kapat
29.11.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMI


TURKIYE
DUNYA
POLITIKA
SPOR
MEDYA
SERI ILANLAR
METEO
TRAFIK
SANS&OYUN
ACIL TEL



Surpriz! 500 milyon 'Sovyet dolari' geliyor

Rusya, Sovyetler Birligi'nden miras kalan 500 milyon dolar borc icin Turkiye ile pazarlik masasina oturdu. Paranin 2004 sonuna kadar odenmesi planlaniyor

Rusya'nin, Sovyetler Birligi doneminden kalan dis borclarini odemeyi kararlastirmasi Turkiye'yi de umutlandirdi.

Sovyetler Birligi'ne degisik tarihlerde krediler acan Eximbank'in ana para alacaginin 300 milyon dolar civarinda oldugu ve 1998 yilindan bu yana odenmeyen taksitlerle birlikte alacagin yarim milyar dolara ulastigi belirtildi. Rusya, borclarini tasfiye etmek icin mal karsiligi odeme veya iskontolu nakit verme seceneklerini gundeme getirdi.

Rusya Maliye Bakan Yardimcisi Aleksi Ulyukayev dun yaptigi aciklamada, Rusya'nin, Sovyetler Birligi'nden kalan borclarinin tamamini 2004 yilinin sonuna kadar odemeyi planladigini soyledi. Rus Bakan Yardimcisi, "'Sovyetler Birligi borclarini Kuveyt, Turkiye, Yugoslavya ve Malta ile aktif bir sekilde muzakere ediyoruz. Sovyetler Birligi'nin Tayland, Oman ve Guney Kore'ye olan borclari cozumlendi'' dedi.

Rusya'nin bu kapsamda cozum aradigi borc tutarinin 2.8 milyar dolar civarinda oldugu bildirildi.

Eximbank yetkilileri, Sovyetler Birligi kredilerinin, ulke kredisi niteliginde oldugunu, bu alacagin tahsili konusunun Rusya ile yapilan Karma Ekonomik Komisyon Toplantilari'ndan sikca gundeme getirildigini hatirlatti ve su degerlendirmeyi yapti

'Gaz verelim' dediler
"Sovyetler Birligi icin farkli kredi paketleri olusturulmus. Kredi alacagimiza karsilik Rusya degisik onerilerde bulundu. Ornegin bir donem, Genelkurmay'in da uygun gordugu askeri malzemeler borclara karsilik temin edildi. Ancak, 1998 yilindan sonra odemeler durdu.

Alacagimiz 300 milyon dolar civarinda. Rusya bize yine mal karsiligi odeme yapmayi teklif ediyor. Ayrica, nakit odeme secenegi de var. Bu secenek, diger ulkelerde, asil alacagin yuzde 35-40'inin nakit verilmesi yoluyla cozuldu. Boyle bir teklifi kabul etmemiz icin bankanin sermayesini koyan Hazine'nin uygun gorusunu almamiz lazim. Biz ilke olarak, belli bir takvim icinde alacagimizin tamamini tahsil etmek istiyoruz."

Okan MUDERRISOGLU


Haberleri gazete sayfasi goruntusunde okumak icin
SABAH e-Medya"ya tiklayin

<< Geri don Yaziciya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
hibe destekler

Sari Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGI BASIM YAYINCILIK SANAYI VE TICARET A.S. - Tum haklari saklidir