|
 |
|

SERVET YILDIRIM
Bombaların etkisi sınırlı olur
Turizm sektörü "harika bir 2004" bekliyordu. Gelecek yıl için yapılan satışlar çok iyi gidiyor ve hiç görülmediği kadar iyi bir kasım ayı yaşanıyordu. Derken, önce sinagog saldırıları ardından Perşembe günkü patlamalar geldi. Türkiye için "zorunlu olmadıkça gitmeyin" uyarıları yapılmaya başlandı. Reuters'ten Osman Şenkul'un dediği gibi "2004 yılına yüzde 20 büyüme heyecanıyla hazırlanan turizm sektöründe hayaller sönüyor."
Amerikan Kongresi'nden üst düzey bir danışmana göre, Türkiye terörizmle savaşta bir başka "oyun alanı" haline geliyor. Bu şu demek Türkiye bundan sonra da benzer saldırıların gerçekleştiği bir mekan haline gelebilir. Nitekim İngiltere dün vatandaşlarına yaptığı uyarıda Türkiye'de yeni saldırılar beklendiğini açıkladı. El Kaide de AKP hükümetini "Amerika'nın birinci sınıf ajanı" olarak gördüğünü açıklayarak, "İslam milletine" geri dönmesini istedi. Görülüyor ki, turizm sektörü üzerindeki baskı bir süre daha devam edecek ancak turizm dışında kalan kesimlerdeki olumsuzluğun daha kısa ömürlü olması bekleniyor.
Perşembe günü patlamaların olduğu saatlerde Londra'daydım, Garanti Bankası'nın sağladığı 450 milyon dolarlık sendikasyon kredisini imzalamak için bir otelin toplantı salonunda bir araya gelen 50 dolayında bankanın temsilcisiyle birlikte. Hepsi ne olup bittiğini anlamaya çalışıyordu ancak en kötü senaryoda bile Türkiye'yi terk edilecek bir pazar olarak görmüyorlardı. Dedikleri şu Bu tip olayların borçlanma maliyeti üzerinde olumsuz bir etkisi olabilir ancak eğer ekonomide hata yapmazsanız bu etki geçici ve çok sınırlı kalır.
Bir Avrupa bankasının temsilcisinin sözleri diğer Avrupalılar'ın bakışlarını da yansıtıyor "Türkiye'de süreklilik gösteren bir iç savaş ya da politik istikrarsızlık benzeri bir şey olsaydı o zaman bakışımızı köklü bir şekilde değiştirmemiz gerekebilirdi. Ancak şu anda bir görünüp bir kaybolan teröristlerden bahsediyoruz. Bu, dünyada ilk defa olmuyor. Yarın aynı şeyler İngiltere'de ya da bir başka Avrupa ülkesinde de olabilir. Böyle bir nedenden dolayı kimse Türkiye gibi pazarı bırakmaz." Gerçekten de yabancılar Türkiye'yi bırakamaz çünkü bu pazarda kâr ediyorlar. Burada üretim yapan da, mal satan da, kredi açan da kâr ediyor. Bu kârlılık sürdükçe bombalar patlasa da Türkiye cazip bir pazar olmaya devam eder.
Yabancılar ilginç değerlendirmeler yapıyorlar. Bunlardan biri El Kaide saldırılarının hükümeti batıya daha fazla yaklaştıracağı ve İslamcı kökeninden biraz uzaklaştıracağı. Bir diğerine göre ise "Bu trajedi Amerikan Kongresi'nde Türkiye'ye duyulan sempatiyi artıracak ve 8.5 milyar dolarlık kredinin kullandırılmasını kolaylaştıracak."
Bizimkiler ise patlamaların bir finansal krizi tetiklemesinin mümkün olmadığını söylüyorlar. Zaten piyasalardaki rakamlar da bunu teyit ediyor. Kaldı ki kriz yönetimi konusunda oldukça deneyimli bir Merkez Bankası ve krizlerin ne anlama geldiğini yakından bilen bir mali sistem var. Son yıllarda gerçekleştirilen reformlar var. Dolayısıyla ekonominin bu tip şoklara dayanma kapasitesi eskisine göre çok daha fazla.
Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya
tıklayın
|
|
|
|