kapat
16.11.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ
limasollu
TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL



GREENCARD

Erdoğan, Denktaş'ın yüreğine su serpti

Başbakan Erdoğan, Kıbrıs'ta her açıdan eşit, dini ve dili ayrı iki devlet olduğunu belirterek, Kıbrıs'ta çözümün bu gerçeğe dayanması gerektiğini vurguladı ve Denktaş'a destek verdi

20. kuruluş yıldönümü dolayısıyla KKTC'de yapılan törenlere katılan Başbakan Tayyip Erdoğan, "Bugün Kıbrıs Türk halkı, demokratik ve hukuki yapısıyla KKTC'de varılacak kapsamlı bir uzlaşının eşit ortağı durumundadır" dedi. Erdoğan "anavatan ve yavruvatan bir bütündür" mesajı verdi. Denktaş ise "Et ve tırnak gibiyiz" diye konuştu.

Başbakan Erdoğan, KKTC'nin 20. kuruluş yıldönümü dolayısıyla Dr. Fazıl Küçük Bulvarı'nda düzenlenen törende Kıbrıslılar'a hitap etti. Avrupa Birliği tam üyeliğin Türkiye'nin temel stratejik hedefi olduğunu, amaçlarının halkın yaşam standartlarını yükseltmek ve geleceğe daha daha güvenle bakmasını sağlamak olduğu belirten Erdoğan, "Kuşkusuz Türkiye'nin bu vizyonuna Kıbrıs halkı ve KKTC de dahildir" diye konuştu.

'ÇÖZÜM EŞİTLİKTEN GEÇER'
Kıbrıs'ta çözümün tek taraflı sağlanamayacağına da işaret eden Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti

"Kıbrıs'ta çözüm eşitlikten geçecektir. Kıbrıs'ta çözümsüzlüğü çözüm olarak görmüyoruz. Ancak varılan çözümün Kıbrıs Türkleri ve Rumlarının barış ve güvenlik içinde yan yana yaşabilecekleri bir ortamı da sağlaması gerekir. Bugün, Kıbrıs'ta her açıdan eşit, dini ve dili ayrı iki halk, iki ayrı demokratik düzen ve iki ayrı devlet vardır. Her ne pahasına olursa olsun ,bir çözüme varılması düşünülemez."

Erdoğan, kalıcı çözümün unsurlarını da şöyle sıraladı Kıbrıs Türkleri'nin güvenliğinin, eşit statünün, siyasi eşitliğin ve iki kesimliliğin korunması. Konuşmasında, KKTC'de yapılacak seçimlere de değinen Erdoğan, üstü kapalı olarak seçim propagandaları nedeniyle, KKTC'nin milli birlik ruhuna zarar gelmemesi uyarısında bulundu Kıbrıs Türkünün kalıcı ve acil bir çözüm istediğine işaret eden Erdoğan, sözlerinde Denktaş'a da destek vererek, "Denktaş'ın son dönemde atmış olduğu adımlar ve yaptığı açılımlar bu niyetin açık bir göstergesidir" diye konuştu.

DENKTAŞ: ET VE TIRNAK GİBİYİZ
KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş ise konuşmasının başında, "KKTC'nin 20'nci yaşını kutluyoruz" yerine "20'nci yüzyılını kutluyoruz" dedi. Daha sonra hatasını anlayan Denktaş "Allah'ın söylettiğini söyledim. İnşallah 20'ncı yüzyıl yaşlarını da kutlarız""dedi. "Türkiye ve KKTC, et ve tırnak gibi. Barış için beraber yürüyeceğiz. Anavatan ve yavruvatan el ele ileriye doğru ilerleyecektir. Bu devletin geri vitesi yok" diye konuştu. Denktaş ve Erdoğan daha sonra Cumhurbaşkanlığı Konutu'nda yarım saat baş başa görüşme yaptı. Görüşmenin ardından Denktaş, "Erdoğan'ın destek mesajı, yüreklere su serpti. Gördüğünüz gibi, yavru vatan, ana vatana yürekten bağlıdır" dedi. Erdoğan ise Denktaş ile Kıbrıs meselesinin içinde bulunduğu durumu derinlemesine görüştüklerini söyledi.

Zeynep TUĞRUL


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
hibe destekler

Sarı Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır