kapat
01.11.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ
limasollu
TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL



GREENCARD

GÜNTAY ŞİMŞEK


Türk Telekom hangi tarafından özelleşecek?

Uzun bir süredir özelleşecek şirketler arasında ismi ön taraflarda zikredilen, yılın ilk çeyreğinde ya da son çeyreğinde özelleştirileceğine dair açıklamalar yapılan Türk Telekom'da değer tespitlerinin ekim sonu itibariyle bitmiş olması gerekiyor.

Yeni yılın ilk günleriyle birlikte telekom sektörü de libarelleşeceğine göre bir an evvel Telekom'un elden çıkarılıp, piyasanın tüketici lehine yeni şekil almasını bekleyeceğiz. Henüz Türk Telekom'un özelleştirme yönteminin halka arz mı, yoksa blok satış mı olacağı yönünde net bir karar yok. Fakat daha önceki hükümetler gibi yabancıya satışta zorluk değil kolaylık sağlanacak. Engeller büyük ihtimalle kaldırılacak.

Sabancı'nın, Koç'un ve diğer yerli büyük müteşebbislerin geçmiş dönemlerde Türk Telokom'a olan ilgisizlikleri hükümeti bu yönde karar almaya, yabancıya büyük hisse satışını kolaylaştırmaya yönlendiriyor. Yabancıların Türk Telekom'un özelleşmesi esnasında yüzde 50'den fazla hissesine talip olabilmeleri için de engel olarak görülen yasanın değişebileceği belirtiliyor.

Bu duruma ya da gelişmeye en fazla üzülecek olan ise Turkcell'in patronu M. Emin Karamehmet olacak. Zira, Telekom'un özelleştirilmesinde en önemli rakipleri galiba yabancılar olacak. Çünkü Türk Telekom'la, Türkiye'de büyük işadamlarının ciddi ilgilendiğine dair somut bir bilgi yok. Hatta, Koç ve Sabancı ortaklığında oluşturulan iki Ali'li konsorsiyumun da Telekom'un özelleştirilmesiyle ne kadar ilgilendiği Ulaştırma Bakanlığı'nda merak konusu.

Önceki gün Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayınlanan özelleştirilmeyle ilgili bölümler dikkatli okunduğunda, nisanda Bakanlar Kurulu'nun özelleştirmeyle ilgili aldığı kararlarla ilgili takvimin sarktığı ortaya çıkmaktadır. Diğer bir ifadeyle, Türk Telekom'un özelleşmesi de 2004 yılında mümkün olabilecek. Eğer bir problem çıkmazsa.

Fakat Türk Telekom'un özelleşebilmesi için kurumda bazı hazırlıklar yapılması gerekir. En azından kurumun stratejik yanları, birimleri ortaya çıkarılmalı. Neler yapılacağına bir an evvel karar verilmeli.

Mesela, Uydu Haberleşme Genel Müdürlüğü kurularak uyduların Telekom bünyesinden alınması gerekir. Diğer taraftan ömürleri zamanla sınırlı olan uyduların iyi pazarlanması, boş 'transporter' kalmaması için de özel sektör mantığıyla çalışacak yönetime kavuşturulması gerekir. Aycell Aria evliliğinin de Türk Telekom'a ne getireceği bu dönemde hesap edilmeli.

Türk Telekom Genel Müdürü'nün şu sözleri de anlamlı 'Telekom piyasasının özelleşeceği 2004'ün ilk günlerinden itibaren fiyatları aşağı çekeceğiz.' Mealen böyle diyor. Çevirisi şöyle; 'Telekom müşterisine şu an hizmeti pahalı veriyor.'

Telekom'la yaşanan bir diğer sıkıntının kaynağında ise Uzanlar var.

İmar Bankası'yla başlayan Uzan çöküntüsü birçok alanda etkili olmaya devam ediyor. Uzan Grubu'na ait İstanbul Avrupa Yakası'nın Kablo Net hizmetini sağlayan işletme operatörü Aktif Kablo Şirketi'nin Uzanlar'dan alınmasıyla, kablo TV üzerinden internet hizmeti alanlar mağdur olmaya başladı. Daha garibi, başta işin asıl sahibi Türk Telekom olmak üzere tüketicinin yaşadığı sorunları çözecek muhatabın bulunmamasıdır.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
hibe destekler

sizinkiler
Sarı Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır