kapat
25.10.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ
limasollu
TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL



GREENCARD

"Uykuda ölüm"de âdet düzenleyici hap kuşkusu

Derya Arbaş'ın ölümüne yol açan kalp krizinin nedeni olarak, kullandığı adet düzenleyici haplar gösteriliyor. Uzmanlar bu hapın kanı pıhtılaştırdığını doğruluyor Üzerine 14 saat uçak yolculuğu yapınca risk daha da artmıştır

Derya Arbaş'ın ölümüne yol açan kalp krizinin nedeninin kullandığı adet düzenleyici haplar olabileceği belirtildi. Son iki yıldır birlikte olduğu fotoğraf sanatçısı ve oyuncu sevgilisi Erkin Alver; Derya Arbaş'ın adet düzenleyici hap kullandığını hatta en son Türkiye'de olduğu ağustos ayında, birlikte eczaneden bu ilaçlardan satın aldıklarını söyledi. Alver, "Son dönemde bu ilacı kullanıp kullanmadığı konusunda bir bilgim yok. Ama Türkiye'ye üç ay önce geldiğinde birlikte almıştık. Doktora danışmadık. Zaten Derya, ilaç kullanan bir insan değildi. En son dedesi Avni Arbaş'ın cenaze töreni için Türkiye'ye geldiğinde görüştük. İlacı kullanıp kullanmadığını sormadım" dedi.

İstanbul'un ünlü jinekologlarından Dr. Yavuz Ceylan da, teorik olarak östrojen hormonu içeren ilaçların bu tür sonuçlar doğurabileceğini doğruladı.

KANI PIHTILAŞTIRIR
Gerek adet düzenleyici gerekse doğum kontrol ilaçlarında östrojen hormonu bulunduğunu vurgulayan Dr. Ceylan şöyle konuştu "Östrojen hormonu, kanın pıhtılaşmasını artıran özelliğe sahiptir. Hatta ilaçların üzerinde bu mutlaka vurgulanır, özellikle varisi olanlar için riski olduğu yazılır. Bu ilaçla birlikte örneğin 14-15 saatlik uçak yolculuğu yapılması halinde ayaklar hareketsiz kalacağından kanda pıhtı oluşma riski daha da artar. Ayaklarda meydana gelen pıhtılaşmadan kopacak bir parça dolaşım yoluyla beyne, kalbe ya da bir başka organa gidebilir."

Dr. Ceylan, Arbaş'ın söylendiği gibi östrojen hormonu içeren adet düzenleyici kullanıyor olması halinde teorik olarak bu riski taşıyabileceğini belirtti. Uçakta meydana gelecek pıhtılaşmanın etkisinin hemen görülmeyebileceğini de kaydeden Ceylan "Pıhtının yerinden kopup diğer organlara gitmesi birkaç saat ya da birkaç gün sonra da olabilir. Ancak birkaç ay sonra olmaz" dedi.

Bütün adet düzenleyici ya da doğum kontrol ilaçlarının östrojen hormonu içermediğini söyleyen Jinekoloji Uzmanı Dr. Erdal Budak ise, "Sadece uçak yolculuğu bile uzun süre oturmaktan dolayı kanda pıhtılaşmaya yol açabilir" dedi. Derya Arbaş'ın ölümüne neyin yol açtığını bilmediğini ifade eden Dr. Budak "Ölüm denildiği gibi uyuşturucu kaynaklı olabilir. Ya da sadece uçak yolculuğundan kaynaklanabilir. Hatta başka bir nedene bağlı olmaksızın genç yaşta geçirdiği kalp krizi sonucu da ölmüş olabilir. Her ne kadar daha çok erkeklerde görülse de, bu genç yaştaki kadınların da başına gelebilir" dedi.

Uyuşturucu kullanmıyordu
Fotoğraf sanatçısı ve oyuncu sevgilisi Erkin Alver, Derya Arbaş için şunları söyledi "35 yıl boyunca acı çekti. Amerikan kültürü ile doğmuş büyümüştü. Türkiye ve ABD arasındaki kültür çatışmalarıyla geçmişti hayatı. Yapı olarak çok hassastı. Babasını küçük yaşta kaybetmiş, dolayısıyla bölünmüş bir ailenin kızıydı." Alver; Derya Arbaş'ın uyuşturucudan öldüğü iddialarını da yalanlayarak, "O ilaç bile kullanmazdı. Sadece üç ay önce regl düzensizliği için bir ilaç almıştık. Ayrıca 'Ümitsiz Aşk' adlı bir kitap yazıyordu, bitirmesine az kalmıştı. Bundan sonra ise yazmayı planladığı kitabında madde bağımlılarını anlatmak istiyordu. ABD'de en büyük tehlikenin uyuşturucu olduğunu ve uyuşturucu kullanan insanların hayatlarını yazmayı düşünüyordu" şeklinde konuştu.

Adet düzensizliği nedir?
Adet düzenini izlemek için son adetin ilk günü ile gelecek adetin ilk günü arasındaki zaman dilimine dikkat edilmesi gerekiyor. Üreme çağında bir kadının yumurtalıkları her ay bir yumurta üretir. Eğer kadın o ay gebe kalmazsa (ki bu yaklaşık geçen adetin birinci gününden itibaren 14.-16. günler civarıdır) gebeliğe hazırlanmış rahim içi zarı adet kanaması olarak dışarı dökülür. Bu dökülme kanaması 4-5 gün sürer ve adet kanaması olarak adlandırılır. Eğer bir kadın 22 günden erken ya da 40 günden geç adet görüyorsa düzensizlikten söz edilebilir.

Üreme çağındaki kadınlarda görülen adet düzensizlikleri, başta hormonal bozukluklar olmak üzere; miyom, polip, kist gibi iyi huylu oluşumların habercisi olabildiği gibi enfeksiyon ve kanserin de belirtisi olabiliyor.

Hangi ilaçlar kullanılıyor?
Her hastanın içinde bulunduğu duruma göre jinekologlar bu ilaçlar arasından hastanın durumuna en uygununu tavsiye ediyor. Östrojen hormonu içeren adet düzenleyicilerin kanda pıhtılaşma eğilimini artırma özelliğinden dolayı bu tür ilaçlar bazı risk gruplarında kullanılmıyor. Bunlar arasında sigara içenler, varis hastaları, karaciğer rahatsızlığı olanlar, kalp hastaları ya da dolaşım problemi olan hastalar bulunuyor. Doktorlar bu risk grubunda bulunan hastalarda ya östrojen içeren ilaçları önermiyor ya da ilaçlar sürekli kontrol altında ve hasta bilgilendirilerek kullanılıyor.

Oral kontraseptifler
Aslında doğum kontrol hapıdır ancak bazı özelliklerinden dolayı adet düzenleyici olarak da kullanılır.

Anti Androjenler
Androjen erkeklik hormonudur. Bazen kadınlarda bu hormonun fazlalığı yüzünden adet düzensizliği olabilir. Bu durumda anti androjen içerikli ilaçlar adet düzenleyici olarak kullanılıyor.

Progesteron İçeren İlaçlar
Kadınlarda progesteronun yüksekliği ya da düşüklüğü de adet düzensizliğine neden olabiliyor. Bunun için progesteron içeren ilaçlar kullanılıyor.

Östrojen İçeren İlaçlar
Benzer şekilde kadınlık hormonu olan östrojenin düşüklüğü de düzensiz adet görmeye neden olabiliyor. Bu nedenle östrojen içeren ilaçlar kullanılıyor.

Nevzat ATAL - İnci DÖNDAŞ


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
hibe destekler

sizinkiler
Sarı Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır