kapat
25.11.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL



'Sorumsuz olmayın terör ortak düşman'

Gül'ün verdiği iftar yemeğine katılan Fischer, Türkiye'ye de "AB hedefinizden yılmayın, çok yaklaştınız" diye moral verdi

İstanbul'daki ikiz saldırıların ardından destek vermek amacıyla Ankara'ya gelen Almanya Dışişleri Bakanı Joschka Fischer, Hükümet'e moral verirken, saldırıların Türkiye'nin AB rotasını olumsuz etkileyeceğini söyleyen Hıristiyan Demokratları da "sorumsuzlukla" suçlayarak, "Demokratik değerleri hedef alan terör ortak düşmanımızdır" mesajı verdi. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün kendi konutunda verdiği iftar yemeğine katılan Fischer'ın Ankara ziyaretinin temel gündem maddesini "terörle mücadele" oluşturdu. Almanya ve Türkiye'nin terör konusunda daha fazla işbirliği yapması gerektiğini vurgulayan Fischer, İstanbul'da yaşanan saldırıların bu süreci hızlandıracağını kaydetti.

TERÖRÜN ADRESİ
Alman Bakan, Hıristiyan Demokratların, terör saldırılarını Türkiye'nin AB üyelik süreci ile ilişkilendirmesini eleştirerek, terörün ne zaman nereyi hedef alacağının bilinemeyeceğine işaret etti.

Saldırıların Almanya'da "şok etkisi" yarattığını ifade eden Fischer, hangi dinden olursa olsun masum insanların öldürülmesinin günah olduğunu vurgulayarak, tüm dünyanın teröre karşı koalisyon oluşturması gerektiğine dikkat çekti. Fischer, Alman hükümetinin Türkiye'nin AB üyeliği konusunda desteğinin açıkça görüldüğünü belirterek, AKP'nin reform alanında gösterdiği iradeyi uygulamada da göstermesi gerektiğini kayda geçirdi. Alman Bakan, Kıbrıs konusunda da, çözümün tüm tarafların sorumluluğunda olduğunu belirtti.

Fisher, NTV'ye yaptığı açıklamada da, İstanbul'daki saldırılardan duyduğu üzüntüyü dile getirdi ve saldırıda hayatını kaybedenlerin ailelerine ve Türk halkına başsağlığı diledi. Bir soru üzerine, Türkiye'nin neden hedef seçildiğini bilemediğini söyleyen Fischer, terörizmin iki ülke için de ortak düşman olduğunu vurgulayarak, "İki ülke bu ortak düşmana karşı birlikte savaşmalı'' diye konuştu.

DESTEĞİMİZ SİZİNLE
Fischer, Bakan Gül ile görüşmesinin ardından yapılan ortak basın açıklamasında, Türkiye'nin AB sürecinde başarılı olmasının bölge ülkelerine büyük bir örnek teşkil edeceğini vurgulayarak, "AKP reformların uygulanmasında aynı enerjiyi gösterirse, Alman hükümeti de aynı kararlılıkta Türkiye'ye desteğini ve katkısını sürdürecektir" dedi. Bakan Gül de, Fischer'ın ve Alman hükümetinin "ziyaret jestinin" unutulmayacağını vurgulayarak, "Terör ile mücadeledeki kararlılığımızı ve dayanışmanın şart olduğunu bir kez daha teyit etmiş olduk" dedi. Gül, teröran Türkiye'yi AB yolundan çevirmeyeceğinin altını çizdi.

Erven MESCİ


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
hibe destekler

Sarı Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır