kapat
27.10.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ
limasollu
TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL



GREENCARD

YÖK için çerçeveyi rektörler çizecek

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, önceki gün, meydanlara inen rektörlerle arayı soğutmadan, YÖK yasasında değişiklik için dün Üniversitelerarası Kurul'la bir toplantı yaptı.

Ankara'da Öğretmenevi'nde yapılan toplantı rötarlı başladı. Çelik toplantıya saat 09.30'da, rektörler ise 10.40'ta geldi. Yeni bir gerginlik yaratmaması için, hem Bakanlık, hem de rektörler toplantının başlama saatinin 10.30 olduğunu açıkladılar. Yeni YÖK Yasası için 11 üniversitenin rektörüyle yola çıkan Üniversitelerarası Kurul, dünkü toplantıya fireli geldi. Sadece 6 rektör toplantıya katıldı, toplantı sürerken de "uçak saati" nedeniyle erken ayrılanlar oldu.

Basına kapalı yapılan ve 3.5 saat süren toplantıda en çok tartışılan konu, meslek liselerinin üniversiteye girişlerini kolaylaştıran katsayı değişikliği ile Anayasa değişikliği oldu. Bakan Çelik, rektörlere, "Anayasa değişmeden yönetmelik olmaz. İstiyorsanız anayasa değişikliği için konsensüs oluşturalım" dedi. Rektörler ise, yüksek öğretim kurumları ve üst kuruluşlara güvence sağlayan Anayasa'nın 130 ve 131'inci maddelerinde değişikliğe itirazlarını sürdürdüler. Uzun tartışmalar sonucunda Bakan, daha fazla direnmedi ve uzlaşma yoluna gitti. Sonuçta, idari ve mali özerkliği öngören bir çerçeve yasa hazırlanmasında uzlaşma sağlandı.

KÖKLÜ REFORM YOK
İmam hatipliler de dahil meslek liselilere üniversiteye girerken avantaj sağlayacak düzenlemenin de çerçeve yasaya monte edilebileceği konusunda fikir birliği oluştu.

Bakan Çelik, bu düzenlemeyi üniversiteye giriş kılavuzları basılmadan çıkarmak istediklerini kaydetti.

Çelik, toplantının ardından gazetecilere kısa bir açıklama yaptı, sorulara ise cevap vermeyeceğini belirtti. Yüksek öğrenimde köklü değişikliklere ihtiyaç olduğunu söyleyen Çelik, şöyle konuştu

"Bu reformun yapılması için Anayasa'nın 130 ve 131'inci maddelerinde değişiklik lazım. Bu konuda büyük kabul var. Ancak, çeşitli sebeplerden dolayı anayasa değişikliğinin toplumsal konsensusla yapılması gerektiği ve aslında geniş bir paket olarak yapılması gerektiği düşüncesinden dolayı şimdilik anayasa değişikliği yapılmadan bir çerçeve yasa hazırlanarak hiç olmazsa kısa ve orta vadede üniversitelerimizdeki eksikliklerin, aksaklıkların giderilmesi, üniversitelerimizin ihtiyaç duyduğu idari ve mali özerkliğin temin edilmesine yönelik bir çalışma yapılıyor. Bu çerçeve yasada nelerin olması gerektiği konusunda da Üniversitelerarası Kurul'un oluşturduğu komisyonla mutabakata varmış bulunuyoruz."

ALKIŞ'TAN ÇAĞRI
Üniversitelerarası Kurul Başkanı Prof. Dr. Alkış da, Yükseköğretim Yasa Taslağı üzerinde yapılan çalışmaların bazı olumsuz gelişmelerle kesintiye uğradığını, ancak bu sorunların aşılmış olmasının mutluluk verici olduğunu vurguladı. Üniversitelerden ve yaklaşık 20 bin öğretim elemanından görüş aldıklarını ifade eden Prof. Dr. Alkış, değerlendirmenin sonucuna göre yasa modeli hazırlayacaklarını belirtti. Alkış, "Umut ediyoruz ki bu çalışmamız, evrensel akademik normları içerecektir. Bu konuda bir çağrıda bulunmak istiyorum. Bu sürece üniversite özlemini duyan her kesimden destek bekliyoruz'' dedi.

GERGİN DİYALOG

Bakan Çelik
Anayasa değişikliği için konsensus oluşturalım. Başbakan'ın sözü var; 2004'e yeni YÖK yasası ile girmek istiyoruz.

Prof. Alkış
Çerçeveyi biz söyleyeceğiz. Yasa metnini biz hazırlayacağız. Hukukçularımız metni inceleyecek.

Prof. Ayhan
Biz buraya eleştiri altında geliyoruz. Bizi figüran olmakla eleştiriyorlar.

MEB bürokratı
(Önündeki kağıda şu notu düştü) "Metni biz yazacağız, hukukçularımız kontrol edecek" diyorlar. Kendilerini, Hükümet yerine koyuyorlar.

Hülya KARABAĞLI


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
hibe destekler

sizinkiler
Sarı Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır