kapat
07.11.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ
limasollu
TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL



GREENCARD

"Panik atak" asker savaş suçu mu işledi?

Amerika, Vietnam Savaşı'ndan bu yana ilk ve oldukça tartışmalı bir davayla karşı karşıya.

Bir ABD askeri, "korkaklık ve emirleri yerine getirmemekle" suçlanıyor. Ancak asker, panik atak hastası olduğunu ve kriz geçirdiğini belirtiyor... Adı Georg Andreas Pogany. Irak'ın Samarra kentinde görevli Pogany, askeri mahkemede yargılanma riskiyle karşı karşıya. Irak'a bir ay önce gönderilen Çavuş Pogany, ikinci gecesinde çıkan çatışmada hemen yanında bir Iraklı'nın paramparça oluşuna tanık oldu.

SAVCILAR İNCELİYOR
Anlattığına göre Çavuş, gördüklerinden öyle etkilendi ki sahne saatlerce gözünün önünden gitmedi. Başı ve göğsüne şiddetli ağrılar girdi. Kustu, titreme krizi geçirdi. Kendine gelir gelmez de komutanlarına giderek panik atak olduğunu ve yardıma ihtiyacı olduğunu söyledi. Ancak tedavi izni verilmeden 14 Ekim günü birliğiyle devriyeye çıkıp yakalanan şüpheli Iraklılar'ı sorgulaması istendi. Üsleri, Pogany'nin bu görevi yerine getirmediği raporu verdi. ABD ordu yasalarında korkaklık, "korku hissiyle yapılan uygunsuz davranış" şeklinde geçiyor. Ancak korkunun çatışmaya giderken duyulabilecek normal olduğunun altını çiziliyor, savaş suçu korkaklık ise "görevi yapmama ya da görev yerini terk etme" olarak tanımlanıyor.

Pogany, sadece göreve uygun olmadığını söyleyerek tıbbi yardım istediğini söylüyor. Muayene olduğu psikoloğun dinlenmesi gerektiği yolunda rapor verdiğini anlatan Çavuş, "Komutanlarım benim korkak olduğumu söyledi. Eve yollayıp hakkımda şikayet raporu yazdılar" dedi. Şimdi askeri savcılar, Pogany'nin yargılanması için yeterli delil olup olmadığını araştırıyor.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
hibe destekler
omer celik

Sarı Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır