kapat
25.11.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL



Dış basının gözü Bingöl'ün üzerine çevrildi

Dünya basını Bingöl'ü mercek altına aldı. The Washington Post ve The Guardıan saldırganlarla ilgili geniş araştırmalara yer verdi

Washington Post gazetesi Bingöl'e giderek saldırıları gerçekleştiren Mesut Çabuk, Gökhan Elaltuntaş, Azad Ekinci ve Feridun Uğurlu'yla ilgili hazırladığı bir araştırmaya yer verdi.

Gazetede yer alan haberde Azad Ekinci ile ilgili şu bilgilere yer veriliyor "Önce İran'da daha sonra da Afganistan'da eğitim gördükleri belirlenen militanlardan Azad Ekinci, dört yıldır ağabeyi Metin Ekinci'nin kimliğini kullanıyordu. Ekinci'nin babası daha bir yaşındayken siyasi bir tartışmada öldürülmüştü. Babasının ölümünden sonrada Azad'ı annesi oldukça travmatik bir şekilde yetiştirmişti. Annesi Ekinci'yi karşılaşabileceği tehlikelerden korumak adına evden çıkmasına izin vermiyordu."

Bütün bu bilgileri Ekinci'nin dayısı Hüseyin Sağdıç'tan alan Washington Post, "Ekinci'nin hiç arkadaşı yoktu. Çevresi yoktu. Yalnızdı" derken, dayısı da "Eğer arkadaşları ve normal bir çevresi olsaydı böyle bir şeyi yapacağını sanmıyorum" yorumunu yaptı.

EL KAİDE'Cİ OLDU
"İstanbul'a okumak için giden Ekinci'nin öğrenimini yarıda kesip, çember sakal bırakarak Bingöl'e döndüğüne" yer verilen haberde, Ekinci'nin hayatı şöyle anlatılıyor

"Ekinci, İstanbul dönüşü sonrası artık yalnız değildi. Birçok gençle görüşüyordu. 6 kez İran'a gittiği belirlenen Ekinci Pakistan'da El Kaide örgütüyle çok sıkı ilişkiye girdiği ve El Kaide örgütünün teorisyenlerinden İbni Temi'nin talimatlarını Türkiye'de yaymakla görevlendirildiği ise daha sonra ortaya çıktı."

Ekinci'yle aynı mahallede yaşayan Mesut Çabuk'un da babasını çok küçükken kaybettiği belirtilen haberde Çabuk'un liseden arkadaşı İbrahim Karaaslan görüşlerine yer veriliyor. Karaaslan onun hakkında "Sevgi eksikliği yaşıyordu. Dine yönelişi de bu şekilde oldu. Dinle sevgiye ulaşmaya çalışıyordu. Ayrıca dini eyleme dönüştürme çabası içideydi' dedi. Karaaslan, Çabuk'u en son geçen sene gördüğünü söyleyerek, 'Ekinci ve Çabuk sürekli beraberdi. Bütün zamanlarını birlikte geçiriyorlardı. İki yıl Pakistan'da kaldılar' dedi.

Gazeteye konuşan Bingöl Vali Yardımcısı Hüsyin Öner, teröristlerin birbirleriyle internet üzerinden yazıştığını ve saldırı planlarının internette yapıldığı iddialarını yalanlayarak, "Ben onların telefonla ya da elektronik postayla haberleştiği görüşünü benimsemiyorum. Bu tarz saldırı gerçekleştirmek için bu kişiler yüz yüze konuşmuş ve planlarını yapmışlardır" dedi.

'DEVLET DESTEKLEDİ'
Bingöl İnsan Hakları Derneği Başkanı Rıdvan Kızgın, Türkiye ve Amerika arasında bir bağlantı kurarak, "Amerikan hükümeti Afganistan'daki İslami harekete ilk başta destek olmuştu. Daha sonra bu hareketin önüne geçemedi. Türkiye'de benzer bir durumla karşı karşıya" dedi. Gazete, "Türkiye, özellikle sınır bölgelerindeki şehirlerde Kürt teröristlerle savaşmak için İslami grupları desteklemişti. Hatta devlet bu gruplara silah sağlamıştı. Bingöl'de etkin olan Hizbullah'da bu gruplardan biriydi" diyerek Kızgın'ın yorumlarını destekledi. Gazete, Yusuf Aydın isimli bir vatandaşın ise "Bu kişilerin Hizbullah'la olan bağlantısını herkes biliyordu. Hepimiz MİT'in bu kişilerin yurt dışına çıkmasını engellemediği için hayal kırıklığını uğradık" sözlerine yer verdi.

