yi "somurge" veya "isgal altinda" bir ulke olarak gorebilir?

1923'te "Anayasal Hukuk Devleti" olmayi secmis, yasalarini bu yonde olusturmus, 1946'da cok partili demokrasiyi baslatmis, Avrupa Konseyi, NATO, OECD, IMF, Dunya Bankasi gibi kurumlara uye, Avrupa Birligi aday adayi bir ulke Turkiye...

Malezya, Singapur, Hindistan, Nijerya veya Taylandli olsak, somurgeligi on plana cikaran bir tarih anlayisi bugunun yorumuna da yansiyabilir.

Ama oyle olmamisiz ki.

Osmanli da, bir emperyal devletti.

Alman Imparatorlugu, Avusturya-Macaristan Imparatorlugu, Rus Carligi gibi, Osmanli Imparatorlugu da, 1'inci Dunya Savasi'nda yenildi.

Onlar gibi, bizim Imparatorlugumuzun cografyasinda, yeni devletler kuruldu.

Alman Imparatorlugu'ndan nasil Weimar Cumhuriyeti ciktiysa, bizim Cumhuriyet'imiz de, oyle cikti Osmanli'nin kullerinden.

Ve su anda 80 yasinda bu Cumhuriyet!

Kimse bizi isgal etmedi.

Somurulduk ama, somurgeciler tarafindan degil... Kendimiz, kotu yonetimle, dunyali olmamaya calisarak, kendimizi somurduk.

Korumaci ekonomi ve devletcilikle, dunyanin en kalitesiz sanayi urunlerini, dunyanin en pahali fiyatina satarak, kendi tuketicimizi somurduk...

Ama genel aklimizla ve devletin varlik felsefesinin geregi olarak, hep "Bati gibi olmak" hedefini de, hic kaybetmedik.

Ataturk'un koydugu "Batililik" hedefinde, Ismet Inonu "Demokrasi" ile bir adim daha atti... Menderes NATO'ya girisi gerceklestirdi. Turgut Ozal, "Serbest Pazar Ekonomisi" ile bu sureci daha ileri goturdu.

Simdi de AK Parti ve Tayyip Erdogan, "Batililasma" dedigimiz bayrak yarisinda, Avrupa Birligi uyeligi hedefine dogru kosuyorlar.

Yani, neden somurge olmak gibi bir kompleksi yasayalim ki bu tablo icinde?..

Dogulu veya Islam toplumlarinda eksik olan sey, "Demokrasi"dir.

Demokrasi olmadigi icin, Ortadogu'nun girtlagina kadar petrol zengini ulkelerinde, ulusal servet halkin refahini degil, despotik rejimleri, diktatorleri fonluyor.

Turkiye'de de, demokrasinin egemen oldugu donemlerde, yatirimlar artmis, halk zenginlesmistir. Askeri donemlerde ise, devlet buyumustur.

Artik bu gercekleri gorelim.

Devlet katlarinda da gorulen "3'uncu Dunyalilik", cok yanlis ve ayipli bir tutumdur. Kendi tarihini de, Cumhuriyet'in hedeflerini de reddetmek demektir.

Bazen terorle mucadele gerekcesiyle, bazen ozellestirmelere kasi cikilarak, bazen Kibris'ta uzlasmayi reddederek, bazen de seriat tehdidi gerekcesi ile eyleme donusturulen, 3'uncu Dunyalilik, demokrasiye, hukuka, ozgurluklere ve cagdasliga bir anti-tezdir.

Bu sacmalik, siyaset ve dusunce hayatimiza yon vermemelidir.

SAKA

Tas Firin Politikacisi...
CHP Genel Baskani, bayram tatilini gecirdigi Antalya'da, kendisini televizyonda gorup tanidigini soyleyen 3 yasindaki bir cocuga sormus,

- Beni televizyonda hangi dizide gordun, Asmali Konak'ta miydim?

Herhalde o cocuk, Baykal'in her konudaki ofkeli konusmalarini hatirlamis ve "Cocuklar Duymasin"da bu oyuncuyu gordugunu dusunmustur.

CETIN ALTAN

Bab-i Ictihat yeniden acilirken...
Gazete koselerinde binbir cicek aciyor, dusunce ufuklari genisliyor.

Dun Milliyet'te Cetin Altan "Islam toplumlari neden ortacagi asamadi" sorusuna cevap ararken, sunlari yaziyordu

- 622'den onceki donemi "Cahiliye Donemi" sayiyorlardi. Ne eski Yunan dusunur ve matematikcileriyle, ne eski Roma Hukuk ile baglanti kurmuslardi. Yani cok tanrili dinler doneminin uygarliklarini reddeden Ortacag Kilisesi'nin "Ronesans"la birlikte ilkcag uygarliklariyla yeniden kurdugu kopruyu kuramamislardi.

Cetin Altan'in bu bakis acisi, gercekten tartisilmaya degerdir. Cunku biliyoruz ki, Avrupa karanlik ortacagi yasarken, Bagdat'in egitim ve dusunce merkezlerinde, antik-Yunan klasikleri tartisiliyor, din ile felsefe arasinda kopruler kuruluyordu.

Bu donem, 9'uncu yuzyil sonunda Bab-i Ictihat'in kapanmasi ile sona erdi. Islam'in ortacagina girildi.

Yeni dunyanin modern Muslumanlari, simdi Bab-i Ictihat'i acmaya calisiyor.

Dunyayi ve evreni anlamak icin, Kuran-i Kerim ve Hadisler disinda da, baska kaynaklara basvurmak gelenegi, 21'inci Yuzyil Muslumanlari icin artik var.

Mesajlariniz icin: mbarlas@sabah.com.tr


Haberleri gazete sayfasi goruntusunde okumak icin
SABAH e-Medya"ya tiklayin

<< Geri don Yaziciya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
hibe destekler

Sari Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGI BASIM YAYINCILIK SANAYI VE TICARET A.S. - Tum haklari saklidir