kapat
07.11.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ
limasollu
TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL



GREENCARD

Tecavüz soruşturması

TBMM Adalet Alt Komisyonu, kurbanıyla evlenen tecavüzcüye ceza verilip verilmemesini kurbanlara soracak. Tecavüzcüsüyle evlenen kadınlara "mutlu musun" diye sorulacak

TBMM Adalet Alt Komisyonu, TCK görüşmelerinde kilitlenip kaldığı "kurbanıyla evlenen tecavüzcüye ceza verilsin mi verilmesin mi" sorusuna, bizzat tecavüz kurbanlarıyla görüşecek yanıt arayacak. Komisyon, kadınların tecavüzcüleri ile evlenmekten mutlu olup olmadıklarını tespit edip, düzenlemeyi buna göre yapacak.

TCK yasa tasarısının, bir kadına tecavüz eden kişinin, evlenmeyi kabul etmesi halinde ceza almamasını öngören maddesi alt komisyonu ikiye böldü. Adalet Bakanlığı Danışmanı Prof. Dr. Doğan Soyaslan'ın, "Tecavüze uğrayan kadının, kendisine tecavüz eden ile evlenmesi Türkiye'nin gerçeğidir. Kimse bakire olmayan biriyle evlenmek istemez" sözleriyle gündeme taşıdığı bu tartışmayı bitirmek üzere harekete geçen alt komisyon kadın örgütleri ve TBMM'deki bayan milletvekillerinden görüş aldı.

Ancak komisyonun AKP kanadı, kadın örgütleri ve TBMM'deki bayan milletvekillerinin maddenin değiştirilmesi, evlilik gerçekleşse bile tecavüz eden kişinin hapse girmesi yönündeki görüşlerini yeterli bulmadı ve bunun için yeni bir yöntem gündeme geldi.

'KURBANLARA SORALIM'
Alt Komisyonun AKP'li Başkanı Hakkı Köylü, bu konuda herkesin bir görüşü olduğunu belirterek, "Bizim komisyon olarak bir de bu durumda olan kadınları dinlememiz gerekiyor. Adalet Bakanlığı'ndan bu tür davalar ile ilgili dosyaları isteyeceğim. Tecavüz sonucu evlenmek zorunda kalan kadınlara ulaşıp onları dinlemek istiyoruz. Onların yaşadıklarını, duygularını öğrenmemiz gerekiyor" dedi. Köylü, komisyonun bu bağlamda psikologlardan da yardım isteyebileceğini, onları da çağırıp dinleyebileceğini kaydetti.

Köylü, tecavüze uğrayıp evlenen kadınlar ile yaptıkları görüşmeler sonucunda bir durum fotoğrafı çekeceklerini ve maddeyi buna göre düzenleyeceklerini söyledi. Köylü, görüşmelerin tamamlanması için maddenin komisyondaki görüşmelerini daha sondaki bir tarihe bırakabileceklerini de belirtti.

NASIL GÖRÜŞECEKLER?
Adalet Bakanlığı'ndan gelen dosyalara bakılarak, tecavüze uğradığı için evlenmek zorunda kalan kadınlardan komisyona çağrılacaklar belirlenecek. Bu kadınlara Meclis'e gelip, bilgi vermek isteyip istemedikleri sorulacak.

Hiç kadın üyesi bulunmayan komisyon, kadınların Meclis'e gelmekten çekinmesi halinde, dışarıda bir yerde görüşmeleri gerçekleştirecek.

Komisyon görüştükleri kadınların isimleri ile, daha sonra baskıya maruz kalmamaları için ifadelerini saklı tutacak.

Komisyonun yaptığı görüşmeler sırasında, kadınların tecavüzcüleri ile evlenmek zorunda kalmalarının ruhsal durumlarına etkisi, evliliklerinde mutlu olup olmadıkları gibi sorular yöneltilecek.

Hukukçular komisyonun sorgusuna karşı çıktı
Meclis Adalet Alt Komisyonu'nun, tecavüze uğrayan kadının tecavüz edenle evlenmesi durumunda cezanın ertelenmesini düzenleyen hükmü, tecavüz edilen kadına danışması hukukçular arasında tepkiyle karşılandı.

* Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yüksel Ersoy, TCK'daki düzenlemenin toplumun mevcut durumundan çok, yönelmek istediği hedefe uymadığının altını çizdikten sonra şunları söyledi

"Bu konunun taslak hazırlanırken araştırılmamış olması zaten bir eksiklik. Taslağa salt kadınların anlatımlarına göre bir şekil verilmesi sakıncalı olabilir. Yasaların insanların kanaatlerine göre değil, toplumun yönelmek istediği hedefe göre yapılması ve bu konuda yasa koyucunun genel bir değerlendirme yapması gerekir. Kadınları dinlemekle nereye varılacak? Daha objektif bir değerlendirmeler yapmak gerekir. Bu Timur'un fili körlere tutturup tanımlamalarını istemelerine benziyor. Orada da kör fili nereden tuttuysa ona göre tanımlar."

* Cumhuriyetçi Kadınlar Derneği Genel Başkanı Avukat Şenal Sarıhan Meclis Alt Komisyonu'nda oluşan görüşü değerlendirirken, böyle bir çalışma yapmanın gerekli olmadığını söyledi.

"Bu madde tamamen yasadan çıkarılmadığı sürece tecavüzcü ile mağduru bir yere kilitlersiniz" diyen Sarıhan şöyle konuştu

"Alt komisyon bu konuda gerçekten bilimsel bir çalışma yapacaksa bu en az bir yıl sürer. Bu konuda yapılan araştırmalar var. Toplam zaten ahlaken de bu maddenin rahatsızlık yarattığının farkında. Kadın bu konuda zaten toplumsal bir baskı altındadır. Görüşlerini tam anlamıyla aktaramaz. Bu yönüyle de kadınlara sorulmasının gerekli olmadığını düşünüyorum."

Ş.E. davasında rapor veren doktor dinlenecek
Ş.E.'ye tecavüz etmekten 405 asker hakkında açılan davada, tecavüz raporunu veren doktorun ifadesi alınacak

Mardin'de, Ş.E'ye, 1993-1994 yıllarında, gözaltındayken tecavüz ettikleri iddia edilen 405 sanığın yargılanmasına devam edildi. Mardin 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada İHD Genel Başkan Yardımcısı Reyhan Yalçındağ ile Diyarbakır Barosu'ndan Meral Danış Beştaş ve Aygül Demirtaş müdahil avukat olarak hazır bulundu.

Duruşmada ''Bu olayı 405 sanığın yapmadığını hepimiz biliyoruz. Biz olayın sorumlularının, bu kadar kabarık sanık arasında kaybolacağı kaygısını taşıyoruz" diyen Avukat Beştaş, şunları söyledi

"Mağdurenin net tarifleri var. Hırsızlık olaylarında bile tutuklanmalara şahit oluyoruz. Sanıklara 37 yıl istenen davada tutuklama kararının çıkmaması ilginçtir. Olay tarihinde Özel Kızıltepe Sağlık Merkezi'nde mağdureye işkence gördüğüne dair rapor veren doktor Adnan Halitoğlu'nun dinlenmesini talep ediyorum.''

Avukat Yalçındağ ise davada sanık olan Yüzbaşı Musa Çitil'in, AİHM'deki Şükran Aydın davasında da sanık olarak yargılandığını ve o davada Türkiye'nin mahkum edildiğini hatırlatarak, "Aynı şahıs terfi etmeye devam etmektedir. Bu sanığın tutuklanmamasının ve görevine devam etmesinin, kamu açısından aynı suçu yeniden işleyebileceği kaygısını taşıyoruz'' dedi.

DURUŞMA ERTELENDİ
Mahkeme heyeti, Ş.E'nin işkence gördüğüne dair rapor veren doktor Adnan Halitlioğlu'nun dinlenmesi talebini kabul etti. Duruşma dosyadaki eksiklerin giderilmesi için 11 Aralık 2003 tarihine ertelendi.

1993-1994 yıllarında, Ş.E'ye gözaltındayken tecavüz ettikleri iddiasıyla yargılanan sanıklar hakkında 37'şer yıl hapis cezası isteniyor.

Hıdır AVUKA - Ersan ATAR - Zübeyde YALÇIN


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
hibe destekler
omer celik

Sarı Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır