kapat
07.11.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ
limasollu
TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL



GREENCARD

Piyasalarda Tekel ve AB şoku yaşandı

Tekel'e düşük teklif gelmesinin üzerine bir de AB için Kıbrıs şartı eklenince, borsa yüzde 5.3 düştü. Bono faizi yüzde 31.5'i gördü

Tekel özelleştirmesine gelen tekliflerin beklentilerin altında kalması ve Avrupa Birliği İlerleme Raporu'nda yer alan Kıbrıs ile ilgili unsurlar piyasalardaki iyimser rüzgarı tersine çevirdi.

Tüpraş özelleştirmesine ilişkin Özelleştirme İdaresi'nden hala bir açıklama yapılmaması da piyasalardaki tedirginliği arttırdı. Hükümetin bu yılki özelleştirme programının en önemli ayaklarından olan Tekel'e gelen tekliflerin sayı ve bedel olarak beklentilerin altında kalmasına bağlı olarak gelen satışların etkisiyle İMKB-100 endeksi günü yüzde 5.3 kayıpla kapadı. Endeks 15 bin 536 puana geriledi. Borsada yatırımcının hayal kırıklığına uğrayarak satışa geçmesinde özellikle 2-3 milyar dolarlık rakamlar telaffuz edilirken 1.1 milyar dolarlık teklifin gelmesi oldu.

FAİZ 31.5'A ÇIKTI
Tekel'in içki bölümüne talip olan Sabancı Holding'in hisse senetleri dün yüzde 9 oranında değer yitirdi. Sabancı hisseleri, dün en çok değer kaybeden İMKB-30 hissesi oldu. Dünyanın üçüncü en büyük tütün şirketi olan Japan Tobacco şirketinin (JTI) hisseleri ise dün Tekel Sigara'ya en yüksek teklifi verdiği haberlerinin de katkısıyla Tokyo borsasında yaklaşık yüzde 3 değer kazandı.

Özelleştirmede bu yıl 4 milyar dolarlık uygulama gelirinin önemli bir kısmını oluşturması beklenen Tekel ihalesine düşük teklif gelmesi ve bunun ihalenin iptaline neden olabileceği açıklamaları piyasaları tedirgin etti.

Döviz piyasaları güne yükselişle başladı. Dolar 1 milyon 510 bin liradan döndü ve günü 1 milyon 505 bin liradan kapattı. Bono faizlerinde de yükseliş yaşandı.

TÜPRAŞ'TA KAOS
Gösterge faizler yüzde 32 seviyesini gördü. Aktif olan 18 Ağustos vadelerinde ortalama bileşik faizler yüzde 31.69'dan günü tamamladı. Ve böylece faizde 1.5 puanlık artış yaşanmış oldu.

Özelleştirme İdaresi'nin Tüpraş'a gelen teklifler konusunda bir açıklama yapmaması günlerdir kan kaybı yaşanan şirketin hisselerindeki düşüş daha da arttırdı. Dün Tüpraş hisseleri yüzde 5 düştü. İhaleye ilişkin ilk açıklamanın geldiği 24 Ekimde Borsa Yönetiminden şirket tahtasının geçici süreyle kapatılması kararının çıkması beklenmişti.

TAHTA HALA AÇIK
Şirket geçen bu sürede yaklaşık yüzde 13 oranında değer yitirdi. Tüpraş değer yitirirken borsada sallandı. Bu konuda piyasada eleştirilere neden olan bir diğer noktada İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Yönetimnin Tüpraşın sırasını kapatmaması oldu.

Uzmanlar Tüpraş'a gelen tekliflerin de Tekel'de yaşandığı gibi hüsran ile sonuçlanabileceği korkusunun piyasada hakim olduğunu belirttiler. Ayrıca uzmanlar açıklama gelmemesi ve Borsa'nın şirket tahtasını işleme kapatmamasının da Tüpraş'taki spekülasyonlara zemin hazırladığını kaydettiler.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
hibe destekler
omer celik

Sarı Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır