kapat
07.11.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ
limasollu
TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL



GREENCARD

ESEN EVRAN


İmzanız güvenli mi?

Dünyanın pek çok ülkesinde imza, isim ve soyadının birlikte ya da birinin yazılması şeklinde atılırken, Türkler kendilerince bir şekil belirliyor. Bu da taklit ihtimalini artırıyor

Her türlü hazır giyim markasının, parfümün, paranın, otobüs biletinin sahtesinin çok büyük performansla (!) üretilebildiği Türkiye'de en büyük sorun nerede yaşanıyor? İnsanların başını en çok ne derde sokuyor?

Tabii ki imza sahteciliği. Hemen her gün basına yansıyan, Adli Tıp Kurumu çalışanlarının önünde biriken dosyaların büyük çoğunluğunu imza sahteciliğinden kaynaklanan sorunlar oluşturuyor.

DİKKAT GEREKİYOR
Siz imzanızı hiç sorguladınız mı? Her belgeye aynı imzayı mı atıyorsunuz? Yoksa üzgünken farklı, aceleniz varken farklı, neşeliyken farklı imza mı atıyorsunuz? Eğer her seferinde aynı imzayı attığınızdan emin değilseniz, tehlikedesiniz demektir.

Emniyet Genel Müdürlüğü, "https/w/www.iem.gov.tr"adresli web sitesinde çek-senet tanziminde "dikkat edilmesi gereken hususlar" başlığı altında yayınladığı uyarılarda, imza konusuna özellikle dikkat çekti. Dünya ülkelerinin büyük çoğunluğunda imzanın isim ve soyadının birlikte veya bunlardan birisinin yazılması şeklinde atıldığının belirtildiği yazıda, "Ülkemizde kullanılan imzalar daha ziyade bir şekilden ibaret olup bu imzalar el yazısı karakteri arz etmezler" deniyor.

ÖNEMİ BÜYÜK
Yazı şöyle devam ediyor "Belgeler altına atılan imza, o belgenin tasdiki ve belge içeriğinin imza sahibi tarafından kabul edildiği anlamına gelir. Bu nedenlerden dolayı ülkemizde imzanın disipline edilmesi gerekmektedir. Sonuç olarak, imza el yazısı ile ön ve soyadın tamamının veya ön adın baş harfinin konulmasından sonra soyadın tamamının yazılması ile atılmalıdır.

İmzada ne kadar karakteristik, kişisel özellikler olursa, imza o kadar güvenceli olur."

Psikolojiye göre değişmemeli
İmzanın tanımı şu; "Bir kimsenin, bir yazının altına bu yazıyı yazdığı veya onayladığını belirtmek için, her zaman aynı biçimde yazdığı ad ve işaret" Tanımdan, üç şey anlamak gerekiyor

* İmza yazıdan yani yan yana gelmiş harflerden oluşmalıdır.

* Her zaman aynı biçimde olmalıdır. Özel mektuplara atılan imzalar ile resmi belgeye atılanların aynı biçimde olması gerekir.

* Her zaman kavramından da, kişinin değişik zamanlardaki psikolojik durumuna bağlı olarak imzasının farklılık taşımayacağı kastedilir. Yani kişi keyifliyken veya canı sıkkınken ya da tereddütlü ya da inandığı bir konu olduğu zaman farklı imzalar atamaz. Ancak kültürel düzeyi ve yaşı arttıkça imzanın yapısında gelişmeler olur.

POSTA KUTUSU

Su şişesinde yama olur mu?
Beylikdüzü-Bizimkent sitesinde oturuyorum. Beylikdüzü Başpınar su bayiinden damacana su alıyoruz. Geçen sabah kalktığımızda yerde ıslaklık vardı. Ahşap su çekmiş ve kartonpiyere kadar ıslanmıştı. Şişeye baktığımızda şişenin altında iki tane plastikle yapılmış yama gördük. Şişenin üzerindeki kapak dolum sonrası kapatıldığına göre, bunun dolu iken yapılmış olması mümkün değil. Şişenin kontrolleri yapıldıktan sonra yama oluşturulmuş ve su doldurulmuş diye düşünüyorum. İnsan sağlığının 3-5 milyonluk bir şişenin maliyetinden daha önemli olduğu düşüncesi ile konuyu size aktarıyorum. Bu durumu bayiye haber vermedim çünkü şişeyi geri alıp olayı kapatacaklarını düşündüm. Diğer insanların sağlığı açısından bunun firmaya bildirilmesini rica ederim. Bu şişeler bize ulaşana kadar kimbilir hangi ortamlarda bulunuyor, o yamalardan kimbilir ne kadar mikrop şişenin içine doluyordur? Şirin ALAYLIOĞLU


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
hibe destekler
omer celik

Sarı Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır