|
|
Kaplanlar, Koç'u yakaladı
Anadolu'nun en büyük 250 sanayi şirketinin toplam cirosu 10 milyar Euro'yu buldu. Ciroda Koç Grubu'nu yakalayan Anadolu Kaplanları, tam 155 bin 500 kişiye istihdam yaratıyor
Anadolu Kaplanları'nın gerçek kimlikleri ilk kez ortaya döküldü. Yapı Kredi Bankası'nın sponsorluğunda Türkiye Genç İşadamları Derneği Yüksek Kurulu (TÜGİK) tarafından yaptırılan araştırmada Anadolu'nun en büyük 250 sanayi kuruluşu belirlendi. Anadolu'nun en büyük şirketi Sanko Holding'e bağlı İSKO Dokuma İşletmeleri Sanayi olurken onu Pancar Ekiciler Birliği'ne ait Konya Şeker izledi. Anadolu'nun üçüncü büyük şirketi de yine Sanko Holding'e ait Sanko Tekstil İşletmeleri oldu.
HERBİRİ BİR KOÇ
"Anadolu 250" araştırması, şirket merkezi ya da bağlı oldukları grup veya holding merkezi İstanbul ve Trakya dışında kalan sanayi şirketlerinin üretimden satışlarına göre yapıldı. Proje danışmanlığını yapan İçerikMarket Genel Yayın Yönetmeni Barış Soydan tarafından açıklanan araştırmada, 250 Anadolu şirketinin toplam cirosunun 10 milyar Euro'ya yaklaştığı vurgulandı. Soydan, 250 şirketin toplam cirosunun Türkiye ekonomisine yön veren dev holdinglerin yıllık kombine satışlarıyla hemen hemen aynı olduğunu kaydetti. TÜGİK Yönetim Kurulu Başkan Vekili Hakan Özkaraman ise ''Koç Topluluğu 60 senedir bu ülkeye hizmet veriyor. Anadolu'daki 250 firmanın çoğu 1980 sonrası iş hayatına atılmıştır. Bunların gelecekleri önümüzdeki 20 senede daha farklı olacak. Her birinin bir Koç, Sabancı Topluluğu gibi dünya ekonomisinde yer alacağına inanıyoruz'' dedi.
TEKSTİL ÖNDE GİDİYOR
Araştırmaya göre, Anadolu'nun en büyük şirketlerinin 2003 yılında başlattıkları yatırımın toplam büyüklüğü 1 katrilyon 859 trilyon liraya ulaştı. Bunlar arasında tekstil sektörü şirketleri toplam yatırımların yaklaşık üçte biri ile ilk sırada yer alırken, ikinci sırada gıda sektöre şirketleri sıralandı. İşte araştırmadan diğer çarpıcı sonuçlar
* 250 şirket toplam 155 bin 515 kişiyi istihdam ediyor. Bu rakam Türkiye'nin 4 milyon kişilik toplam sanayi istihdamının yüzde 3.9'una karşılık geliyor.
* Çalışanlar aileleri ile birlikte düşünüldüğünde yaklaşık yarım milyon insanın geçimini bu şirketlerden sağladığı ortaya çıkıyor.
İHRACAT 3 MİLYAR $
* 2002'de 3 milyar dolarlık ihracat rakamına ulaştılar. Bu rakam Türkiye'nin toplam 35 milyar dolarlık ihracatı içinde yüzde 8.5'ini oluşturuyor.
* Üretimden satışlar toplamı içinde İzmir yüzde 23'lük, Bursa yüzde 22'lik pay aldı. Denizli'nin payı ise yüzde 8'i buldu.
* 250 şirketten 76'sı halka açık ya da önümüzdeki 5 yıl içinde halka açılmayı ciddi olarak düşünüyor.
* Şirketlerin kredi kullanımına bakıldığında, 2002 yılı içinde kullanılan banka kredisi miktarı 129 şirketin ilettiği verilere göre 2 katrilyon 89 trilyon lirayı buldu. En fazla kredi kullanılan ilk 10 şirket arasında yatırımların üçte birine imza atan tekstil sektöründen 2 firma yer aldı.
* Şirketlerde varolan ortalama bilgisayar sayısı 69.
* Anadolu 250 şirketlerinin 77'si tekstil sektöründe faaliyet gösteriyor.
* İstihdam sıralamasında Kayseri yüzde 9, Denizli yüzde 9, Ankara yüzde 8 ile ilk üç sırada yer aldı.
Yükselişin sırrı ailede
Anadolu 250 araştırmasında, bulundukları bölgelere yön veren ailelerin temsilcileri başarılarının sırlarını da anlatıyor. İlk üç şirketten ikisinin sahibi olan Sanko Holding'in patronu Abdülkadir Konukoğlu da bunlardan biri. Konukoğlu, Sanko'nun yükselmesindeki en büyük nedeni 4 kuşaktan beri tekstil sektöründe faaliyet göstermelerine bağlıyor. "Bizim ne hafta sonumuz, ne de gecemiz, gündüzümüz vardır. Anadolu insanı daha çok çalışır. Bir Cenab-ı Allah vergisi" diyen Konukoğl önümüzdeki yıl 100. yıllarını kutlayacaklarını söyledi.
Araştırmada deneyimlerini paylaşan bir başka kişi de Akteks'in üçüncü kuşak patronu Mehmet Ali Mutafoğlu oldu. Mutafoğlu, Adana Serbest Bölgesi'nde Pekel Kimya adıyla Aksa ve Yalova Elyaf'tan sonra Türkiye'nin üçüncü akrilik elyaf üretecek kimya tesisini kuracaklarını açıkladı. Söz konusu yatırımın 30 milyon dolara mal olacağını belirten Mutafoğlu, "İtalyan ekipman ve mühendislerin çalıştığı bu yatırımın yüzde 50'si tamamlanmış durumda. 2004'ün ilk çeyreğinde devreye alınacak. Böylece Akteks yıllık 175 bin ton akrilik elyaf kapasitesine ulaşmış olacak" dedi.
Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya
tıklayın
|
|
|
|