kapat
16.11.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ
limasollu
TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL



GREENCARD

'Kıbrıs AB için kriter değil ama...

"Kıbrıs'ta asker bulunduran Türkiye ile üyelik müzakerelerine başlanması zor"

AB'nin genişlemesinden sorumlu komisyon üyesi Günter Verheugen, Türkiye'nin 21. yüzyılda AB için çok önemli rol oynayacağını söyledi. Kıbrıs sorununa da değinen Verheugen, "Kıbrıs sorununun çözümü, Türkiye'nin AB üyeliği için bir kriter değildir, ancak AB tarafından üye kabul edilen Kıbrıs'ta asker bulunduran Türkiye ile müzakerelerin başlanması zor olacak" dedi.

TÜRKİYE'NİN ROLÜ ÖNEMLİ
Verheugen, dün başkent Berlin'de devam eden 9. Avrupa Forumu'nda yaptığı konuşmada, "Türkiye 21. yüzyılda AB için çok önemli rol oynayacak. 21. yüzyılın en büyük çatışmasının, Batılı ülkelerle İslam dünyası arasında yaşanabileceğinden endişe ediliyor. Türkiye, demokrasi, hukuk devleti ve insan haklarının İslamiyet ile bağdaştığını gösterebilecek en önemli ülke" dedi. "AB'nin Türkiye'yi almak istediği artık kesin" diyen Verheugen "11 Eylül sonrasında, AB ülkelerinin hükümet ve devlet başkanları Türkiye'nin Batılı demokrasilere bağlanmasının şart olduğunu anladı" diye konuştu.

'ANKARA'DA ÇÖZÜLMELİ'
Türkiye'de büyük ilerlemeler sağlandığını, ancak hala bazı eksikliklerin bulunduğuna işaret eden Verheugen, Türkiye'deki gelişmeleri adil şekilde değerlendireceklerini söyledi. Verheugen, Kıbrıs konusuyla ilgili olarak da, şunları kaydetti "Kıbrıs sorununun çözümü, Türkiye'nin AB üyeliği için bir kriter değildir, ancak AB tarafından yasal olarak üye olarak kabul edilen Kıbrıs'ta yaklaşık 30 bin asker bulunduran Türkiye ile üyelik müzakerelerine başlanması zor olacak. Bu nedenle Kıbrıs sorununun Lefkoşa'da değil, Ankara'da çözüleceğine inanıyorum."

Edelman, PKK için güvence verdi
Başbakan Tayyip Erdoğan, Karadeniz gezisi dönüşü, ABD'nin Ankara Büyükelçisi Eric Edelman ile bir araya geldi. Önceki gece saat 01.30'da başlayan ve yarım saat süren görüşmede Edelman, Tayyip Erdoğan'a, PKK/KADEK'in isim değiştirip Kürdistan Halk Konseyi adını almış olmasının kendileri açısından önemli olmadığını söyledi. Eric Edelman, "PKK adı ne olursa olsun bizim için terör örgütüdür" diye konuştu.

Başbakanlık ve ABD Büyükelçilik yetkililerinin aktardığına göre Edelman, dün sabah Türkiye ile ilgili iki toplantıya katılmak üzere Washington'a hareketinden önce Erdoğan'dan randevu talep etti. Trabzon'da bulunan Erdoğan, Edelman'a önceki gün saat 20.00 için randevu verdi. Ancak Trabzon'daki programının uzaması nedeniyle Erdoğan-Edelman görüşmesi 01.30'da gerçekleşebildi.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
hibe destekler

Sarı Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır