kapat
04.10.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMI
limasollu
TURKIYE
DUNYA
POLITIKA
SPOR
MEDYA
SERI ILANLAR
METEO
TRAFIK
SANS&OYUN
ACIL TEL



GREENCARD

Bu rakami en son annemiz gormustu

Son 27 yildir toptan esya fiyatlarinda ilk kez yuzde 20'li rakamlarin altina inildi. TEFE, eylulde yuzde 19.1'e dustu. TUFE, 82'den bu yana en dusuk seviyesi olan yuzde 23'e indi

Turkiye'de 27 yasin altindaki yaklasik 30 milyon kisi ilk kez enflasyon rakaminin yuzde 20'nin altina indigine sahit oldu.

Devlet Istatistik Enstitusu (DIE), eylul ayinda yillik enflasyonun toptan esyada (TEFE) yuzde 19.1'e, tuketici fiyatlarinda (TUFE) ise yuzde 23'e dustugunu acikladi.

Toptan esya fiyatlarinda eylulde yakalan yuzde 19.1'lik yillik artis rakami ile 1976'dan bu yana en dusuk enflasyon artisi gerceklesmis oldu. 80'li yillardan sonra yuzde 120'lere kadar tirmanan enflasyon ile savasta boylece buyuk bir basari yakalandi. 1976'da yillik enflasyon yuzde 15.6 olarak gerceklesmis. O yil Turkiye'de son kez yuzde 19'luk enflasyon rakami telaffuz edilmisti.

EYLUL REKORU KIRILDI
Yillik enflasyonda oldugu gibi aylikta da Turk halki rekorlarla karsilasti. Bu yilin eylul ayinda toptan esya fiyatlari yuzde 0.1, tuketici fiyatlari yuzde 1.9 oraninda artti.

Egitim harcamalari, kis aylarina hazirlik derken her yil eylulde patlayan enflasyon bu yil koseye sikisti. TUFE'de yakalanan yuzde 1.9'luk aylik artis orani eylul aylarinda gerceklesen son 10 yilin en dusuk rakami oldu. Bu rakam 1994-2000 yillari arasinda yuzde 6'lardan asagiya hic inmemisti.

Yilin ilk 9 ayinda toplam TEFE orani yuzde 10.7, TUFE ise yuzde 13.8 oldu. Eylulde 12 aylik ortalamalara gore enflasyon ise TEFE'de yuzde 30.3, TUFE'de yuzde 28.4'e indi.

Okullu cocugun defteri el yakti!
Gecen ay fiyati en cok artan urun, TUFE'de yuzde 37.4 ile kabak, TEFE'de ise yuzde 23.9 ile taze sogan oldu.

Mevsimi gecen taze sogan ve kabagi, TUFE'de yuzde 24.3 ve yuzde 21.6 artisla yesil fasulye izledi. TEFE'de ise yuzde 21.3 ile findik ve yuzde 20.9 ile 1. hamur kuse kagit fiyatlari fiyati en cok artan maddeler arasinda ikinci ve ucuncu sirada yer aldi. Okul zilinin calmaya basladigi eylulde TUFE bazinda en cok artis, egitim fiyatlarinda yuzde 11 duzeyinde oldu. Gida fiyatlari yuzde 1.9, giyim-ayakkabi yuzde 3.2, konut yuzde 2.6 ve saglik fiyatlari yuzde 0.6 artti. Eylulde TUFE'de en cok gerileyen urun yuzde 16.1 ile elma, TEFE 'de yuzde 22.6 ile patates oldu. Eylulde yuzde 2.5 ile en yuksek artis yasanan il Istanbul oldu. Cekirdek enflasyon ise yuzde 0.2 cikti.

'Yeni rekorlara hazirlikli olun'
Devlet Bakani Ali Babacan, "Enflasyonda yeni rekorlara hazirlikli olun" dedi. Enflasyonun yuzde 23'e dustugunu ve son 25 yilin en dusuk seviyesine geriledigini vurgulayan Babacan, soyle konustu "Dusuk enflasyonda yeni rekorlarin yilin kalan aylarinda ve 2004 yili icinde gelecegini gorecegiz. Hedefler tutacak."


Haberleri gazete sayfasi goruntusunde okumak icin
SABAH e-Medya"ya tiklayin

<< Geri don Yaziciya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
Destek Paketi

Sizinkiler
Sari Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGI BASIM YAYINCILIK SANAYI VE TICARET A.S. - Tum haklari saklidir