|
|
Türkiye çabuk atlatır
Analistler, yaşananların yabancı yatırımcıların Türkiye'ye bakışını etkilediğini ancak uzun vadede bunun kalıcı olmadığını açıkladılar. Uzmanlara göre büyümede artış devam edecek
Bombalı saldırılarla sarsılan piyasalarda endişe hüküm sürerken, dış kaynaklı haberler moral aşıladı. Piyasalar henüz saldırıların şokunu atlatamamış olsa da gelen yabancı uzman yorumları, ekonominin geleceğine daha olumlu bakılmasını sağladı. Uluslararası piyasalarda işlem yapan trader'lar, gelişmekte olan piyasa uzmanları ve analistleri, yaşananların yabancı yatırımcıların Türkiye'ye bakışlarını etkilediğini ancak uzun vadede bunun kalıcı olmayacağını savundular.
Türk ekonomisinin gösterdiği performansın devam edeceğini söyleyen tanınmış yatırım bankalarının ekonomistleri, "Kısa vadeli etkileri Türk ekonomisi çabuk atlatacaktır" yorumunu yaptılar. Analistler, açıklamalarında terör saldırılarının kısa vadeli etkiden öteye gidemeyeceğini ve uzun vadeli ve kalıcı izler bırakmayacağını belirterek, Türk ekonomisinin büyümesini sürdüreceği konusunda birleştiler. Buna rağmen cari açığın daha da büyümesinin endişe yaratabileceğini, bu nedenle ihracatın büyümeye devam etmesinin çok önemli olduğunu eklediler. Uzmanların görüşleri şöyle
SEMPATİ ARTACAK
* Deutsche Asset Management Fon Yöneticisi Edwin Gutierrez; Bu bir trajedidir ancak aksine Türkiye'yi ABD'ye daha da yakınlaştırabilir. Kongre Türkiye'ye daha fazla sempatiyle bakacağı için ABD kredilerinin dağıtımında etkili olabilir.
* Aberdeen Asset Management Fon Müdürü Colm McDonagh; Herkes, hükümetin stratejisinin ne olacağı ve bu olayların nasıl ele alınacağını görmek için bekleyecektir.
* Merrill Lynch Gelişmekte Olan Piyasalar Uzmanı Isaac Tabor; Bu tip terör olaylarının ekonomiye uzun vadede vereceği zarar sınırlı olacaktır. Türkiye ekonomisinin son dönemdeki performansına bakıldığında tüm göstergelerin olumlu olduğu görülecektir. 2004 yılında olumlu gelişmelerin devam etmesini bekliyoruz. Türkiye ekonomisinin görünümüyle ilgili beklentilerimizde herhangi bir değişiklik yapmayacağız.
* ABN Amro Gelişmekte Olan Piyasalar Ekonomisti Debbie Orgill; Bombalamaların etkisi uzun vadeli olmaz. Kısa vadede TL'nin değerinde düşüş yaşandı. Dövize hücum olasılığı bir endişe kaynağı olsa da bunun yaşanacağını zannetmiyorum. Türk ekonomisi ihracat kaynaklı büyüme sağladı ve bu gelecek dış taleple devam edecek. Hükümetin ana amacı terörle mücadele olursa ekonomik reform yavaşlayabilir. Ayrıca terör nedeniyle hükümetin tutumu daha da sertleşebilir ama bu ABD ile olan ilişkileri güçlendirecektir.
* American Express Bank Ekonomisti Sarah Hewin; Turizmde ölü sezon yaşandığı için Türk turizmi çok kötü etkilenmeyecek. Saldırılar devam etmediği sürece 2004 yazının normal geçmesini bekliyoruz. İhracat arttığı sürece ekonomi bir problem yaşamaz.
Yurtdışı piyasalar 'İstanbul'a saldırı' haberi ile sarsıldı
İstanbul'daki terörist saldırılar uluslararası borsaları da derinden sarstı. Dünya borsalarında patlamalar büyük bir kaygıyla karşılandı. Yatırımcıların hisse senetlerinden kriz zamanlarında güvenli sığınak olarak görülen altın ve sabit getirili devlet tahvillerine kaydığı görülürken, en büyük kaçış sigorta ve seyahat şirketlerinin hisse senetlerinden oldu.
Yaşanan gelişmelere ilk tepkiyi Avrupa borsaları gösterdi. Londra FTSE 100 Endeksi yüzde 1.25, Frankfurt Xetra Dax Endeksi yüzde 2.01, İsveç Borsası yüzde 1.16 ve Paris CAC-40 Endeksi yüzde 1.58 düşüş gösterdi. DJ Eurp STOXX 50 Endeksi de yüzde 1.51 geriledi. Endeksler, patlama öncesinde yükseliş seyrindeydi. Patlamayla birlikte yükseliş trendi tersine döndü.
TURİZM VE SİGORTA ŞOKU
İstanbul'daki saldırılara maruz kalan HSBC'nin Londra borsasında işlem gören hisse senetleri dün yüzde 2 değer kaybetti. Her terör olayının ardından hisse senetlerinde ciddi satışlar yaşayan turizm ve sigorta şirketleri yine en büyük düşüş yaşayan hisse senetleri oldu. Sigorta şirketleri Aegon ve ING yüzde 2.5 düştü. Türkiye'de de otelleri ve büroları bulunan Avrupa'nın en büyük turizm şirketi TUI'nin hisseleri patlamaların ardından yüzde 5.9 geriledi.
Patlamanın ardından verilen olumsuz tepkiler döviz piyasasında da kendini düşüşlerle gösterdi. Dolar, Euro, sterlin, İsveç Frangı ve yen karşısında değer kaybına uğradı. Euro dolar paritesi dün sabah saatlerinde 1.19 cent'e yükseldi. Önceki gün ise parite 1.18 cent civarındaydı.
IMF: Ekonominin temeli sağlam
IMF, patlamaların ardından Türkiye desteğini ekonomik söylemlerle verdi. IMF Dış İlişkiler Direktörü Tom Dawson, Türkiye'nin programı başarıyla sürdürdüğünü, ekonomik göstergelerde görülen iyileşmenin, programın başarısının kanıtı olduğunu söyledi. Dawson, Washington'daki IMF Merkezi'ndeki basın toplantısında, İstanbul'da son günlerde arka arkaya gelen patlamaların Türk ekonomisini nasıl etkileyebileceği konusundaki bir soruya, "Ekonomideki temeller güçlü durumda" diye yanıt verdi. "Program gayet iyi şekilde çalışıyor'' diyen Dawson, başarının sürmesi için, programın gerektirdiği uygulamaların sürdürülmesinin çok önemli olduğuna işaret etti. Dawson, "Politikalar uygulandığında sonuç da iyi oluyor'' derken, piyasa göstergelerinde son zamanlarda meydana gelen iyileşmelere dikkat çekti.
Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya
tıklayın
|
|
|
|