kapat
09.10.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ
limasollu
TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL



GREENCARD

Alman üniversiteleri Türk öğrenci bekliyor

Alman Akademik Değişim Servisi'nin organize ettiği sistemi ve eğitim olanaklarını anlatmak için, Almanya'dan uzmanlar Türkiye'ye geldi.

Bu olanaktan, halen dört yıllık bir fakültede okuyanlar başta olmak üzere, yüksek lisans ve doktora öğrencileri de yararlanabilecek 350 devlet üniversitesinin bulunduğu ve öğrenimin ücretsiz olduğu Almanya yabancı öğrencilere de kucak açıyor. Öğrenci Yerleştirme Sınavı (ÖYS)'nı kazanarak 4 yıllık bir fakülteye yerleşmeye hak kazanan, üniversitede eğitim gören ya da yüksek lisans ve doktora yapmak isteyen Türk öğrenciler, Alman üniversitelerinde tıpkı Alman yurttaşlar gibi 'ücretsiz' eğitim görebilecek. Yüksek lisans ve doktora öğrencileri ise araştırmaları ile ilgili burs alabilecekler.

Alman Akademik Değişim Kurumu (DAAD)'ın İstanbul Bilgi Merkezi Başkanı Susanne Scheiter Almanya'daki üniversite eğitim olanaklarını Sabah gazetesine anlattı. Scheiter, DAAD'ın yabancı öğrencilere üniversite seçmelerinde yardımcı olmak için Almanya'daki devlet üniversiteleri tarafından oluşturulan, Dışişleri Bakanlığı tarafından da desteklenen bir kurum olduğunu belirterek, DAAD'ın "bilim adamlarının ve öğrencilerin Almanya'da eğitimlerini ve araştırmalarını sürdürmeleri için çaba harcayan kar amacı taşımayan bir kurum" olduğunu söyledi.

30 ÜLKEDE MERKEZİ VAR
Başta Ortadoğu ve Asya ülkeleri olmak üzere ABD'nde aralarında bulunduğu 30 ülkede DAAD'ın bilgi merkezi bulunduğunu anlatan Scheiter, Türkiye'de ise üç yıldır biri Ankara'da olmak üzere iki merkezlerinin Almanya'da üniversite eğitimi görmek isteyen öğrencilere danışmanlık yaptığını anlattı.

Almanya'nın bilim alanında dünyanın en önde gelen ülkelerinden biri olmasını amaçladıklarını dile getiren Scheiter, "Biz bilimde ve eğitimde yabancı ayırımı yapmıyoruz. Bilimin uluslar arası olduğunu kabul ediyoruz ve iyi bir eğitim almak ve bilimsel çalışma yapmak isteyenlerin Almanya'yı tercih etmelerini istiyoruz" dedi.

GEÇEN YIL 130 ÖĞRENCİ
Almanya'daki devlet üniversitelerinin Almanlara olduğu gibi yabancılar için de ücretsiz olduğunun altını çizen Scheiter, öğrencilerin yalnızca yılda 80 ile 200 euro arasında değişen öğrenci harcı ödemeleri gerektiğini söyledi. Scheiter bir öğrencinin de aylık masrafının ise ortalama 650 euro olduğunu dile getirdi.

ÖYS'nı kazanarak 4 yıllık bir fakülteye girmeye hak kazananların yanı sıra lisans eğitimini sürdüren, master ya da doktora yapmak isteyen öğrencilerin üniversitelere başvurabileceğini anlatan Scheiter, "Eğitim dili İngilizce ya da Almanca olan üniversitelerin lisans, yüksek lisans ya da doktora programlarına dil sınavını kazananlar kabul ediliyor" diye konuştu. DAAD'ın araştırma yapmak isteyen yüksek lisans ve doktora öğrencilerine de burs verdiğini söyleyen Sheiter, geçen yıl 130 yabancı öğrencinin bu burslardan yararlandığını belirtti.

YÖK TANIYOR
Almanya'da 23 bin 640 Türk öğrencinin eğitim gördüğünü dile getiren Scheiter, diplomaların da YÖK tarafından tanındığına işaret etti "Karşılıklı anlaşma sonucu iki ülke birbirinin üniversitelerinin denkliklerini kabul ediyor."

DAAD temsilcileri ile aralarında rektörlerin ve dekanların da bulunduğu Almanya'daki devlet üniversitelerinden akademisyenler ise Boğaziçi, Marmara, İTÜ ve İstanbul Üniversitesi'nde bilgilendirme toplantısı düzenledi.

İyi bir eğitim isteyenler gelsin
lman Akademik Değişim Kurumu (DAAD)'ın İstanbul Bilgi Merkezi Başkanı Susane Scheiter, "Biz bilimde ve eğitimde yabancı ayırımı yapmıyoruz. Bilimin uluslararası olduğunu kabul ediyoruz. İyi bir eğitim almak ve bilimsel çalışma yapmak istemeyenlerin Almanya'yı tercih etmelerini istiyoruz" dedi.

Başarı durumu okula kabul şansını artırıyor
Yıllık 80 ile 200 euro arasında değişen harç ücretlerini ödemekle yükümlü olacak Türk öğrenciler aralarında Hamburg Üniversitesi, Berlin Teknik Üniversitesi, Berlin Üniversitesi, Magdeburg Üniversitesi, Münih Üniversitesi, Kaiserslauten Üniversitesi, Bochum Üniversitesi'nin de aralarında bulunduğu 350 devlet üniversitesine başvurabilir. Öğrencinin başvurduğu fakültelerde ise değerlendirmeyi dekan ve öğretim üyelerinden oluşan grup, öğrencinin başarı durumuna göre yapıyor. Yüksek lisans ve master için başvurularda ise mezuniyet derecesinin yanı sıra başvurulan programa uygun ders alıp almadığı dikkate alınıyor.

YÖK'ÜN RAPORU
Yükseköğretim Kurulu'nun (YÖK) hazırladığı "Türkiye'de Yükseköğretimin Bugünkü Durumu" konulu raporda, yurtdışında eğitim gören Türk öğrenci sayısının 50 binin üstüne çıktığı vurgulanıyor. Dünya Bankası uzmanlarının yaptığı hesaplar dikkate alınarak hazırlandığı raporda, Türkiye'nin, yurtdışında en fazla öğrencisi bulunan ülkeler arasında 11. sırada yer aldığına da dikkat çekiliyor. Rapora göre Almanya'da yaklaşık 24 bin, ABD'de 12 bin Türk öğrenci öğrenim görüyor.

Türkiye, ABD'de en fazla öğrencisi olan ülkeler arasında da 11. sırayı aldığını da gösteriyor ve sadece Türk öğrencilerin ABD ekonomisine yılda 824 milyon dolar katkı sağladığını açıklıyor.

Ülkenin en iyi beyinleri göçle dışarıya gidiyor
İyi eğitim gören her 100 kişiden 50'si ülkeyi terk ediyor. Türkiye en fazla beyin göçü veren 34 ülke arasında 24. sırada yer alıyor. En çok ABD ve Kanada tercih ediliyor İlk kez 1960'lı yıllarda doktor ve mühendislerle başlayan ardından da bilim adamları arasında yaygınlaşan beyin göçü Türkiye'nin geleceğini tehdit ediyor.

Osmangazi Üniversitesi Teknoloji Araştırma Merkezi (TEKAM) Müdürü Prof. Dr. Muammer Kaya'nın beyin göçü ile ilgili araştırması Türkiye'nin iyi yetişmiş, nitelikli genç kuşağını başka ülkelere kaptırdığını gösteriyor. 'Beyin göçü' nün Türkiye'yi tehdit eden en önemli sorunların başında geldiğini belirten Kaya, "Eğer bu gençleri ülkede tutmayı başaramazsak önümüzdeki yıllar Türkiye için yetişmiş insan gücü bulma konusunda kabus gibi olacak" diyor.

50 BİN ÖĞRENCİ VAR
Hindistan, Pakistan, İran, Tunus, Fas, Filipinler, Mısır gibi en fazla beyin göçü veren 34 ülke arasında Türkiye'nin 24. sırada Türkiye yer aldığına dikkat çeken Kaya, iyi eğitim gören her 100 kişiden 59'unun 'kariyer hayalleri' ile başta ABD ve Kanada olmak üzere gelişmiş ülkelere göç ettiğine dikkat çekiyor. Türkiye'nin yurt dışına en çok öğrenci gönderen ülkeler arasında 11. sırada yer aldığını anlatan Kaya, 24 bini Almanya'da, 15 bini ABD'de olmak üzere 50 binden fazla Türk gencinin yurt dışında eğitim gördüğünü söylüyor. Kaya, şöyle konuşuyor

"Bu öğrencilerin büyük çoğunluğu lisans veya lisans üstü eğitim için bu ülkelere gidiyor ve yüzde 50'si de geri dönmüyor. En fazla Fen Bilimlerinden bilgisayar, uçak, elektrik-elektronik, haberleşme, makine, kimya, endüstri, maden, metalürji, bio teknoloji gibi dallarda mühendislik eğitimi görenler oluyor. Fen Bilimlerinde çalışmasını tamamlayanlar çok rahat araştırma merkezleri ve tekno parklarda yüksek ücretle çalışma imkanı buluyorlar. Tıp ve sosyal bilimlerde kiler ise öğretim elemanı olarak kalıyor."

Gelecekten umut yok!
Sanal dünyada yapılan bir araştırma gençlerin hayallerini başka ülkelerin süslediğini ortaya çıkarıyor. TRT'nin internette 17-29 yaş grubunda bin 135 kişinin katılımı ile gerçekleştirdiği ankete katılanların yüzde 72'si yurt dışına gitmek istediklerini söylüyor.

Yüzde 43.8'sinin çalışan, yüzde 36.65'nin işsiz ve 20.26'sının da öğrencilerden oluştuğu katılımcıların yüzde 98.19'si siyaset ve iş çevrelerinin beyin göçü konusuna yeterli duyarlılığı göstermediğini dile getiriyor.

Yüzde 44.27'si üç yıl içinde Türkiye'de istihdamın bugünkünden daha iyi olacağına inanmadığını dile getirirken, yüzde 32.28'i düzelme olmayacağını ifade ediyor. 'Beyin göçünü durdurmak için ne yapılmalı?' sorusunu ise yüzde 29.9'u 'zihniyet değişmeli', yüzde 17.36'sı 'yerli ve yabancı sermayenin daha fazla yatırımı sağlanmalı', yüzde 17.27'si 'ekonomi düzeltilmeli' yüzde 12'si 'istihdam yaratılmalı' yüzde 9'u 'girişimciliğin desteklenmesi' diye yanıtlıyor.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
hibe destekler

Sarı Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır