kapat
07.11.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ
limasollu
TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL



GREENCARD

2004, Kıbrıs için en önemli yıl

AB, önşart koşmasa da Kıbrıs sorununun 1 Mayıs 2004 öncesi çözülmesini istiyor. İşte kritik tarihler ve Kıbrıs'ta çözüm için konuşulan senaryolar

15 Kasım 2003; Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, KKTC'ye gidecek. KKTC Cumhurbaşkanı ve başmüzakereci Rauf Denktaş'a destek verecek.

14 Aralık 2003; Kıbrıs'taki barış çözümü için ilk önemli tarih. KKTC'de genel seçimler var. Muhalefet partileri de iktidar ve Denktaş yanlısı partiler (Ulusal Birlik Partisi ve Demokrat Parti) de "Biz kazanacağız" diyor.

I. Senaryo: Muhalefet kazanır
Muhalefet tek başına iktidara gelir. Daha önce söyledikleri gibi Denktaş başmüzakerecilikten alınır. (Ankara'nın görüşü merak ediliyor)

II. Senaryo; İktidar kazanır

İktİdar partileri tek başına seçimi kazanır. Denktaş başmüzakereci olarak kalır.

a)Denktaş, Annan Planı'nı kabul etmez. Güney Kıbrıs, Kıbrıs'ı temsilen 1 Mayıs 2004'te AB'ye girer. Türkiye de Kıbrıs'ta işgalci pozisyonuna düşer.

b)1 Mayıs öncesi Denktaş, planın tartışılabileceğini söyler. Annan Planı'nın müzakerelerin başlaması için yazılı olan ön protokolüne imza atar. Güney Kıbrıs, Mayıs 2004'te AB'ye girer. Türkiye, imza sayesinde işgalci konuma düşmez. Adada barış için İngiltere, ABD devreden çıkar. Müzakereler AB ve BM nezdinde olur.

III. Senaryo: Koalisyon olur
İktİdar çok oyu alan ana parti, muhalefet ikinci parti olur.

a)Koalisyon kurulur. Denktaş başmüzakereci olarak kalır. Sonrasında II. senaryonun a ve b maddeleri işler.

b)Koalisyon kurulur. Denktaş başmüzakerecilikten alınır. (Ankara'nın bu konuda tavrı bilinmiyor.)

c)İktidar, muhalefete başbakanlığı verir. Denktaş başmüzakereci olarak kalır. II. senaryonun a ve b maddeleri işler.

Nisan 2004; Avrupa Konseyi, Türkiye'nin izleme sürecinden çıkıp çıkmayacağı yönünde karar alacak. Türkiye'nin süreçten çıkartılması, "AB'yi unut" anlamına geliyor.

1 Mayıs 2004; Kıbrıs (AB, KKTC'yi tanımadığı için Rum kesimi) AB'ye resmen üye olacak. KKTC'deki seçim sonucuna göre, başmüzakereci Annan Planı'nın ön protokolünü imzalarsa, Türkiye'nin AB'ye şu teklifi yapacağı konuşuluyor AB, Türkiye'ye 2004 sonu müzakere tarihi versin. Kıbrıs'taki müzakereler, Türkiye-AB müzakereleriyle eş zamanda başlasın.

Kasım 2004; Türkiye'nin İlerleme Raporu açıklanacak. Aralık 2004 zirvesinde müzakere tarihi verilmesi için aleyhe ya da lehte bir tavsiye kararı çıkabilir.

Aralık 2004; Türkiye'nin üyeliği için kritik Hollanda zirvesi olacak. Türkiye'ye müzakere tarihi verilecek ya da...


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
hibe destekler
omer celik

Sarı Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır