kapat
07.11.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ
limasollu
TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL



GREENCARD

Diyanet'e değil, ama ders kitabına girebilirsiniz

Aydın, buna karşı, okullarda zorunlu din ve ahlak dersi kitaplarına Alevilikle ilgili bölümlerin girmesi ve öğrencilere okutulması gerektiğini savundu

Devlet Bakanı Mehmet Aydın, yıllardır tartışılan ve AB'nin üstünde durduğu Diyanet'te Alevilerin temsili ile ilgili, SABAH'a ilginç değerlendirmeler yaptı.

Aydın, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın çeşitli gruplar için bir temsil yeri olmadığını savunarak, "Başkanlık, camilerin yönetimi ve denetimi ile ilgili konular için kuruldu. Bu işlevi yerine getiriyor. Kuruluş nedeni ve amacı da budur. Diyanet İşleri Başkanlığı bir temsil yeri değildir" dedi. Aleviliğin ise ayrı bir din olmadığını, Müslümanlığın değişik yorumundan kaynaklandığını söyleyen Aydın, "Bunun için Aleviliği aldı bir inanış sistemi olarak göstermek doğru değildir" dedi. Aydın şöyle devam etti "Eğer, Aleviler için Diyanet İşleri'nde bir bölüm ayırırsanız, Müslümanlığı değişik yorumlayan mezheplerin yanı sıra, Kadirilerden Nakşilere kadar bir çok grup da aynı taleple gelir. Bu da kaosa neden olur."

KİTAPLARA GİRMELİ
Aydın, okullarda okutulan zorunlu din ve ahlak ders kitaplarına Alevilik ile ilgili bölümlerin girmesinde ise hiçbir sakınca bulunmadığını söyledi. Kendi yazdığı bir kitabın da, yıllarca okutulduğunu belirten Aydın, "Öğrencilere Alevilik ile ilgili konularda bilgi verilmesinde yarar vardır. Bunun yapılması da son derece basittir. Milli Eğitim Bakanlığı bir karar ile derslerde bunların okutulmasını sağlayabilir" diye konuştu.

AKP'DEN FARKLI TAVIR
Aleviler'le ilgili tartışma, AK Parti'de farklı görüşler olduğunu da ortaya koydu. Diyanet İşleri bütçesi görüşülürken, Alevilere dönük neredeyse "eylem planı" niteliği taşıyan açıklamalarıyla sadece CHP'lileri bile şaşırtan Ağrı Milletvekili Melik Özmen, Sünni ağırlıklı Diyanet'e karşı çıktı. Hükümet'in Alevi Şurası toplamasını, üniversitelerde Alevilik kürsüleri oluşturulmasını, TRT'de Muharrem ayında özel program yapılmasını öneren Özmen, "Vergi veriyorlar, askere gidiyorlar ama istekleri yapılmıyor" dedi.

AK Parti'den Ruhi Açıkgöz, "Alevilerin Diyanet'te temsilcileri olmalı" diyerek Özmen'e destek verirken, Musa Uzunkaya, "Aleviler rakamlarını büyütüyor" iddiasında bulundu, Alaaddin Büyükkaya "Alevilik ayrı bir din değil", Taner Yıldız "Cemevleri camilere alternatif olamaz", Mehmet Emin Bilgiç de "Cemevlerine sınırlama yoksa, Kadiri tarikatlarına da olmasın" dedi.

Zübeyde YALÇIN - Hülya KARABAĞLI


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
hibe destekler
omer celik

Sarı Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır