|
 |
|

"Kürtler sanki hediye atın dişine bakıyor"
ABD'nin saygın gazetesi New York Times'ın baş yazarı William Safire, dün yine Türkiye'yle ilgili bir yazı kaleme aldı.
Savaş öncesinde Türkiye'nin Amerika'ya destek vermesi gerekliliğini anlatan makaleler yazan Safire'ın son yazısı da yine Irak ve buraya gönderilmesi düşünülen Türk askeriyle ilgiliydi. Türk askerini Irak'ta istemediklerini sürekli olarak dile getiren Safire, "Saddam'dan kurtardığımız ve yıllarca kötü muamele görmüş eski dostlarım Kürtler, şimdi hediye atın dişlerine bakıyorlar" diye yazdı. Bu benzetmeyle Türkiye'nin asker göndermesinde Kürtler'in gereksiz bir şüphe duyduğunu ifade eden yazar, makalesinde şöyle dedi
Umuyorum ki birileri kilit noktadaki lider Mesud Barzani'ye dar görüşlü şüpheciliğine Amerika'nın yaklaşımını anlatır. Washington'la yeniden sıcak ilişkiler ve yakınında demokratik bir ticaret ortağı kurmak isteyen Türk liderler, iyi eğitimli bir tümen askeri Irak'a göndermeyi teklif etti. Türkiye'nin cömert teklifi dünyaya bir mesaj gönderebilir. Irak kendini yeniden yapılandıracak durumda olmadığı için harekete geçin ve hemen yardım edin. Türk parlamentosundaki oylama, Amerika ve İngiltere'nin BM'den destek alma çabalarına hız kazandırdı. Rus lider Vladimir Putin de katkıda bulundu. İki hafta önce Bush ve Putin'in buluştuğu Camp David'den hareket eden, Ankara'da hızlanan tren, Şam'dan da geçti. İzole olmak istemeyen Suriye, BM'deki tasarımızın oy birliğiyle geçmesini sağladı.
Irak'taki sivil yönetici Bremer, Türk askerinin Irak-Suriye sınırındaki gücünü göremeyebilir. Ancak Kürtler'e, Araplar'ın oyununda piyon olduklarını söylemeli. Kürtler de yoğun olmadıkları bölgelere geçici olarak yerleşecek Türkleri memnuniyetle karşılamalı.
Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya
tıklayın
|
|
|
|