kapat
17.11.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ
limasollu
TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL



GREENCARD

El Kaide taktiği

Uzmanlara göre Ladin, hedef ülkeye adamlarını yolluyor, yerel militanlara lojistik destek sağlıyor. Saldırı, El Kaide'nin adamı ülkeden ayrılınca gerçekleştiriliyor. İsrail ve Avrupa basınına konuşan terör uzmanları; Tunus, Fransa, Fas ve Suudi Arabistan'daki kanlı saldırıların da aynı taktikle düzenlendiğini belirtiyor

İki sinagoga düzenlenen ve 23 kişinin canına mal olan saldırılar dünya basınının manşetlerinde... Sivil ve masum insanların dünyayı saran terör dalgasının kurbanı olduğu haberlerinin yanında bütün dünya medyası, uzmanlara ve diplomatlara aynı soruyu yöneltti Saldırının arkasında kim ya da kimler var?.. İngiliz gazetesi Observer'a konuşan üst düzey bir Batılı gizli servis yetkilisi, "taktik, kullanılan bomba ve şekli itibariyle saldırıyı yerel militanların, Ladin'in yakın adamlarının desteğiyle düzenlediğini" söyledi. İsmini vermek istemeyen istihbarat yetkilisi, "Bu ülkenin (Türkiye'nin) içinden, ancak El Kaide tarzında eylem düzenleyen birilerinin işi. Ladin'e yakın kişilerden destek ve malzeme aldıkları muhtemel. Saldırının korkunç boyutlardaki yıkımı bunu gösteriyor" diye konuştu.

LADİN, TUNUS'TAKİ SİNAGOGU DA VURDU
Batılı istihbarat yetkilisine göre İstanbul'daki saldırılar, "Irak'ta yaşanan El Kaide saldırılarının başka ülkelere sıçrayışı". Farklı ülkelerde düzenlenen El Kaide eylemleri, 11 Eylül saldırıları sonrası başladı. 2002 yılı Nisan ayında Tunus'taki bir sinagoga düzenlenen ve 21 kişinin ölümüyle sonuçlanan saldırının arkasından yine Suudi terörist Usame bin Ladin çıktı. Fransa polisi, saldırının zanlısını Paris'teki havalimanında geçtiğimiz Haziran'da yakaladı Christian Ganczarski adlı Polonya doğumlu bir Alman vatandaşı. Araştırmalar, Ganczarski'nin El Kaide bağlantısıyla hareket ettiğini gösterdi. Irak, Tunus, Suudi Arabistan ve Fas'taki saldırıları inceleyen uzmanlar, İstanbul'dakinin de aynı taktikle El Kaide tarafından düzenlendiğini söylüyor.

RİYAD'DA DA BOMBA YÜKLÜ ARAÇ KULLANILDI
Uzmanların verdiği bilgilere göre Ladin'e yakın bir El Kaide yetkilisi, hedef ülkeye giderek yerel militanlarla bağlantıya geçiyor. Onlara saldırı için gerekli malzemeleri sağlıyor, planları aktarıyor. Ardından ülkeden ayrılıyor. El Kaide yetkilisi ayrıldıktan sonra da yerel militanlar saldırıyı gerçekleştiriyor... İsrailli üst düzey bir polis yetkilisi de İstanbul'daki saldırıları El Kaide'nin düzenlediğini belirterek "NATO üyesi ve ABD müttefiki Türkiye ile İsrail'i hedef göstermeye çalışıyorlar. Eylem, uluslararası örgütlerle bağlantılı olarak yapıldı. Bombaların içeriği ve eylem tarzı, Hizbullah ya da El Kaide'yi gösteriyor" dedi.

"Amaç, kaos ve panik yaratmak"

Sinagog saldırıları dünya basınında

Washigton Post (ABD)
Laik Türkiye'nin hem Amerika hem de İsrail'le yakın ilişkileri var. Batı ve Musevi karşıtlarının kesiştiği bölgedeki Türkiye saldırıların hedefi oldu.

The Age (Avustralya)
İsrail gizli servisi Mossad ajanları İstanbul'a gitti.

Independent (İngiltere)
Bush'un savaştan bu yana yaşadığı en kötü günlerden biriydi. Önce Türkiye'deki saldırı, ardından Irak'ta vurulan ABD helikopteri.

Sunday Times (İngiltere)
Türkiye'de El Kaide sempatizanları var. Örgüt Türkiye'de eylem hazırlığında olduklarını açıklamıştı.

BBC (İngiltere)
Türkiye'deki Museviler Müslümanlarla yıllardır barış içinde yaşıyordu.

The Sunday Telegraph (İngiltere)
İsrailli güvenlik uzmanları, "Saldırı, El Kaide'nin işi" diyor.

El Mundo (İspanya)
Irak'taki istikrarsızlık sıçramaya başladı. Riyad ve Nasıriye'den sonra aşırı İslami gruplar İstanbul'u vurdu.

II Messagero (İtalya)
El Kaide dünyayı kana buluyor. Riyad, Nasiriye, İstanbul. Üç saldırı, tek amaç kaos ve panik yaratmak.

Corriere della Sera (İtalya)
İki sinagogda kıyım. Terör günü.

Bild Zeitung (Almanya)
İstanbul'da kan banyosu. Bu terör ne zaman bitecek?

Bild am Sonntag (Almanya)
Terör çılığınlığı Hiç sona ermeyecek mi?

El Tavra (Suriye)
Saldırılar, aklı başında hiç kimsenin kabul etmeyeceği eylemler.

"ABD, iki ay önce Türkiye'yi uyardı"
Suudi Arabistan'da yayımlanan El Vatan gazetesi, Washington yönetiminin iki ay kadar önce Türkiye'yi olası saldırılara karşı uyardığını yazdı. Gazete, dünkü sayısında Türk yetkililerle temasa geçen ABD'nin, "radikal İslamcı bir örgütün, İran ya da Irak sınırından Türkiye'ye sızdığını, buradaki Amerikan ya da İsrail vatandaşlarını hedef alabileceklerini" söylediğini yazdı. İsrail'in İstanbul Başkonsolosu Amira Arnon da Musevi cemaatinin kısa süre önce "olası saldırıyla ilgili kesin olmayan uyarılar" aldıklarını, bunun üzerine güvenlik önlemlerini artırdıklarını söyledi.

İngiltere ve İtalya alarmda
ABD'nin Irak'taki iki müttefiki, İstanbul'dan sonra hedef olabilecekleri istihbaratı aldı. Sinema, okul, hastane gibi yerlerde güvenlik üst düzeye çıkarıldı

İstanbul'da meydana gelen iki saldırı, tüm ülkelerin güvenlik güçlerini harekete geçirdi. Gelecek hafta Amerika Başkanı George W. Bush'u ağırlamaya hazırlanan İngiltere ve Irak'taki polis merkezi saldırıya uğrayan İtalya alarma geçti. İngiltere'de polis, ordu, istihbarat teşkilatları MI6 ve MI5'te güvenlik önlemleri en üst seviyeye çıkarıldı. Nasıriye'deki 15 askerini kaybeden İtalya'nın İçişleri Bakanı Giuseppe Pisanu da kiliseler başta olmak üzere okul ve sinemalar gibi terörist saldırıların muhtemel hedefi olabilecek yerlerdeki güvenlik önlemlerini arttırma kararı aldıklarını açıkladı.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
hibe destekler

Sarı Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır