kapat
30.10.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ
limasollu
TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL



GREENCARD

80. yıl coşkusuna türban gölgesi düştü

Sezer'in, Cumhuriyetin 80'inci yıldönümü nedeniyle verdiği resepsiyon için iki ayrı davetiye göndermesi Başkent'teki törenlere gölge düşürdü

TBMM Başkanı Arınç, annesinin rahatsızlığı gerekçesiyle törenlere katılmazken, Meclis'teki törene çok az sayıda AKP'li milletvekili geldi Başkent'te Cumhuriyet'in 80'inci yıldönümü kutlamalarına, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in Çankaya Köşkü'nde verdiği resepsiyona "eşleri türbanlı olanlar ve olmayanlara" göre iki ayrı davetiye göndermesinin yarattığı gerilim gölge düşürdü. Cumhurbaşkanı Sezer ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan dün kısa bir sohbetin dışında hiç konuşmazken, AKP'li vekillerden TBMM'deki törene çok az katılım oldu. Cumhuriyet'in 80'inci kuruluş yıldönümü kutlamalarında Ankara'daki ilk tören Anıtkabir'de gerçekleşti. Devletin zirvesini bir araya getiren törende Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Atatürk'ün mozolesine çelenk koydu.

ERBAKAN GİTMEDİ
Törene yurt dışında bulunan CHP lideri Deniz Baykal ile Saadet Partisi Genel Başkanı Necmettin Erbakan katılmadı. DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar ve ANAP Genel Başkanı Ali Talip Özdemir kortejde bulunurken, Genç Parti yöneticileri korteje alınmadıkları için vatandaşların arasında yürüdü. Kortej yaklaşık 10 dakika süren yürüyüşünün ardından mozolenin bulunduğu bölüme çıktı. Kortejde ilerleyenler arasında yaşlarına ve yürümekte güçlük çekmelerine rağmen Kurtuluş Savaşı gazileri de bulundu. Sezer'in mozoleye çelenk koymasının ardından saygı duruşunda bulunan ve İstiklal Marşı'nı okuyan protokol Anıtkabir özel defterinin bulunduğu yere geçti. Sezer, Anıtkabir Özel Defterini imzaladıktan sonra Genelkurmay Başkanı ile birlikte Anıtkabir'den ayrılırken, Erdoğan'ın içerde bir süre kalıp kendisini uğurlamak için dışarı çıkmakta acele etmediği gözlendi. Sezer otomobiline yürürken Erdoğan da bir süre koruması ile sohbet etti.

ARINÇ BAŞKENT'TE YOKTU
Anıtkabir'deki törenin ardından Sezer, TBMM'ye gelişinde askeri törenle karşılandı. TBMM Başkanı Bülent Arınç, annesinin rahatsızlığı nedeniyle Ankara dışında olduğu için Sezer'i, TBMM Başkanvekili Nevzat Pakdil karşıladı.

Sezer'in, kutlamaları kabul ettiği TBMM Tören Salonu'na önce Başbakan Recep Tayyip Erdoğan geldi. Erdoğan'dan kısa bir süre sonra gelen Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök, Erdoğan'ın hemen yanında kendisi için ayrılan bölüme geçti. Orgeneral Özkök ve Başbakan Erdoğan'ın yan yana durmalarına rağmen hiç konuşmaması dikkat çekti. Erdoğan'ın tören sırasında konuştuğu tek kişi Dışişleri Bakanlığı protokol görevlisi oldu.

Tören sırasında daha öncekilerden farklı bir uygulama yapıldı. Kuvvet Komutanları ile Başbakan yardımcıları, salonun merdivenle çıkılan Başbakan ve yüksek yargı organlarının başkanlarının yer aldığı bölüme değil, diğer konukların bulundukları kısma alındı. Erdoğan ve Orgeneral Özkök'ün bulunduğu bölümde sadece Anayasa Mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay başkanları bulundu.

AKP, EKSİK KADRO
Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in, AKP'lileri resepsiyona eşsiz davet etmesi nedeniyle yaşanan gerilim törene de yansıdı. CHP grubunun tamamına yakın bölümü Meclis'e buluşup törene katılırken, AKP'li milletvekillerinin sayısının 25-30 arasında kalması dikkat çekti. Törene üç Başbakan yardımcısı dahil toplam 16 bakan katıldı. Resepsiyona gitmeyeceğini açıklayan AKP Grup Başkanvekili Salih Kapusuz'un yanı sıra, Köşk'e sert eleştiriler yönelten AKP'li Mehmet Melik Özmen de törene katılıp, Sezer ile tokalaştı. Özmen, törene katılmasını "Bayramda küslük olmaz" diye açıkladı.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
hibe destekler

sizinkiler
Sarı Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır