kapat
29.11.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMI


TURKIYE
DUNYA
POLITIKA
SPOR
MEDYA
SERI ILANLAR
METEO
TRAFIK
SANS&OYUN
ACIL TEL



AB'de 'tribun' oyunu

Avrupa Parlamentosu, Turkiye'ye "komsu" statusu veren bir karar aldi. Avrupa Konseyi de, 2004'teki Turkiye toplantilarini teror gerekcesiyle erteliyor

Avrupa Parlamen-tosu'ndaki (AP) Hiristiyan Demokratlar, teror eylemlerini bahane ederek Turkiye'yi dislamak icin, bir manevra daha yapti.

17 Kasim'da AP Genel Kurulu'nda kabul edilen 'Genisleyen AB'nin komsuluk iliskileri'ni konu alan 23 sayfalik raporda, AB'nin dogu ve guneydeki komsulariyla iliskileri degerlendirilerek, "Bulgaristan, Romanya ve Turkiye'nin gelecekteki tam uyeligi goz onunde bulundurulmaksizin, genisleyen AB'nin komsuluk iliskileri icinde ele alinmasi" cumlesine yer verildi. Soz konusu 12. paragrafinin rapordan cikarilmasi icin, Hollandali parlamenter Joost Lagendijk bir degisiklik onergesi verdi, ancak sonuc alamadi. AP ile TBMM arasinda diyalog organi olan Karma Parlamento Komisyonu (KPK) Esbaskani Joost Lagendijk, "Bazi parlamenter arkadaslar 2004'te yapilacak olan Avrupa Parlamentosu secimleri yaklastikca, Turkiye'yi ic politika malzemesi yapiyorlar. Bu cok yanlis ama, maalesef onumuzdeki surecte buna benzer bir cok girisimle karsi karsiya kalacagiz" dedi.

Hiristiyan Demokratlar'in oyuyla AP Genel Kurulu'nda kabul edilen raporun 11. paragrafinda ise, "Bulgaristan ve Romanya'nin 2007'de AB uyeligi ve Turkiye'nin AB Konseyi tarafindan Aralik 2004 tarihinde alacagi karar ile tam uyelik perspektifinin bulundugu" vurgusu yapildi. Avrupa Parlamentosu'nun toplam 626 sandalyesinden 232'sinde, 15 AB uyesinin Hiristiyan Demokrat milletvekilleri oturuyor. AK Parti'nin de uye olmak istedigi Hiristiyan Demokratlar, Turkiye'nin AB uyeligine en soguk bakan grubu.

Kararlari tavsiye niteligi tasiyan ve Avrupa Konseyi uzerinde yaptirim gucu bulunmayan AP'nin bu kararinin ardindan, Avrupa Konseyi de, Turkiye'deki faaliyetlerini, teror olaylarini gerekce gostererek ertelemeyi gundeme aldi. Buna gore, Konsey'in Turkiye'ye ziyaretleri tek tek incelenecek ve Ozel Kalem onay verirse gerceklesecek. AB'nin Turkiye'ye insan haklari alaninda cok sayida faaliyeti bulunuyor.

Fikret AYDEMIR


Haberleri gazete sayfasi goruntusunde okumak icin
SABAH e-Medya"ya tiklayin

<< Geri don Yaziciya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
hibe destekler

Sari Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGI BASIM YAYINCILIK SANAYI VE TICARET A.S. - Tum haklari saklidir