THE GUARDIAN
Azad Ekinci'nin terör geçmişine dair önemli ip uçları İngiliz The Guardian gazatesinde de yer aldı. Ekinci'nin 1997- 2000 yılları arasında Hizbullah terör örgütü üyesi olduğunu belirten gazete, "Ekinci örgütü daha sonra yaşanan bir iç tartışma yüzünden bıraktı" diye yazdı. Örgütten ayrılan Ekinci'nin istihbarat kaynaklarının ifadesine göre en az 8 kez Afganistan'a, 3 kez de Pakistan'a gittiğini belirtilen haberde, Ekinci'nin Hizbullah'dan ayrıldıktan sonra, başka bir radikal İslami örgüte katıldığı belirtildi.

"Ekinci ayrıca 2'şer kez Bosna ve Çeçenistan'a giderek cihad içinde kendine yeni yetenekler ekledi." diye yazan gazete, Ekinci'nin radikal İslam'a yönelmesinde maddi durumunun da etkili olduğunu kaydetti. Gazete, "Fakir bir yerde doğan Ekinci, bu Ladin'in felsefesini enimsedi ve uyguladı" yorumunu yaptı.

Scotland Yard Bingöl'e gidiyor
İstanbul'u vuran saldırıların ardından İngiliz polis teşkilatı Scotland Yard, Türkiye'ye bir araştırma ekibi göndermeye hazırlanıyor. İngiliz The Times gazetesi, "Scotland Yard, İstanbul saldırılarında yer alan teröristlerle ilgili araştırma yapmak için terör uzmanlarını gelecek hafta Bingöl'e yollayacak" diye yazdı. Gazete Scotland Yard ekibinin ayrıca, bombalı saldırılarla ilgilerinden kuşkulanılan 18 sanığı sorgulamak istediğini de yazdı. Öte yandan İstanbul Valisi Muammer Güler ile Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna'yı ziyaret eden ABD'nin Ankara Büyükelçisi Eric Edelman, "Teröristlerin adalet önüne çıkarılabilmeleri için yardımcı oluruz" dedi.

Gümüşsuyu trafiğe kapalı
İstanbul'da art arda meydana gelen ve 57 kişinin ölümüyle sonuçlanan bombalı saldırıların ardından dün de Almanya ile Japonya'nın İstanbul başkonsolosluklarına bombalı saldırı yapılacağı ihbarı geldi. İhbarın ardından harekete geçen polis ekipleri, konsoloslukların bulunduğu Gümüşsuyu Caddesi'ni çift taraflı olarak trafiğe kapattı. Caddenin giriş ve çıkışlarında polis barikatları oluşturuldu.

Polis vatandaştan destek istedi
İstanbul'da meydana gelen ve toplam 57 kişinin ölümüne neden olan intihar saldırılarıyla ilgili olarak Emniyet Müdürlüğü vatandaştan yardım istedi. Polis, bombalamalarla ilgili olarak bilgisi ve görgüsü olan vatandaşların aşağıda verilen telefon numaralarını aramalarını istedi.

Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü: 0212.6361215

Beşiktaş İlçe Emniyet Müdürlüğü: 0212.3275276

Şişli İlçe Emniyet Müdürlüğü: 0212.2144298

Beyoğlu İlçe Emniyet Müdürlüğü: 0212.2930036

ZANLILAR DGM'DE
Levent'te HSBC Bank Genel Müdürlüğü ile İngiltere'nin İstanbul Başkonsolosluğu'na yönelik bombalı saldırılardan sonra gözaltına alınanlardan 15 kişi, İstanbul DGM'ye gönderildi. Dört DGM savcısı tarafından ifadeleri alınan 16 kişiden 4'ü, serbest bırakıldı. Diğer 12 kişi ise tutuklanmaları istemiyle nöbetçi 2 No'lu DGM'ye gönderildi.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
hibe destekler

Sarı Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır