kapat
07.11.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ
limasollu
TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL



GREENCARD

Oto vergisi motor ve yaşa göre

Motorlu Taşıtlar Vergisi'ni kasko değeri üzerinden almayı planlayan Maliye, sigorta şirketlerinin itirazıyla çark etti. Yeni uygulamayla, 2004'te taşıt vergileri yaşa ve silindir hacmine göre alınacak

2004 yılında Motorlu Taşıtlar Vergisi'nden, 1 katrilyon 635 trilyon lira gelir bekleyen ve 2003 yılında iptal edilen ek vergilerin 650 trilyon liralık bölümünü iade etmeyi amaçlayan hükümet, yeni bir model üzerinde çalışıyor.

Daha önce, araçların kasko değerini esas alarak yeni bir vergileme yöntemi uygulamayı düşünen Maliye, sigorta şirketleri ile yaptığı görüşmelerden sonra görüşünü değiştirdi. Sigortacılar, her aracın kasko değerine ilişkin ayrıntılı bir liste bulunmadığını, değer tespitinde sorunlar yaşanacağını belirtince Maliye, çark etti. Önümüzdeki yıl Motorlu Taşıtlar Vergisi, araçların silindir hacmi ve yaşı dikkate alınarak belirlenecek. Böylece, halen ağırlık ve yaş esasına göre alınan vergi, bu kez motor gücüne ve model yılına göre hesaplanacak.

Maliye, ilke olarak Motorlu Taşıtlar Vergisi'ni, "Yeniden Değerleme Oranı" kadar artırıyor. Yeniden Değerleme Oranı ise bir önceki yılın ekim ayından, içinde bulunulan yılın ekim ayına kadar geçen 12 aylık dönemdeki ortalama TEFE artışına göre belirleniyor. Bu oran, bu yıl 3 Kasım'da yüzde 28.5 olarak açıklandı. Normal koşullarda, Motorlu Taşıtlar Vergisi'ne yüzde 28.5 zam yapılması gerekirken, Maliye, bu konuda yetki kullanacak. Yeniden Değerleme Oranı'nın yüzde 50'sine kadar vergileri artırma yetkisinden hareket edecek ve vergi artışını en az yüzde 43 seviyesine getirecek.

Okan MÜDERRİSOĞLU - Osman AYDOĞAN


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
hibe destekler
omer celik

Sarı Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır