kapat
24.11.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ÅžANS&OYUN
ACİL TEL



AB hedefimiz asla deÄŸiÅŸmez

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, yabancı basına yaptığı açıklamada terör olaylarının Türkiye'yi, "Demokratik, laik ve sosyal devlete" ulaşma yolundan döndürmeyeceğini söyledi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, terör saldırılarından sonra BBC'ye yaptığı açıklamalarda, Türkiye'nin AB üyeliği için çıktığı yoldan sapmasının söz konusu olmadığını söyledi.

BBC1'in ünlü program yapımcısı David Frost'un ''Frost ile Kahvaltı'' adlı haftalık programına İstanbul'dan canlı bağlantıyla katılan Erdoğan, saldırılar nedeniyle Türkiye'nin ittifaklarını ve yolunu asla değiştirmeyeceğini belirterek, ''Türkiye, bu saldırılardan dolayı asla yolunu değiştirmez. Türkiye, demokratik, laik, sosyal bir devlettir ve öyle de kalacaktır'' dedi.

Erdoğan, saldırıları yapanların kimler olduğu ve hangi örgüt için çalıştıklarına ilişkin soru üzerine de terörün uluslararası boyutuna dikkat çekerek, buna karşı ortak mücadele yapılmasının zorunluluğunu vurguladı. Erdoğan, ''Uluslararası bağlantıları olan bu olayda ülkemizden 4 vatandaşımız, taşeron, tetikçi olarak kullanılmıştır. Bu noktadan hareketle güvenlik kuvvetlerimiz de bu uluslararası bağlantının mahiyetini araştırmaya başlamıştır'' dedi.

Erdoğan, BBC1 dışında, CNN International'daki ''CNN Insight'' programında yayınlanmak üzere Jonathan Mann'ın, BBC2'deki ''News Night'' adlı programda yayınlanmak üzere de Tim Whewell'in sorularını cevaplandırdı. Başbakan'ın bu röportajlarda verdiği mesajlar özetle şöyle oldu

DÜNYAYA SESLENDİ
* Terör küresel bir yapı arz ediyor. Hal böyle olunca da bunun üstesinden gelebilmek, ancak ortak mücadeleyle mümkün olabilir. Biz Türkiye olarak terör bataklığını kurutmaya kararlıyız. Mücadelemiz sonuna kadar sürecek.

* Saldırılarda El Kaide bağlantısı olduğuna dair elimizde kesin tespitler yok. Ancak saldırıların altında dini duygular yattığına dair bulgular var.

* Biz 11 Eylül'den sonra bir an bile vatandaşlarımızın ABD'ye gidişini engellemeyi aklımızdan bile geçirmedik. Şu anda İngiltere de kendi vatandaşlarını rahatça Türkiye'ye gönderebilir. Unutulmasın ki biz Türkiye olarak kendi canımıza ne kadar değer veriyorsak konuklarımızın canlarını korumak konusunda da bir o kadar hassas davranırız. Özgürlük mücadelemizi terör karşısında geri adım atmayarak sürdürmemiz lazım.

* Türkiye Cumhuriyeti, demokratik, laik, sosyal bir devlettir. Ve bu mücadelemizi sürdürmeyi, başlangıçtaki ciddiyet ve disiplinle devam edeceğiz. Irak'taki birtakım gelişmeler şüphesiz buna zemin hazırladı. Türkiye'nin seçilmesi manidardır. Bu noktada Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne üyeliğinin önemi daha da artmıştır. Bizce Türkiye bir an önce AB'ye girmeli. Zira Türkiye demokrasi ve İslam kültürünü buluşturmak açısından önemli ve tek örnektir.

* Türkiye son bir yıl içinde güven ve istikrara kavuştu. Ekonomik parametreler halka umut verecek şekilde iyiye gidiyor. Dolayısıyla terör olayları, Türkiye'nin istikrarına atılmış bombalardır.

* Stratejik ortaklarımızla ilişkilerimizi terör örgütlerine göre belirleyecek değiliz. Halkımız ve tüm insanların çıkarı neyi gerektiriyorsa, onu yaparız. Bu ilişkiler 1-2 yıl içinde gelişmiş ilişkiler değil. Yaklaşık 50 yıllık geçmişi var. Stratejik ortaklarımızla ilişkilerimize aynı kararlıkla devam edeceğiz.

Evde mini terör zirvesi
Başbakan Erdoğan, dış basınla yaptığı görüşmelerin ardından saat 13.30 sıralarında İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu ile İstanbul Valisi Muammer Güler ve Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah'ı evinde kabul etti. Erdoğan'ın evine önce İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu geldi. Ardından da İstanbul Valisi Muammer Güler ile Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah birlikte geldiler. Ziyaret yaklaşık olarak 40 dakika sürdü. Ziyaret hakkında bilgi verilmedi ancak son olaylar üzerine durum değerlendirmesi yapıldığı ve alınması gereken önlemlerin ele alındığı tahmini yapıldı.

Nejdet ÇOKAN


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
hibe destekler

Sarı Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır