kapat
07.11.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ
limasollu
TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL



GREENCARD

Konuşacaksan "temiz kağıdı" getir

Bu da Türkiye'nin kriterleri
AB'nin Türkiye İlerleme Raporu'nda yer alan ifade özgürlüğü uygulamasına yönelik eleştirilerin bir örneği, Sakarya'da yaşandı. Sakarya Valiliği, İnsan Hakları Haftası'nda düzenlenen panelde konuşacak kişilerden sabıka kaydı istedi. Sabıkası istenenler arasında, yıllarca İstanbul Baro Başkanlığı'nı yapan Avukat Yücel Sayman da vardı

AB'nin Türkiye İlerleme Raporu'nda özellikle ifade özgürlüğü alanında, yasaların uygulanmasına yönelik eleştiri yer alırken, bu eleştirilerin en tipik örneği, Sakarya'da yaşandı. Sakarya Valiliği, İnsan Hakları Haftası'nda düzenlenen panelde konuşacak kişilerden nüfus cüzdanı örneği, ikametgah ilmuhaberi ve sabıka kaydı belgesi istedi. Belge istenenler arasında İstanbul Barosu'nun yıllarca başkanlığını yapan Yücel Sayman da vardı.

AB'nin, Türkiye İlerleme Raporu'nda, "Kıbrıs şartı"nın gölgesinde kalan siyasi eleştiriler arasında, ifade özgürlüğü alanındaki düzenlemelerin keyfi yorumlanması, çıkarılan uyum yasaları yerine daha önceki düzenlemelerin uygulanması da yer aldı. Bu eleştirilerin haklılığını ortaya çıkaran en somut örnek Sakarya'da yaşandı.

MESAİ BİTİMİNE YARIM SAAT KALA
İnsan Hakları Derneği (İHD) geçen Eylül ayında, Dünya Barış Günü etkinlikleri çerçevesinde bir panel düzenlemek istedi. Panelin konusu da "Küreselleşme, Savaş ve Barış" olarak belirlendi. Programa göre panelde, İstanbul Barosu eski Başkanı Yücel Sayman, ÖDP yöneticisi Veysi Sarısözen ile Rıdvan Kaya ve Hayri Erdoğan konuşmacı olacaktı. İHD, panel için Sakarya Valiliği'ne başvurdu. Valilikten, pazar günü yapılacak panelle ilgili olarak Cuma günü mesai saatinin dolmasına yarım saat kala beklenmedik bir yanıt geldi "Panelde konuşacak kişilerin sabıka kaydı, ikametgah ilmuhaberi ve nüfus cüzdanı örneğini bize gönderin."

Gerekçe olarak da Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Yasası'nın, herhangi bir grubun bir yerde etkinlik düzenlemesi halinde o etkinliği düzenleyecek "tertip komitesi"nde yer alacaklardan istenen belgeleri sıralayan 10'ncu maddesi gösterildi. Ancak Valilik, aynı yasadaki hemen altı madde gerisindeki, "derneklerin yapacakları kapalı yer toplantılarında bu yasa hükümlerinin uygulanmayacağı" hükmünü içeren 4'ncü maddesini gözardı etmişti.

Durum böyle olunca İHD ne yapacağını şaşırdı. Derneğin Sakarya Şube Başkanı Avukat Adnan Kaya şaşkınlıklarını şöyle anlattı "Bir taraftan kısa bir zaman kalmıştı, panelin duyurusunu yapmıştık. Utana sıkıla Yücel Sayman'ı aradım, 'Valilik sabıka kaydı istiyor' dedim. Kabul etmedi. Hemen bir dilekçe yazıp 15 dakika içinde adliyeye gittim ve Valiliğin kararının kaldırılması için dava açtım."

SON KARAR "TELAFİSİ İMKANSIZ"
İHD Sakarya Şubesi'nin son dakikada yaptığı başvuru, Sakarya 2'nci İdare Mahkemesi'nde mesai saatinin sonunda karara bağlandı. Mahkeme, "ileride telafisi imkansız sonuçlar doğurabileceği" gerekçesiyle Sakarya Valiliği'nin panelistlerden sabıka kaydı ve ikametgah ilmuhaberi gibi belgeler istenmesine yönelik kararını durdurdu. Panel de bu karara göre yapılabildi.

Ersan ATAR


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
hibe destekler
omer celik

Sarı Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır