kapat
17.11.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ
limasollu
TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL



GREENCARD

İhale almanın yolu internetten geçiyor

İhaleye çıkmak isteyen kamu kurumu ve müteahhitlerin yolu internette birleşiyor. E-öğrenme ile başlayacak eğitim sürecinden sonra hedef, ihalelerin sanal ortamda yapılması

Kamu İhale Kurumu, ihale ile ilgili tüm süreçleri internete aktarıyor. Projenin ilk aşamasında devlet kurumları ve müteahhitlerin de içinde bulunduğu yaklaşık 2 milyon kişi e-öğrenme yöntemiyle eğitimden geçecek. Yeni ihale kanunu ile ilgili tüm bilgi eksikliğinin giderilmesini sağlayan proje ile sesli ve görsel olarak tarafların eğitilmesi dışında formların doldurulması da sağlanacak.

Yeni İhale Kanunu ile görev ve sorumlulukları önem kazanan Kamu İhale Kurumu uzmanlaşmak ve konunun tüm taraflarını yeni ihale kanunu hakkında bilgilendirmeyi hedefliyor.

ŞEFFAF İHALE
İhale süreçlerinin tamamen şeffaflaşmasını sağlayacak grişimin ilk adımıyla yıllardır karmaşıklığı yüzünden eleştirilen ihale mevzuatını internet ortamına taşıyor. Okullardan belediyelere, hastanelerden üniversitelere kadar binlerce kurumun ihale şartlarını takip eden ve denetleyen Kamu İhale Kurumu yaklaşık 35 ile 40 milyar dolarlık yatırımların şefaf bir ortamda yapılmasını sağlamak için internet teknolojisini kullanmayı hedeflemiş.

Kamu İhale Kurulu üyesi Arif Şimşek, temel amacın ihale sürecinin şeffaflaşması için konunun tüm taraflarının ihale kanunu ve mevzuatları hakkında doğru bilgilenmesini sağlamak olduğunu belirtiyor.

Şimşek, "Bu yıl Ocak ile Eylül ayları arasında Kuruma yapılan 937 ihale başvurusundan yaklaşık yüzde 44'ünü yanlış başvuru yüzünden değerlendiremedik. Şikayeti ya zamanında ya da belirlenen kurallara uyulmadığı için işleme koyamadık.

HATALAR AZALACAK
Konuyla ilgilenen pek çok kurum ve istekli olduğu için eğitim teknolojilerine yatırım yapmayı uygun bulduk. Dünya Bankası'ndan alınan 80 bin dolarlık hibe ile projenin eğitim ve destek kısmını hazırladık" dedi. Hazırlanan eğitim uygulamalarının CD-ROM'da da dağıtılacağını söyleyen Şimşek, "Eğitim uygulamaları en son bilgileri içeriyor. Eğitim eksikliği, ihalenin yanlış düzenlenmesine, şikayet ve itirazların yanlış yapılmasına neden oluyordu.

Bu durum kurumun çalışmalarının aksamasına neden oluyordu. Şimdi bu şikayetlerin büyük oranda azalacağını düşünüyoruz. Ocak ayından bu yana her ihaleye sicil numarası veriyoruz. Böylece ihalelerle ilgili bilgiye kolayca erişiyoruz" dedi. İhale mevzuatının Avrupa Birliği standartlarına uyum sağlaması gerektiğini söyleyen Şimşek, şöyle konuştu

"İlk aşamada tüm bilgiler İngilizce ve Türkçe sunulacak. Projenin e-Türkiye çalışmalarına iyi bir örnek olacağını düşünüyoruz. Bizim tarafsız hakem görevi alacağımız proje, ihalelere müdahale etmeden, hızla hareket etmesini sağlayacak önemli bir adım olacak. İhalelerin elektronik ortamda düzenlenmesi için tüm adımları atmaya kararlıyız."

Timur SIRT


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
hibe destekler

Sarı Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır