|
|
Bankaları tasfiye etsek Türkiye batardı
BDDK Başkan Yardımcısı Ercan Türkan, "Bugüne kadar bankaları Fon'a almayıp tasfiye etseydik, herkes bankalardan parasını çekmeye kalkardı ve sistem çökerdi" dedi
BDDK'nin "Türk Bankacılık Sektörünün Güçlendirilmesine Yönelik Çabalar ve İmar Bankası Olayı" başlıklı raporunu sunan BDDK Başkan Yardımcısı Ercan Türkan, İmar Bankası olayının sektör ve ülke gündeminin bir nolu konusu haline geldiğini ancak sektördeki kazanımların ikincil plana atılmış durumda bulunduğunu söyledi. Sistemin tamamı yerine sadece bu konuya odaklanmanın yanlışlığına işaret eden Türkan, "Tek bir günah keçisi aranıyor olması, mevcut kazanımların kaybedilmesi riskini beraberinde getiriyor" dedi.
'TİKO' PARA GEREKİRDİ
Türkan, Türk bankacılık sisteminin rehabilitasyon sürecine değinerek, BDDK uygulamalarının dünya uygulamalarının yanında başarılı olduğunu söyledi. Batan bankaların Fon'a alınmasına yönelik eleştirilere yanıt veren Türkan, "Biz sağlıksız ve sisteme zarar veren bankaları Fon'a almayıp, tasfiye yolunu seçseydik sektör büyük zararlar görürdü. Endonezya böyle yaptı. Ülke milli gelirinin yüzde 51'ini bankacılık krizinde kaptırdı. Eğer bankaları Fon'a almasaydık sistemin canlı bankaları da sıkıntı yaşayabilirdi. Bu bankaların sistemdeki bankalara olan borçlarını ödeyememeleri gibi bir durum doğardı ki, bu, sektörü kötü etkilerdi. Bankalardan para çıkışı yaşanırdı. Güvensizlik oluşurdu. Bundan Türkiye zararlı çıkardı" dedi.
Türkan, bankaların Fon'a alınmaması halinde mudilere nakit para vermenin oldukça güç olacağına dikkat çekerek, "Maliye Bakanımızın dediği gibi tiko paraya ihtiyaç vardı. Bu da o şartlarda imkansız bir durum. Sistem temizlensin derken sıkıntıya sokardık" diye konuştu.
Türkan'ın sunduğu rapora göre, krizlerin maliyeti 47.2 milyar dolarla 2001 yılı milli gelirinin yüzde 32'sine ulaştı.
ZARAR 22 MİLYAR DOLAR
Kamu bankalarının görev zararı, 19 milyar dolar, kamu bankalarına sermaye desteği 2.9 milyar dolar, Fon bankalarının çözümlenmesi 22.5 milyar dolar, özel banka sermayelerinin güçlenmesi 2.8 milyar dolar olarak maliyette yer aldı.
Faizler ve kur değişimi nedeniyle Fon'un Hazine'ye borcu, 31 Temmuz 2003 tarihi itibariyle 28.2 milyar dolara yükseldi.
BDDK'DA 782 AVUKAT İŞBAŞINDA
İmar Bankası hariç olmak üzere TMSF'nin hukuk mücadelesinin sergilendiği rapora göre, 30 Ağustos 2003 itibariyle, İmar Bankası hariç olmak üzere, 1926'sı hakim ortaklara, 505'i yöneticilere karşı olmak üzere toplam 5 bin 685 adet dava açıldı. TMSF, dava ve icra dosyalarını 606'sı sözleşmeli, 107'si kadrolu ve 69'u geçici olmak üzere toplam 782 avukat ile takip ediyor.
Fon'un ilamlı icra takipleri 34, ilamsız icra takipleri 4 bin 298, 12 bin 756 firmaya kredi alacakları için dava yoluyla takipler de 30 bin 522'yi bulurken, Bankalar Kanunu'na ve diğer kanunlara aykırılıktan dolayı toplam 1307 suç duyurusunda bulunulduğu, bunların 42'sinin kesinleştiği de belirtildi. Ayrıca raporda Fon bankalarına ilişkin hakim ortaklardan olan 11 milyar dolarlık kredi alacağının önemli bir bölümünün protokole bağlandığı dile getirildi.
FAİZ 31'E ÇIKTI, BORSA YÜZDE 3 DÜŞTÜ
Güne BDDK'nın İmar Bankası'ndaki tabloyu açıklayacağı basın toplantısının gerginliğiyle başlayan piyasalarda dolarda alıcının sürmesi ve bonoda satışın artması tedirginlik yarattı.
Özelleştirme İdaresi'nin Tüpraş ve Tekel'de teklif süresinin uzatılmayacağı açıklaması da moral bozdu. Bono piyasasında faizler yüzde 30'u aşarak yüzde 31'e yükseldi. Bonodan çıkan yatırımcının dolara yönelmesiyle de kur 1 milyon 480 bini kırdı. Dolar günü 1 milyon 485 bin liradan kapattı. ABD kredisi belirsizliğinin olumsuz etkilediği borsada ise bu gelişmeler gün sonunda satışı getirdi. Dünya borsalarındaki düşüşten de etkilenen İMKB, yüzde 3'lük kayıpla 15 bin puanın altını gördü. Yeni para girişi olmayınca endeks 470 puanlık kayıpla 14 bin 829 puanla günü tamamladı. Öte yandan, piyasa 28 Ekim'de yarım, 29 Ekim'de tam gün tatil olacağından, nakde geçmek isteyenler için dün son satış günüydü. Borsada yarın gerçekleştirilecek işlemlerin takası 30 Ekim'de yapılacak.
Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya
tıklayın
|
|
|
|