kapat
07.11.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ
limasollu
TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL



GREENCARD

Türkiye'ye sarı kart

AB'nin her yıl aday ülkelerle ilgili hazırladığı İlerleme Raporu'nun Türkiye bölümü Avrupa basınında geniş yer buldu. Belçika basını raporu "sarı kart" olarak yorumlarken İngiliz Times'ın yazarı "Yeni bahane Kıbrıs" görüşünde

Le Soir (Belçika)
AB, Ankara'ya sarı kart gösterdi. İlerleme Raporu'nda Türkiye'ye baskı maksimum düzeye taşındı. Hıristiyan Demokratlar, Türkiye'nin üyeliği konusunu tekrar tartışmaya açmaya hazırlanıyor. Bu dosya, 2004'ün barut fıçısı olacak. Brüksel ve Ankara arasında iyi niyet ve tehdit çekişmeleri yaşanıyor.

La Libre Belgique (Belçika)
Kıbrıs, Türkiye'nin yolunda engel. Verheugen, bunu bilinçli yaptıklarını söylüyor. Hıristiyan Demokratlar, Türkiye ile geliştirilmiş ortaklık tekliflerini yeniden getirecek.

Le Monde (Fransa)
Raporun sürpriz olan kısmı, ilk kez Kıbrıs'ta çözüm ve Türkiye'nin üyeliği arasındaki bağlantının dile getirilmesi oldu. Komisyon, Türkiye'nin 1 Mayıs'tan sonra dünyanın değişeceğini anlamasını istiyor. Bir diplomat, Kıbrıs konusunda "Ankara'dan olumlu sinyaller alıyoruz" dedi. Kıbrıs'ta çözümün doğrudan AB kapısını açmayacağını söyledi.

Frankfurter Rundschau (Almanya)
Türkiye'ye kapı açık. Başbakan Erdoğan, kendisinden beklenmeyen bir hızla Türkiye'nin modernleşmesi için çaba harcıyor. Alman muhalefeti, konuyu AB Parlamentosu seçimlerinde malzeme yapma kararı aldı.

Die Welt (Almanya)
Reformlar büyük takdir topladı. Türkiye'nin önündeki en büyük sorun Kıbrıs.

Guardian (İngiltere)
SİYASİ gözlemciler, Müslüman ülkenin üye olup olamayacağı konusunda kuşkulu.

İnternational Herald Tribune
Ankara'ya klasik bir havuç ve sopa mesajı verildi. Türkiye'ye cesaretlendirecek havuç, üyelik kriterlerini yerine getirmedeki kararlılık; sopa ise Kıbrıs'ın üyeliğe engel olabileceği uyarısı.

Die Presse (Avusturya)
Türkiye'ye açık bir yanıt verilmeli Hayır! Pazarlıkları gönülsüzce yürütmek, hem Türkiye'de, hem AB'de dengeleri bozabilir. İşte bu yüzden bir an önce hayır demeliyiz.

Yunan Dışişleri Sözcüsü Beglitis
AB, Kıbrıs sorununa Annan planı çerçevesinde çözüm bulunmasından yana olduğunu bir kez daha gösterdi. Sorununa bugüne kadar çözüm bulunamamasında Türkiye ve Kıbrıs Türk tarafının izlediği siyasete dikkati çekti. Türkiye, Kopenhag kriterleri yolunda önemli adımlar attı. Biz her türlü yardımı vermeyi sürdüreceğiz.

The Times (İngiltere)
Kıbrıs konusunu Türkiye şaşkınlıkla karşıladı. (Baş makale) AB, Türkiye'nin üyelik yolundaki ilerlemesini cesaretlendirmeli. Türkiye, büyük bir stratejik öneme sahip. İslam ülkelerine de çoğulcu demokrasi adına önemli bir örnek. 40 yıldır Türkiye AB'ye başvuruyor. Ancak Komisyon her sereferinde yeni itirazlar ortaya koyuyor. Bunlar ekonomik zayıflıklarla başladı, sonra insan hakları, şimdi de Kıbrıs öne sürülerek Türkiye dışarıda tutulmak isteniyor. Bazı Avrupalı politikacılar Müslüman bir ülkeyle egemenliklerini bölüşme konusunda isteksiz. Bu siyasi açıdan yanlış ve kabul edilemez bir tavır. AB için Türkiye'nin değerini taktir etmenin tam zamanı.

Ethnos (Yunanistan)
Türkiye'nin AB üyeliği için Kıbrıs pasaportu gerekiyor.

Kıbrıs paragrafını kim ekledi?
Strateji belgesine son anda Kıbrıs paragrafı eklenmesini, Yunanistan'ın AB Komiseri Anna Diamandopulou'nun sağlandığı öğrenildi. Diamandopulou'nun "Rapora mutlaka Kıbrıs paragrafını eklemelisiniz ki durumun ciddiyetini Türkiye de anlasın" dediği, Bakan Gül'e "Merak etmeyin, Kıbrıs paragrafı bu şekilde girmez" dediği söylenen İngiliz Komiser Chris Patten'in ses çıkarmadığı öğrenildi.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
hibe destekler
omer celik

Sarı Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır