kapat
02.11.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMÄ°
limasollu
TÃœRKÄ°YE
DÃœNYA
POLÄ°TÄ°KA
SPOR
MEDYA
SERÄ° Ä°LANLAR
METEO
TRAFÄ°K
ÅžANS&OYUN
ACÄ°L TEL



GREENCARD

Din, geniÅŸlemeye engel deÄŸildir

2003 Türkiyesi'nin, AB'ye 2000 Türkiyesi'nden daha yakın geldiğini belirten Fransa Büyükelçisi Bernard Garcia, "Bizim anayasa da laik" diye konuştu

Ankara'daki AB büyükelçiliklerinde Türkiye'nin AB üyeliği şansını araştırmaya devam ediyor. Bugünkü konuğumuz ise Fransa Büyükelçisi Bernard Garcia...

* Fransa her zaman Türkiye'nin üyeliğine olumlu baktı. Türkiye için her zaman Avrupa ve Asya arasında bir yerde deniliyor. Türkiye Asya'dan çok daha Avrupalı... Osmanlı her zaman batıya yönelmiştir, hiçbir zaman Doğu'ya gitmemiş. İran ile Osmanlı İmparatorluğu'nun sınırları 16'ncı asırdan beri hep aynı kalmış.

* Türkiye'nin kalabalık nüfusu büyük bir problem. Ülkenin etnik çeşitliliği de sadece Türkiye'yi ilgilendiren bir sorun değil. Örneğin İtalya'da da Kuzey ve Güney arasında çok büyük gelişme farklılıkları vardı.

* Denilenin aksine Kopenhag Zirvesi zamanında Avrupa Türkiye'yi istemedi değil, Türkiye hazır değildi. Ve diğer aday ülkeler ile aynı şekilde muamele gördü. Türkiye kriterleri uygularsa üyelik görüşmelerinin 2004 sonundaki zirveden sonra 2005 Ocak'ında başlamaması için hiçbir neden yok.

POLİS ŞİDDETİ ÖRNEĞİ
* Avrupa'da Türkiye'ye karşı önyargı var ama sadece Türkiye'ye karşı değil. Bir örnek vereceğim, polis şiddeti... Sadece Türkiye'de değil Fransa da da oluyor ama Fransa'da olduğu zaman suç duyurusunda bulunuluyor. Bu polisler çoğu zaman yargılanıyor ve ceza alıyorlar. Şiddet cezalandırılmalı.

* Burada bulunduğum sürede Türkiye'de çok olumlu değişme gördüm. 2003 Türkiyesi Avrupa Birliği'ne 2000 Türkiyesi'nden çok daha yakın.

EÄžLENMEYÄ° SEVÄ°YORSUNUZ
Türkler ile Fransızların birçok ortak noktası var İyi yaşamayı, eğlenmeyi seviyoruz. Türk erkekleri de Fransızlar gibi biraraya gelince yemek ve kadından konuşur.

DEĞİŞİK DİNLER VAR
Fransız anayasası laiktir. Tabii ki Avrupa'daki en büyük din Hıristiyanlık. Ancak çoğu AB ülkesinde değişik dinler de var. Din genişlemeye engel değil.

Ä°STANBUL'DA YAÅžARIM
Türkiye'nin çoğu bölgesinde yaşayabilirim. Ama en çok Ayvalık, Assos, Fethiye veya İstanbul'da yaşamak isterdim.

ATATÃœRK PRAGMATÄ°K BÄ°RÄ°YDÄ°
Atatürk 20'nci asrın en büyük devlet adamı. Geniş bakışlı olmasının yanında aynı zamanda çok pragramatik biri.

Evren MESCÄ°


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
hibe destekler

sizinkiler
Sarı Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır